WP Rocket Cache Eklentisi Kurulum ve Ayarları
WP Rocket cache eklentisi, WordPress siteniz için seçebileceğiniz ücretli cache eklentilerinden bir tanesidir. Sitenizin sayfa açılış hızını yükseltmeniz için yapmanız gereken tüm ayarları bir kaç kolay adımda yapabilmenize olanak sağlıyor.
Eğer hali hazırda farklı bir WordPress cache eklentisi kullanıyor iseniz, yüklü olan eklentiyi kaldırmadan tanıtacağımız eklentiyi sitenizde kullanmayın. Aynı anda birden çok cache eklentisini sitenizde kullanmanız size performans artışı sağlamaz, aksine sitenizin çalışmasını olumsuz yönde etkileyecektir.
Eklentiye yıllık 39$ ücret ödeyerek kullanabilirsiniz. WP Rocket eklentisinden en iyi şekilde yararlanmanız için mutlaka, Veridyen WordPress Hosting ve Güzel Hosting WordPress paketlerinden birini kullanmanızı tavsiye ederiz.
Tüm bunları söyledikten sonra sırası ile eklentinin genel özelliklerini, kurulum ve ayarlarına geçelim.
Yazı İndeksi
WP Rocket Eklentisi
WP Rocket Cache, içerisinde barındırdığı optimizasyon özellikleri ile adından söz ettirmeyi başaran eklentilerden bir tanesi. Kurulum ve ayarlamaları son derece sade ve anlaşılır olması ayrıca eklentiyi kullanıcı dostu yapmaktadır. Diğer eklentiler gibi kafa karıştırıcı ince ayarlar yapmanıza gerek bulunmamaktadır.
Eklentiyi diğer eklentilerden ayıran özellikleri:
- Kullanıcı dostu ayar sekmeleri
- Veritabanı optimizasyon araçları
- Çoklu dil yapısı kullanan sitelerle uyumlu
- CloudFlare ve CDN servisleriyle tam uyumlu
- eCommerce(E-Ticaret) siteleri ile uyumlu
- Yazı ve sayfalarınız için önbellek özelleştirmesi
Ve daha bir çok özelliği içerisinde barındırmaktadır. Saymış olduğumuz öne çıkan özellikler diğer cache eklentilerinde rastlamadığımız özelliklerdir.
WP Rocket Kurulum
Satın alma işleminden sonra WP Rocket eklentisini account page sayfası üzerinden indirebilirsiniz. Eklenti ücretsiz olarak WordPress eklenti dizininde yer almamaktadır.
İndirmiş olduğunuz eklenti dosyasını sırası ile Eklentiler > Yeni Ekle > Eklenti Yükle adımlarını takip ederek bilgisayarınızdan yükleyebilirsiniz.
WP Rocket Ayarları
Eklentinin kurulum ve etkinleştirme işlemi sonrasında Ayarlar > WP Rocket bağlantısını takip ederek eklentinin ara yüzüne ulaşabilirsiniz. Eklenti temel olarak 9 adet sekme grubundan oluşmaktadır. Her sekmenin altında farklı önbellek ayarları ve ayrıca yardımcı olması açısından eğitim kılavuzları yer almaktadır.
Temel Sekmesi
Temel ayarlar sekmesi altında yer alan ayar gruplarını sırası ile ele alırsak:
- LazyLoad: Yazı ve sayfalarınızda bulunan resimleri gecikmeli olarak yüklenmesini sağlamaktadır. Eğer yazılarınızda çok fazla resim kullanıyorsanız bu özelliği aktif etmelisiniz. Diğer bir nokta iframe ve video embed kodları kullanıyorsanız ikinci seçeneği de etkinleştirmelisiniz.
- Mobil cihaz önbelleği: WordPress sitenizde kullandığınız tema mobil uyumlu değil ise bu seçeneği aktifleştirebilirsiniz. Test sitemizde kullandığımız tema mobil uyumlu olduğu için biz bu seçeneği aktif etmiyoruz.
