WordPress SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır 2019

15 1.258

Türkçe ifadeyle Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelen SEO İngilizce Search Engine Optimization kelimelerinin kısaltılmış halidir.  Kısaca bir web sitesinin gerek içerik kalitesi, gerek etiketleme kuralları, gerekse tüm standartlarıyla tamamen arama motorlarının istediği yapıya uygun hale getirilmesi için yapılan çalışmaların bütünüdür şeklinde tarif edebiliriz.

Biz bu makalemizde söz konusu bu standart bütünlüğün içine giren birçok önemli etkenden biri ve en önemlilerinden olan içeriği ele alacağız. Yani vurgulamak istediğimiz konu makale. Amacımız arama motorlarının istediği tüm SEO standartlarını karşılayan bir makalenin oluşturulma süreci sırasında başından sonuna kadar nasıl yazılacağı, hangi standartlara uyulması gerektiği konusunda sizlere adım adım rehberlik etmek.

Detaylandırarak oluşturduğumuz konuyu tam anlamıyla odaklanarak dikkatli bir şekilde okuduğunuz takdirde SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır sorusunun cevabını net olarak alacağınız gibi aynı zamanda SEO Uyumlu Makale Yazabilecek seviyeye gelmiş olacaksınız.

Yazı İndeksi

Adım adım SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır

Ancak tabiki burada başka bir önemli detayıda vurgulamak gerekiyor. Bu detay anlamlı ve düzgün bir konu bütünlüğü içinde makale yazabilme sanatı. Kaliteli makale oluşturmak gerçekten bir sanat. Bu sanatı doğru bir şekilde uygulamak için çok fazla okumalı, çok fazla araştırmalısınız. Yazdığınız yazıyı dışarıdan başkalarının gözünden değerlendirebilmeli, hangi konuda içerik oluşturuyorsanız o konuda okuyucuya tam anlamıyla istediği doyurucu bilgiyi sunduğunuzdan emin olmalısınız.

Bu aşamada şu noktayıda unutmayın çok iyi ve anlamlı makale yazabilirsiniz. Fakat SEO Uyumlu Makale Yazmak apayrı birşey ve farklı bir sanat dalıdır. Yazmak sizin içinde zevkli bir uğraşı ise o halde şimdi Adım Adım SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır rehberimizi takip edebiliriz. Böylece daha profesyonel makaleler oluşturabileceksiniz.  Oluşturduğunuz kaliteli ve SEO standartlarına uygun içerikler vasıtasıyla kaliteli bir web sitesininde yöneticisi olabileceksiniz.

Anahtar Kelime Makale Başlığında Yer Almalı

SEO Uyumlu makalemizin ilk adımı anahtar kelimenin başlık olarak seçilmesi veya başlığın içinde tüm anahtar kelimenin anlamlı bir şekilde yer almasıdır. Örneğin anahtar kelimeniz Üzümün Faydaları ise, siz bu kelimede arama motorlarında yükselmek istiyorsanız makalenizin başlığıda tam anlamıyla sadece Üzümün Faydaları yada Üzümün Faydaları Nelerdir şeklinde olmalıdır. Ayrıca makale başlığınız H1 formatında ve en fazla 70 karakter uzunluğunda olmalı. Daha uzun başlıklar arama motorları tarafından olumsuz olarak değerlendirilebilmektedir.

Makaleniz Tamamen Özgün ve Anlamlı Olmalı

Başlığı anahtar kelimeyi içerir şekilde profesyonel olarak seçtiyseniz şimdi SEO Uyumlu Makalenizi oluşturabilirsiniz. Makaleniz, tamamen özgün, anlamlı ve yazdığınız konuda tam anlamıyla okuyucuya istediği bilgiyi vermeli. Amacınız tam olarak bu.

Aynı zamanda makalenizin içeriği H2 formatında olmalı. Bu etiketleme kuralına büyükten küçüğe şeklinde mutlaka uymalısınız. Cümlelerinizin çok uzun olmamasına, her cümlenin anlamlı ve net ifadeler içerdiğine dikkat etmelisiniz.

Örneğin Üzümün Faydaları başlığı altında yazmaya başladınız. İlk paragrafa şöyle bir giriş oldukça uygun olacaktır. “Üzüm birçok kişinin severek yediği çok faydalı bir meyvedir. Yaz mevsimine özeldir…. “ Dikkat ederseniz ilk paragrafımızda iki kısa cümle var. İkiside net ve anlamlı. Bu şekilde yazmalısınız.

