WordPress Özel Alan Kutuları Ekleme
WordPress yazı, sayfa ve özel yazı biçimleriniz için özel alan kutuları(meta box) oluşturmak ister misiniz? Özel alan kutuları, içeriğimize daha iyi bir kullanıcı kullanıcı arayüzü sağlamak için özel alanlar(meta data) eklemek için yaygın olarak kullanılır. Bu makalede özel bir meta kutusunun(custom meta box) ne olduğunu ve WordPress yazılarında ve gönderim türlerinde kolayca özel meta kutuları nasıl ekleyeceğinizi açıklayacağız.
Yazı İndeksi
WordPress Özel Meta Kutusu(Meta Box) nedir?
Özel meta kutusu yazılarınızda, sayfalarınızda ve diğer özel yazı türlerinde özel alanlar(meta data) eklemek için size imkan sağlamaktadır.
WordPress kendi bünyesinde yazılar, sayfalar veya özel yazı tipleri gibi içerik oluşturmanıza yardımcı olan kullanımı kolay bir arayüz ile birlikte gelir.
Bununla birlikte, varsayılan özel alanlar kutusunu kullanarak meta verileri eklenmesi basittir. Burası özel meta kutularının girildiği yerdir.
WordPress yapısı itibariyle geliştiricilerin yazı düzenleme ekranlarında kendi özel meta kutularını oluşturmalarına ve özel alanlar kullanmasına olanak tanır. Bir çok popüler WordPress eklentisi düzenleme işlemleri için farklı özel alanları kullanımınıza sunar.
Örnek vermek gerekirse Yoast SEO eklentisi etkinleştirme işleminden sonra sayfa başlığı ve meta açıklaması için özel alan eklemektedir.
WordPress Özel Alan Oluşturma
Öncelikle, yapmanız gereken şey Advanced Custom Fieldsr eklentisini yüklemek ve etkinleştirmektir. Daha fazla ayrıntı için, WordPress eklenti kurulum kılavuzumuza bakın.
Eklentiyi kurulum işleminden sonra eklenti WordPress yönetici çubuğuna ‘Özel Alanlar’ isimli yeni bir menü öğesi ekler. Üzerine tıklamanız sizi özel alanlar sayfasına götürür.
Henüz özel alan oluşturmadığınızdan bu sayfa boş gelecektir. WordPress sitenize özel alan eklemek için Yeni Ekle butonuna basmanız yeterlidir.
Yeni ekle butonuna bastıktan sonar sizi Yeni Alan Grubu Ekle sayfası karşılayacaktır.
Burada alan grubunuz için bir başlık sağlamanız gerekiyor. Bu başlık, meta kutunuzun başlığı olarak kullanılacaktır.
Bundan sonra alanlarınızı eklemeye başlayabilirsiniz. İlk alanınızı eklemek için ‘+ Alanı Ekle’ düğmesine basmanız yeterlidir.
Bu alan ayar formunuzu ortaya çıkaracaktır. Önce alanınız için bir etiket vermeniz gerekir. Bu etiket meta kutunuzda alanın önünde görüntülenir.
Bundan sonra alan türünü seçmeniz gerekiyor. Gelişmiş Özel Alanlar eklentisi bir dizi seçenek arasından seçim yapmanıza olanak tanır. Bunlar metin, metin alanı, radyo düğmeleri, onay kutuları ve resimler gibi alanları kontrol etmenize olanak tanır.
Sonrasında alan talimatları sağlamanız gerekir. Bu talimatlar kullanıcılara alana ne ekleyeceklerini belirtir.
Aşağıda, alanınız için başka seçenekler bulacaksınız. Bu seçenekleri dikkatli bir şekilde gözden geçirip ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde ayarlamanız gerekir.
Metabox listenize daha fazla alan eklemek istiyorsanız başka bir alan eklemek için ‘+ Alanı Ekle’ düğmesine tıklayın.
Alan eklemeyi tamamladığınızda, aşağıda yer bölümüne ilerleyebilirsiniz. Burada, meta kutunuzun ne zaman ve nerede görüntülenmesini istediğinizi tanımlayabilirsiniz.
Gelişmiş Özel Alanlar seçim yapabileceğiniz önceden tanımlanmış kurallarla birlikte gelir. Örneğin yazı türleri, yazı kategorisi ve taksonomi türleri gibi bir çok farklı etkileşim kuralı ekleyebilirsiniz.
Sonrasında meta kutusu seçenekleri ayarları bizi bekliyor.