- Kullanıcı önbelleği: Bu seçeneği bbPress yada misafir yazar paneli kullanıyor iseniz aktif edin. Böylece sitenize giriş yapmış kullanıcılar kendi önbellek sürümlerini kullanacaklardır.
- SSL önbelleği: Siteniz aktif olarak SSL sertifikası kullanıyor ise bu ayarı mutlaka aktif etmelisiniz.
- Emoji önbelleği: WordPress içerisinde dahili gelen emoji(ifadeler) desteği yerine tarayıcının içerisinde yer alan ifadeleri kullanmasını sağlar. Böylelikle daha hızlı sayfa açılış hızı elde edebilirsiniz. Diğer cache eklentilerine bu özellik bulunmamaktadır.
- Gömülüler: Bu özellik sayesinde siteniz içerisinde yer alan alıntı ön izlenmesi için gereken JavaScript dosyaları pasif hale gelmektedir.
- Önbellek geçerlilik süresi: Bu kısımda sitenizin önbelleklenen dosyaların hangi zaman aralığında tekrardan oluşturulacağı belirlenmektedir. Sitenizde gösterim sayısı ve zengin kartlar kullanıyorsanız, 6 saat gibi bir süre aşımı belirmeniz yeterlidir. Bu özelliği kullanmak istemiyorsanız süre kısmını 0 olarak girmeniz yeterlidir.
Tüm ayarları yaptıktan sonra değişiklikleri kaydet düğmesine basmayı unutmayın.
Sabit Dosyalar Sekmesi
Sabit dosyalar sekmesi altında oluşturulacak cache dosyalarının ayarları yapılmaktadır. Bu sayfa üzerinde yapacağınız etkinleştirmeleri tek tek test ederek kullanmalısınız. Sitenizin görüntüsünü bozan bir durum olduğunda son yaptığınız ayarı geri almalısınız.
Şimdi adım adım bu özelliklerin açıklamasına ve neden etkinleştirmeniz gerektiğine değinelim:
- Dosyaları küçült: Bu özellik sayesinde sitenizde yer alan HTML, CSS ve JavaScript dosyalarında ki boşluk ve not satırlarını silerek dosya boyutunu düşürmenizi sağlamaktadır.
- Dosyaları birleştir: Sitenizin çalışması için ihtiyaç duyduğu temel CSS, JavaScript ve Google yazı fontları gibi dosyaları tek çatı altında toplayarak daha hızlı yüklenmesini sağlamaktadır.
- Hariç tutulan CSS: WP Rocket ayarları sitenizin görüntülenmesinde sorun yaratıyorsa, küçültme ve birleştirme yapılmasını istemediğiniz CSS dosyasını bu alana ekleyebilirsiniz. WordPress tema ve eklentileri farklı CSS dosyalarına farklı şekillerde ihtiyaç duyabilmektedir.
- Hariç tutulan JS: CSS de olduğu gibi aynı dışama işlemini JavaScript dosyaları için yapabilirsiniz.
- Sorgu dizgilerini kaldır: GtMetrix testlerinde sıkça karşılaştığımız remove query strings from static resources uyarısını kaldırmaktadır. Pek çok cache eklentisinde dahili olarak gelmeyen bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır.
- İşleyişi engelleme CSS/JS’si: Sitenizin ilk yüklenme süresini yükseltmesi açısından JavaScript ve CSS dosyalarının geç yükletilmesi önemlidir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Google Chrome ve Firefox açısından sitenizin düzgün görüntülenmemesine neden olabilmektedir.
Tüm ayarlı adım adım test ederek yapmanızı şiddetle öneriyoruz. Çünkü her WordPress sitesi kullanım amacına göre farklı tema ve eklentiler ile kullanılmaktadır. En iyi sonucu almak için bu sekme altında yer alan ayarları bilinen tarayıcılar ile test ederek yapmalısınız.