Paragraflarınızın en fazla 5 satır olmalı. 5 satırlık olmalı. Her 5 satırdan sonrasını başka bir paragraftan  devam edebilirsiniz. Fakat paragrafın son cümlesini nokta ile bitirmeden başka bir paragrafa geçiş yapmamalısınız.

Detaylara Giren Anlamlı Alt Başlıklar Kullanmalısınız

SEO Uyumlu Makale ‘de çok önemli unsurlardan biride alt başlıklardır. Alt başlıklar konu, anlam bütünlüğü ve açıklayıcılık açısından gereklidir. Okuyucu ‘da kaliteli bir içeriği okuduğu izlenimi uyandırması sebebiyle oldukça önemlidir. Kaliteli içerik izlenimi okuyucunun sitenizde daha fazla vakit geçirmesi demektir.

Bu kriter arama motorlarının önemli standartlarından biridir. H3 formatında oluşturacağınız alt başlıklar konuyu dağıtmamalı, bir kompozisyonun giriş gelişme sonuç bölümleri gibi anlam bütünlüğünde olmalıdır. Yukarıdaki Üzüm örneğinden devam edelim. İçeriğinizin belirli bir kısmında bir alt başlık eklediniz.

Örneğin Üzümün Ciğerlere Faydası şeklinde bir alt başlık oluşturdunuz. Böylece giriş bölümünde yani makalenizin ilerleyen aşamasında konuyu detaylandırarak üzümün farklı alanlardaki faydalarını açıklamaya başladınız. Bu profesyonel bir davranış olacaktır. Böylece içeriğiniz tamamen arama motoru dostu olacaktır.

Ayrıca okuyucunuz konunun derinliklerine indikçe adeta aradığı bilgiyi en detaylı şekilde bulmuş olmanın hazzıyla sitenizde daha çok vakit geçiriyor. Tabiki bütün bu etkenler sitenizin listelemelerde sürekli yükselmesine sebep olacaktır.

Anahtar Kelimeniz Makale İçeriğinde  Geçmeli

Anahtar kelimenizin makalenizin içeriğinde dengeli olarak kullanılmış olmasına dikkat etmelisiniz. En az 3 ile 5 defa anahtar kelimenizin tamamı içeriğinizde geçiyor olmalı. Yukarıdaki örneğimizden devam edelim.  Üzümün Faydaları başlıklı makalenizin içeriğinde örneğin “….. Üzümün Faydaları elbette bununla sınırlı değil ………  şeklinde değişik varyasyonlarda anlamlı cümlelerle devam etmeniz oldukça profesyonel davranış olacaktır.

Sanıyoruz burada anlatmak istediğimiz  net olarak anlaşılmıştır. Dikkat ederseniz “…. Üzümün Faydaları elbette bununla sınırlı değil …. “ test cümlesinde anahtar kelime kullanılıyor. Aynı zamanda cümle oldukça anlamlı ve devamının geleceği izlenimini veriyor. Diğer paragraflarda aynı şekilde farklı kombinasyonlar kullanılabilir.

Örneğin ilerleyen satırlarda ” … Üzümün Faydaları hakkında yapılan araştırmalar ….” şeklinde zihninizden belirleyeceğiniz daha farklı kombinasyonlarla makalenizi devam ettirip anahtar kelimenizi ustaca kullanabilirsiniz.

Görsel Seçimi ve Anahtar Kelime Uyumu

Hazırlamış olduğunuz yazınızı görsel kullanarak zenginleştirmelisiniz. WordPress öne çıkan görsel seçimini doğru yapmalı ve görsel ismini mutlaka yazınızın başlığı ile kullanmalısınız. Verdiğimiz örnekten devam edecek olursak öne çıkan ismini “uzumun faydalari” olarak Türkçe karakter kullanmadan eklemelisiniz.

Yazınızın içerisinde mutlaka bir veya iki adet konu ile alakalı görsel kullanmaya dikkat etmelisiniz. Bu görselleri alt başlıkların altında kullanmaya özen göstermelisiniz. Üzüm örneğinden devam edersek, beyaz üzüm ve siyah üzümün faydalarının yanında kullanacağınız görselleri isimlendirirken “beyaz uzum faydaları, siyah uzum faydaları” şeklinde görsel isimleri kullanarak yazınızı besleyebilirsiniz.

