WordPress Kurduktan Sonra Yapılacak 10 Şey
WordPress’in kullanım alanları harikadır. Ancak yeni başlayanlar tarafından sorulan ortak soru, WordPress yükledikten sonra ne yapıyorsunuz? Bu yazıda WordPress kurduktan sonra yapılması gereken en önemli 10 detaya açıklık getiriyoruz.
Yazı İndeksi
WordPress Kurduktan Sonra Yapılması Gerekenler
Sıfırdan WordPress kurulumunu tamamladıktan sonra aşağıda yer alan noktaları alışkanlık haline getirmelisiniz. Yapacağınız küçük ayarlar sitenizin SEO sıralamasını ilk günden etki edecektir.
WordPress Genel Ayarları Yapılandırma
Genel Ayarlar, yönetici girişi yaptıktan sonra gösterge tablosunda Ayarlar → Genel kısmı altında Site başlığı ve Slogan kısımlarını düzenlemeniz gerekmektedir. Arama motorlarının sitenizi tanımasına yardımcı olmasını sağlayın.
Site Başlığını, Başlık ve Zaman Dilimini Değiştirme
Saat Dilimini yerel saatinize uygun olarak ayarlamanız önemlidir. Bunu yaparsanız, Yayınlarınızı Zaman Diliminize göre planlayabilir ve yayımlanma zamanlarını doğru olarak ziyaretçilerinize gösterebilirsiniz.
WordPress sitenize Favicon ekleme
Tam olarak bu Favicon nedir ve web siteniz için ne kadar önemli?
Favicon tarayıcıda web sitenizin başlığının yanında görünen küçük bir simgedir. Bu simge daha sonra web siteniz için tanıma kazanmanıza yardımcı olacaktır. İnsanlar sizi bu simgeyi gördükleri yerde siteniz ile bu simgeyi bağdaştıracaktır. Favicon ayrıca arama motorları arasında marka bilinirliğini ve güvenini geliştirmenize yardımcı olur.
Favicon eklemek için Görünüm → Özelleştir sekmesine gidin ve Site Kimliği sekmesine tıklayın. Dosyayı Seç düğmesini tıklayın ve logonuzu yükleyin. Şimdi sitenizi önizleyebilir ve favicon görselinizi tarayıcınızda site başlığının yanında görüntüleyebilirsiniz.
Tüm bu ayarları özelleştirdikten sonra, Değişiklikleri Kaydet demeyi unutmayın.
Varsayılan İçeriği Sil
WordPress ilk kurulum ile birlikte örnek sayfa, yorum ve kategori ile birlikte gelmektedir. Bu içeriği silmediğimiz taktirde arama motorları bunları index alabilir. Gösterge panelinizden bu girişleri silmenizi öneriyoruz.
Kalıcı Bağlantıları Düzenleyin
WordPress Kalıcı Bağlantı, web sitenizde yayınladığınız içeriğin URL’lerine düzenlemede bulunur. WordPress, varsayılan olarak, şu gibi bir kalıcı bağlantı sağlar:
“http://siteadresim.com/?p=123”
Varsayılan olarak gelen kalıcı bağlantı ayarı arama motoru dostu değildir. Arama motoru dostu kalıcı bağlantı ayarlarını düzenlemeniz gerekmektedir. Bunun için gösterge panelinizden Ayarlar → Kalıcı Bağlantılar sekmesi altından düzenleme yapmanız gerekiyor.
SEO ve Sayaç Eklentilerini Yükleme
Arama motorları, çoğu web sitesi için önemli bir trafik kaynağıdır. SEO eklentileri blogunuzun arama motorları tarafından index almasını kolaylaştırır ve WordPress sitelerinin SEO’larını geliştirir. En popüler iki eklenti şunlardır: Yoast SEO, All in SEO.
Sitenizi kimlerin ziyaret ettiğini ve sitenize yanıtlarını öğrenmek isterseniz Google Analytics doğru seçimdir. Ayrıca, web sitesi trafiği hakkında ayrıntılı bilgi verir. Başlangıçta kaydolmanız ve daha sonra Google Analytics’i sitenize entegre etmeniz gerekir.