CDN Sekmesi
WordPress sitenizde içerik dağıtım servisi olarak CloudFlare CDN kullanıyorsanız, bu ekran üzerinden API desteğini aktif edebilirsiniz. Ayrıca diğer temel CDN ayarlamalarını kolaylıkla bir kaç adımda yapabilirsiniz.
Sekme altında yer alan ayar grupları:
- Cloudflare: Bu özelliği aktif ederek API sekmesini aktif edebilir ve Cloudflare ayarlarınızı yapabilirsiniz.
- CDN: İçerik dağıtım servisinizi aktif etmeniz ve kapatmanızı sağlamaktadır.
- CDN CNAME(LER): CDN servis sağlayıcınız tarafından sağlanan alt alan adınızı yada kendinize özel tanımladığınız cname kaydınızı bu alana girerek kullanabilirsiniz. Birden çok cname kullanacaksanız hangi cname üzerinden hangi tip dosyanın barınacağını yine belirleyebilirsiniz.
- SSL’siz CDN: CDN servis sağlayıcınız size tam anlamıyla SSL desteği sağlamıyor ise bu seçeneği aktifleştirerek sitenizin hataya düşmesini engelleyebilirsiniz.
- Hariç dosyalar: Herhangi bir neden ötürü bazı dosyalarınızın CDN üzerinden getirilmesini istemiyorsanız, bu alana onları ekleyebilirsiniz.
Tüm ayarlarınızı yaptıktan sonra değişiklikleri kaydet düğmesine basmayı unutmayın.
Gelişmiş Sekmesi
Sekme altında bir dizi ileri düzey önbellek ayar grupları yer almaktadır. Gerçekten ne yaptığınızı bilmiyorsanız, bu kısımları düzenlemenize gerek yoktur. Sitenizin işleyişi doğrultusunda düzenlemeler yapmanız gerektiğinde önbellek oluşturulmaması istediğiniz URL ve kullanıcı tanımlarını bu alanlar üzerinden belirleyebilirsiniz.
Varsayılan olarak boş olan bu alanları doldurmanıza gerek yoktur.
Veritabanı Sekmesi
WP Rocket veritabanı optimizasyon aracını kullanmadan önce mutlaka veritabanınızın yedek alarak bu işlemleri yapınız. Daha önce yer verdiğimiz ücretsiz WordPress yedekleme eklentilerinden birini kurarak veritabanınızı yedeklemenizi şiddetle öneririz.
Tüm alanları seçtikten sonra düzenli olarak yedek alıyorsanız, otomatik temizleme sıklığını haftalık olarak yapmanızı öneririz.
Önyükle Sekmesi
Önyükleme ayarları, sitenizin önbelleği temizlendikten sonra hızlıca önbellek oluşturulması için site haritanızı kullanmasına dayanır. Böylece sitenizin indeks alma süreci hızlanmış olacaktır.
Vermiş olduğumuz görsel ayarlarını uygulayarak ayarları yapabilirsiniz. Eğer ön yükleme botu sitenize aşırı yük bindirir ise mutlaka site haritası gezinme aralığını yükseltin.
CloudFlare Sekmesi
Bu kısım için ayrıca eklenti kurmanıza gerek kalmadan CloudFlare hesabınız üzerinde yer alan Global API ile sitenizi bağlayabilirsiniz.
Yapmanız gereken adımları sırası ile ele alalım:
- Hesap e-postası: CloudFlare girişi yaptığınız e-posta adresinizi yazınız.
- Genel API anahtarı: Genel API anahtarı(Global API key), hesabınıza giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede yer alan e-posta adresine tıklamanız ardından açılan liste my profil sekmesinin içerisinde yer almaktadır.
- Etki alanı: Bu kısım otomatik olarak dolu gelmez ise alan adınızı yazınız.
- Geliştirme kipi: Eğer sitenizde çok sık kod düzenlemesi yapıyorsanız açık olarak seçiniz.
- En uygun ayarlar: Bu alanı açık olarak seçmelisiniz. CloudFlare varsayılan olarak bir dizi optimizasyon seçeneğini kendi bünyesinde barındırmaktadır, ancak biz tüm optimizasyon ayarlarını WP Rocket’in yapmasını istiyoruz.