Anahtar Kelimenize Link Vermelisiniz

Anahtar kelimenizi makalenizin içinde dengeli bir şekilde ve anlamlı cümleler eşliğinde kullanıyorsunuz. Çok güzel. Aynı zamanda anahtar kelimenize link vermeli ve url eklemelisiniz. Anahtar kelimenize farklı bir sitenin url sini link verebileceğiniz gibi anahtar kelimenizi kullandığınız makalenin bulunduğu sayfayıda link verebilirsiniz.

Arama motorlarının anahtar kelimenizde hangi sitenizi indexleyip listelemesini istiyorsanız tercihiniz o yönde olacaktır.

Google Latent Semantic İndexing Özelliğini Kullanmalısınız

Latent Semantic Indexing Türkçe karşılığı Gizli Anlamsal İndexleme ‘dir. Bu genel bir arama motoru özelliğidir. Kısa bir örnekle açıklayalım. Siz Google yada Bing arama motorunda Üzümün Faydaları kelimesini aratırsanız çıkan arama sonuçlarının en altında ayrıca anahtar kelimenizin farklı varyasyonlarından oluşan diğer kelimelerinde çıktığını göreceksiniz.

Örneğin, Kara Üzümün Faydaları, Beyaz Üzümün  Faydaları, Yeşil Üzümün Faydaları vs vs gibi. Bu aynı zamanda arama motorunun size bir önerisidir. Çok önemli bir püf noktasıdır. Anahtar kelimenizin aynı zamanda bu kelimelerlede arandığını size gösterir. Siz bu öneriyi dikkate almalı ve içeriğinizde önerilen kelimelerinde profesyonel bir şekilde kullanmalısınız.

Üzümün Faydaları örneğimizden devam edelim. Mesela alt başlıklarınızdan biri Kara Üzümün Faydaları şeklinde olabilir. Böylece arama motoru tarafından sunulan ilişkili öneri kelimesinide yakalamış ve etkili bir şekilde makalenizde kullanmış olursunuz. Önerisini dikkate aldığınız ve standartlarına riayet ettiğiniz için arama motorları tarafından sevilen bir makale ortaya çıkmış olacak.

Anahtar kelimenize eş değer Latent Semantic Indexing olarak önerilen kelimeleri bulmak için Adwords Keyword Tool kullanabilirsiniz. Fakat farklı metodlarda var. Anahtar kelimenizin farklı varyasyonlarını direkt olarak arama motorunda arama yaparakta tespit edebilirsiniz. Yukarıda belirttiğimiz gibi listelemelerin en sonunda yada Bing de olduğu gibi en sağdaki alanda anahtar kelimenize eşdeğer önerileride alt alta listelenmiş olarak göreceksiniz.

Bilinmesi Gerekenler

Makale hazırlamanın püf noktalarını yazımız içerisinde yer vermeye çalıştık. Arama motorları yazınızın kalitesine olduğu kadar site açılış hızına da önem vermektedir. Makalenizi oluştururken kullanacağınız görsellerin boyutlarına dikkat etmelisiniz.Yazılarınızı özgün ve belirttiğimiz kurallar çerçevesinde hazırlamanız ziyaretçi trafiği elde etmenize yardımcı olacaktır.

Makale yazımı ile ilgili aklınıza takılan soruları ve eklemek istediklerinizi bize yorum olarak göndermekten çekinmeyin.

15 Yorum
  1. Mehmet

    Her zamanki gibi çok başarılı bir makale olmuş. Eline sağlık hocam. İyi ki varsınız.

  2. Hazır Makale

    Hocam özellikle vurgu yaptığınız benzer anahtar kelimeler ve semantik seo kısmı bence çok önemli. Makale yazacak arkadaşlara tavsiyem google anahtar kelimelerine dikkat etmeleri yönündedir. Anahtar kelimeleri özellikle h2 ve h3 başlıklarında geçirmeleri makalelerinin daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olacaktır. Bir makaleci olarak yazınızı çok beğendiğimi söylemek isterim.

    1. WpGurme

      Makale yazarı bir okurumuzun yazımızı beğenmesi bizi mutlu etti teşekkür ederiz.