Sitenizin performansını izlemek için kullanılabilecek pek çok eklenti olmasına rağmen, önerilen şey WordPress için Google Analytics‘tir. Yeni başlayanlar için olduğu kadar uzmanların da kullanımı kolaydır.
Otomatik Yedekleme Kurulumu
WordPress için birkaç ücretsiz ve ücretli Yedekleme Eklentisi bulunmaktadır ve bunların çoğu oldukça kolaydır. Sitenizi yedeklemek ve istenmeyen durumlarda kalmamak adına yedekleme önemlidir. En iyi yol, Yedekleme Eklentilerini kullanmaktır. Birkaç ücretsiz WordPress yedekleme eklentisi: WP Time Capsule, BackWPup, UpdraftPlus ve WP-DP Backup.
Web Sitenizi Güvenli Kılın
WordPress güçlü ve güvenli yazılım kodlamasına sahip olsada bu sizi hackerlardan korumaz. Zayıf şifreler, sitenizi saldırıya maruz kalma eğilimi gösteren pek çok faktörden sadece biridir. Bu nedenle, fazladan bir güvenlik katmanı olursa her zaman faydalı olabilir. İşte size sitenizi korumanıza yardımcı olacak en iyi WordPress güvenlik eklentileri: iThemes Security, WordFence, Sucuri Security, SecuPress.
Sayfa Yüklenme Süresini Azaltın
Bir WordPress sitesinde, aşırı yükleme süreleri, trafiğinizi azaltabilir ve SEO’ya kötü etki edebilir. Ayrıca Google arama sıralamanızı düşürecek ve web sitenizin genel potansiyelini azaltacaktır. Ancak, ücretsiz veya düşük maliyetli önbellek eklentisi bu soruna kolayca çözüm sağlayabilir.
En azından son olarak, ziyaretçileri sitenizde kalma ihtimalini arttıracaklardır. Bir önbellekleme eklentisi kullanarak, tüm statik sayfalar HTML sayfaları olarak önbellekte kaydedilir ve hızlı bir şekilde sunulmaya hazır olur. İşte serisi:WP Super Cache, WP Fastest Cache, WP Rocket ve Zen Cache. Benim tavsiyem WP Fastest Cache eklentisi dir.
Antispam Eklentileri
WordPress yorumlarınızı spam kontrol eklentileri sayesinde kontrol altında tutabilirsiniz. Ayrıca, WordPress’deki tartışma ayarlarını biraz değiştirebilirsiniz. İstenmeyen yorumları Antispam Eklentileri’ni kullanarak kontrol edilebileceğimiz bir kaç eklenti: Akismet, Antispam Bee, GrowMap Anti-SpamBot.
Resimleri Optimize Etme
Yüksek çözünürlüklü görüntülerin yükleme süresi üzerinde büyük etkisi vardır. Büyük dosya boyutlarından dolayı sayfa yüklenme süresini ve hızını azaltırlar . Görüntü boyutu, kalitesini kaybetmeden azaltılabilirse, sitemiz bu durumdan etkilenmeden tam verimiyle çalışabilir. Görüntüleri optimize etmek, SEO’yu da geliştirir.
Bu sorunu çözmek için Görüntü Optimizasyonu eklentileri kullanılmalıdır. Görüntüleri sıkıştırıyorlar, böylece onları en iyi duruma getiriyorlar. Ücretli ve ücretsiz seçenekleri ile bazı ekle: EWWW Image Optimizer, WP-Smush, Short Pixel Image Optimizer, Imagify.
İletişim Formu Ekle
WordPress kendi içerisinde form oluşturma özelliği ile gelmese de bu eksikliği kullanımı kolay eklentiler ile giderebiliyoruz. Basit iletişim formları oluşturmak için kullanabileceğiniz bazı eklentiler: WPForms, Gravity Forms, Ninja Forms.
Genel olarak sıkça soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Aklınıza takılan tüm soruları yazının altına yorum olarak göndermekten çekinmeyin. Öneride bulunmak istediğiniz detaylar var ise onları da yazmaktan çekinmeyin.