- Göreli Protokol: Bu kısmı kapalı olarak seçmelisiniz. Bazen siteniz üzerinden indirilmesini istediğiniz dosyalarınız olabilir. Buna dikkat ederek bu özelliği açık veya kapalı olarak kullanabilirsiniz.
- Cloudflare önbelleğini temizle: CloudFlare sitesine giriş yapmadan API üzerinden önbelleği temizleyebilirsiniz.
CloudFlare kullanmıyorsanız, bu ayarları yapmanıza gerek yok. Bizim tavsiyemiz güvenliğinizi artırmak için CloudFlare hesabı açarak bu adımları yapmanız yönündedir.
Varnish Sekmesi
Kullanmakta olduğunuz sunucu üzerinde Varnish cache sistemi kurulu ise bu seçeneği mutlak süratle aktif etmelisiniz. Detaylı bilgi edinmek için hosting satın aldığınız firmaya danışmalısınız.
Araçlar Sekmesi
Bu sekme altından sitenizin önbelleğini temizleme ve yeniden oluşturma işlemlerini yapabilirsiniz. Bu sekme altından beta sürüm denemesi yapabilir, bir önceki WP Rocket sürümüne geri dönüş yapabilirsiniz.
Araçlar sekmesi içerisinde yer alan kısımlara bir göz atalım:
- Önbelleği temizle: Sitenizde düzenleme yaptıktan sonra önbelleğe alınmış tüm dosyaları silebilirsiniz. Kısaca sitenizdeki tüm önbellek dosyalarını temizler.
- Önbelleği önyükle: Otomatik olarak sitenizin önbelleğini oluşturmanıza imkan verir. Normal şartlarda önbellek dosyaları, sayfa veya yazınıza ilk ziyaret eden kişi ile eş zamanlı oluşturulmaktadır.
- OPcache temizleme: Sitenizin anasayfa ve ona bağlı olan sayfaların önbelleğini yeniden oluşturmanızı sağlamaktadır.
- Dışa aktarma ayarları: WP Rocket cache ayarlarınızı bilgisayarınıza indirerek yedeklemenizi sağlamaktadır.
- İçe aktarma ayarları: Daha önce yedek olarak aldığınız ayarları bilgisayarınızdan geri yüklemesini yapabilirsiniz.
- Geri al: Eklenti güncelemesinden sonra sitenizde hatalar fark ettiyseniz, bir önceki sürüme geçerek eklentiyi kullanabilirsiniz.
Destek Sekmesi
Eklenti içerisinde bulduğunuz hataları veya sormak istediğiniz tüm soruları bu sekme altından eklenti geliştiricilerine iletebilirsiniz.
Yazı Editörü Birleşeni
Yazı veya sayfalarınızı düzenlerken önbelleğe alınma özelliklerini yada önbelleğe alınmadan gösteriminin yapılmasını sağlayabilirsiniz.
WP Rocket Performans Testi
Daha önce önbellek eklentisi kullanmadığımız bir blog sitesine kurarak yukarıda vermiş olduğumuz ayarlar sonucunda elde ettiğimiz verileri sunuyoruz. Bu testler içerisinde temel aldığımız nokta sayfa açılış ve tam sayfa yüklenme süreleri değildir. Asıl odaklandığımız nokta performans puanlarıdır.
Performans testi sonuçlarına yer vermeden önce blog sitesinin genel özelliklerini vermek istiyoruz:
- Site adresi: https://www.basdede.com
- WordPress Sürümü: 4.8.1
- WordPress Teması: SmartMag
- Yer Sağlayıcı: Veridyen
- Lokasyon: Türkiye
GTmetrix Performans Testi
- FireFox tarayıcı puanlaması:
- Chrome tarayıcı puanlaması:
Pingdom Site Hız Testi
Her iki performans testi esnasında site içerisinde yer alan Google AdSense kodları kaldırılmadan yapılmıştır.