  3. Mahmut Yıldız

    Google ‘da ararken siteniz ilk sayfada karşıma çıktı. Okudum. Gerçekten harika bi yazı diyebilirim. Bilmediğim ve es geçtiğim bi çok şeyi öğrendiğim gerçekten kaliteli bir makale olmuş tebrikler. Özellikle Google Latent Semantic İndexing Özelliği ‘ne takıldım. Buna ben hiç dikkat etmiyordum. Ve sanıyorum bu özelliği göz ardı etmem beni çok geride bırakmış. Eksiğimizi farketmemizi sağlayan bu bilgilendirici yazı için gerçekten teşekkürler.

    1. WpGurme

      SEO uyumlu makale yazımı üzerine bir çok soru alıyorduk. Bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken noktalara değindik. Yazımızı okuduğunuz için biz teşekkür ederiz.

  4. Furkan

    Elinize sağlık hocam. Hocam başka bir öneride bulunmak istiyorum. Makale yazımı için motivasyon makaleleri yazarsanız çok iyi olur bence.

  5. salih

    merhaba. okuduğum en nefis yazılardan biri. süper yazmışsınız tebrik ediyorum gerçekten. bu kısmı sık kullanılanlara ekledim tekrar tekrar okumak için. böyle siteleri ve bu tür kaliteli yazıları görmek gerçekten çok güzel. tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.

    1. WpGurme

      Rica ederiz mutlu bloglamalar (:

  6. hasan keskin

    Tebrikler. Bİr solukta okuduğum ender yazılardan biri. Çok iyi hazırlanmış. Ve gerçekten faydalandım yazmadan geçmekte istemedim. Bu tür yazılarınızı bekliyoruz.

  7. Aslıhan Demiralay

    Merhaba anahtar kelimeye link vermelisiniz kısmın anlayamadım.Açıklamanız mümkün mü?

    1. WpGurme

      Makaleleriniz arasında anahtar kelimelere bağlantı vermelisiniz. Hazırladığınız makale içerisinde daha önce sitenizde yer verdiğiniz benzer içeriklere var ise bir biri arasında bağ kurmalısınız. Örnek olarak kediler neden kusar üzerine bir makale hazırlıyorsunuz ve daha önce kediler için doğru mama seçimi adlı bir yazınız olduğunu varsayalım. Makaleniz içerisinde kediler için mamanın önemi başlığı altında doğru mama seçimi kelimesine daha önce yazdığınız makaleye bağlantı vermeniz uygun olacaktır.

  8. Aslıhan Demiralay

    Merhaba
    “Aynı zamanda makalenizin içeriği H2 formatında olmalı. Bu etiketleme kuralına büyükten küçüğe şeklinde mutlaka uymalısınız. Cümlelerinizin çok uzun olmamasına, her cümlenin anlamlı ve net ifadeler içerdiğine dikkat etmelisiniz.”
    h2 formatı alt başlıklar için olmalı değil mi? İçerik için çok büyük olur gibi geliyor bana.
    Şimdiden Teşekkürler

    1. WpGurme

      Merhaba Aslı, ilk ana başlığın h2 etiketi ile olmalı alt başlıklar h3 ve h4 olarak sıralanmalı. Örnek olarak Türkiye’nin illeri ve özellikleri adlı bir yazın olsun. Yazına başlarken genel kapsamlı bilgi vereceğin başlık h2 ile Türkiye’nin illeri olarak belirledikten sonra h3 ile İstanbul, Ankara ve Bursa gibi Daha detaylı bilgiler verecek isen örnek olarak İstanbul’un genel özellikleri başlığı için h4 vermelisin. Yazın içerisinde ki önem ve içerik sıralaması için bu başlıkları belirlemek daha faydalı olacaktır.

  9. Eda

    Yazınızı okudum, kendim için faydalı notlar aldım. Takıldığım konu ise H etiketleri sıralaması. Şöyle ki H1 etiketinden 1 tane, H2 etiketinden 2 tane, H3 etiketinden 3 tane gibi, yazılar okumuştum. Çoklu veya alt başlıklı makalelerde ne yapacağız. Belki H2 başlığın altında kendi içindede alt başlıklar var. Bu konu ile ilgili aydınlatırsanız sevinirim.
    Çok teşekkürler .

    1. WpGurme

      Merhaba Eda, yazının bilgi içeriğine göre H başlıklarını oluşturmalısın. Kitapların içerisinde yer alan indeksçe gibi düşünmeni öneririm. Birden çok h2 başlığı olabilir ama sadece bir adet h1 başlığı kullanmak önem arz ediyor. Google oluşturmuş olduğun indeksçe doğrultusuna başlıklarına önem bağı oluşturuyor.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

 


Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.