Genel Değerlendirme
WP Rocket kurulumdan ayar sürecine kadar son derece kullanıcı dostu olması yanı sıra testlerde gösterdiği başarı ile denenmesi gereken bir eklenti. Eklentiyi satın aldıktan sonra memnun kalmazsanız 30 gün içerinde para iadesi alabilirsiniz.
Eklentinin kurulum ve ayarlarını yapılandırmadan önce sitenizin yedeğini almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. İstenmeyen durumlara karşı tedbirinizi mutlaka alın.
WP Rocket eklentisini test etmemiz için destek olan Marco’ya ayrıca teşekkür ederiz.
Merhabalar,
Bu eklentiyi biliyordum lakin genel olarak bir anlatımını bulamamıştım. İlk defa burada görüyorum ve gerçekten oturup saatlerce üzerinde uğraştığınız belli. Mükemmel olmuş, şuanda bu alanda ülkede en verimli kaynaklar ve anlatımlar sizin sitenizde var. Başarılarınız daim olsun. Eklentiyi ilk fırsatta deniyorum.
Oldukça uğraşmışsınız teşekkürler. Size her yıl 40 dolar vermeye değer mi? yoksa bi önceki yazınızda okuduğum WP Fastest Cache premium mu daha iyidir? Ve merak ediyorum siz hangisini kullanıyorsunuz? 🙂
Biz sitemizde Wp Fastest Cache kullanıyoruz. Kullanma sebebimiz, WordPress ayarları ve resim sıkıştırma özelliğinin fiyat açısından son derece uygun olması ilk tercih sebebimizdir. Tüm WordPress cache eklentilerini sundukları farklı özellikler neticesinde seçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Aktif olarak Wp Rocket, Wp Fastest Cache ve LightSpeed cache eklentilerini projelerimizde kullanıyoruz. Sitenizin özelliklerini ve en önemlisi ziyaretçi grafiğinizi incelmeden önerme yapmamız doğru olmaz.
Wp Fastest Cache eklentisini kurdum ve deniyorum. Google Page Speed testlerinde masaustu icin bsasari sonuclari var fakat mobil icin biraz kotu sanirim onuda eklentinin premium surumunu satin alinca duzelecek cunku mobil icin cache aktif edemiyorum. Kendi gozlemlerimede bakinca site daha hizli eskiden w3 total cache kullaniyordum fakat bence bu daha iyi gibi.
Sitenizin mobil desteği var ise kesinlikle mobil cache oluşturmanızı tavsiye etmiyoruz. Bazı durumlarda kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkilemektedir. Size tavsiyem AMP kurmanız yönünde olacaktır.
Merhaba,
Satın aldığım tema responsive (duyarlı) tasarıma sahip. İlk defa sizden duyduğum AMP ile farkı tam olarak ne, onu anlayamıyorum? Ve temam responsive olduğu için mobil cache oluşturmamalıyım, değil mi? Lütfen, bilgilendirirseniz sevinirim.
Hayırlı günler dilerim…
Merhaba https://wpgurme.com/google-amp-wordpress-kurulumu/ bağlantısından AMP hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Siteniz duyarlı tasarıma sahip ise sitenizin mobil önbelleğini oluşturmanıza gerek bulunmamaktadır.
Katılıyorum size hocam fiyat açısından bütçeyi zorlamıyor. bende sitemde Wp Fastest Cache kullanıyorum. ve çokta memnunum.
Merhaba,
gtmetrix’de tarattığımda, “Leverage browser caching” kısmına puan olarak 1 vermiş görünüyor.
“Leverage browser caching” ile ilgili de bir ayar göremedim eklentide. Ne yapmak gerekir ?
Merhaba Fatih, tarayıcı önbellekleme özelliğini Wp Rocket otomatik olarak yapıyor ancak sitende yer alan harici dosyalar üzerinde bu işlemler geçersiz olmaktadır. İletişim formu üzerinden sorun yaşadığın web sitesinin adresini gönderebilirsen neler yapabileceğin konusunda yardımcı olmak isteriz.