Önce sıra numarasını seçmeniz gerekir. Bir konum için tanımlanmış birden fazla alan grubunuz varsa, o zaman görüntülenmesi için sıra numarasını seçebilirsiniz. Emin değilseniz 0 olarak bırakın.
Sonrasında sayfa içerisinde meta kutusunun konumunu seçmeniz gerekir. İçeriğin altında, içeriğin önünde veya sağdaki sütunda göstermeyi seçebilirsiniz.
Stil meta kutunuz için bir tasarım seçmenize yardımcı olur. Diğer tüm WordPress meta kutuları gibi olmasını sağlayabilir veya onu herhangi bir meta kutusu olmadan kesintisiz olarak seçebilirsiniz.
Emin değilseniz, Standart (WP Meta kutu) seçeneğini seçin.
Son olarak bir yazı düzenleme ekranında normalde görüntülenen alanların bir listesini göreceksiniz. Yazı düzenleme ekranınızda belirli bir alanı gizlemek istiyorsanız buradan kontrol edebilirsiniz.
İşiniz bittiğinde, ve tüm alanların doğru olduğunu kontrol ettikten sonra Yayımla butonuna basarak işlemi tamamlıyoruz.
Artık özel alan kullanıma hazır olarak yazı sayfalarınızda ki yerini aldı.
Yaptığınız ayarlamaları canlı görmek için hemen bir adet yazı ekleyin.
Bu özel alan kutusu içerisine girdiğiniz bilgiler WordPress veritabanınızda saklanır.
WordPress Temasında Özel Alan Verilerinizi Gösterme
Şu ana kadar özel bir meta kutusu oluşturduk ve yazı düzenleme ekranımızda görüntüledik. Bir sonraki adım, WordPress temanızdaki bu alanlarda depolanan verileri görüntülemektir.
Öncesinde oluşturduğunuz özel alan grubunu düzenlemeniz gerekir. ‘Alan Grubunu Düzenle’ sayfasında, özel alanlarınızı ve adlarını göreceksiniz.
Bunları web sitenizde görüntülemek için bu alan adı değerlerini bilmeniz gerekir.
Advanced Custom Fields eklentisi bu alan adı işlevini kullanmanız için iki farklı seçenek sunar.
Yazınızda özel bir alan görüntülemek için kısa kod kullanabilirsiniz.
[acf field=”misafir_yazar”]
Diğer bir seçenek WordPress temanız içerisine kod ekleyerek bu işi otomatikleştirme yapabilirsiniz.
Özel alan verileri görüntülemek istediğiniz tema dosyalarını düzenlemeniz gerekecek. Örneğin single.php, content.php ve page.php gibi dosyalarda ekleme yapmanız gerekli.
Kodu WordPress döngüsüne eklediğinizden emin olmanız gerekir. Kodu döngü içine girdiğinizden emin olmanın en kolay yolu, kodunuzda şu şekilde görünen bir satır aramaktır:
<?php while ( have_posts() ) : the_post(); ?>
Kodunuzu bu satırdan sonra ve döngü biten satırdan önce yapıştırabilirsiniz:
<?php endwhile; // end of the loop. ?>
Özel alan kodunuz buna benzer şekilde oluştura bilirsiniz:
<h2 class="misafir_yazar"><?php the_field('misafir_yazar'); ?></h2>
Bu kod, özel meta kutusunun makale satır içi alanına girilen verileri görüntüler.
Özel CSS kodları kullanarak bu girişleri şekillendirmek isterseniz. Yeni bir özel alan oluşturarak bunu CSS dosyanıza tanımlamanız yeterlidir.
Bu işlemleri yaparken alan adlarını kendi alan adlarınızla değiştirmeyi unutmayın.
Artık yazmış olduğunuz yazılar içerinde özel alan verileri var ise yazınız içerisinde yerini almış olacaktır.
Advanced Custom Fields birçok seçenek içeren çok güçlü bir eklentidir. Bu eğitim sadece giriş bilgisi edinmeniz açısından yararlıdır. Daha geniş bilgiye ihtiyacınız var ise eklenti dokümantasyonu sayfasını ziyaret etmenizi öneriyoruz.
Bu makalenin size, WordPress yazı, sayfa ve diğer yazı türlerine özel meta kutuları ve özel alanlar eklemenizi öğrenmenize yardımcı olmasını umuyoruz. Aklınıza takılan soru ve eklemek istediklerinizi bize yorum olarak göndermekten çekinmeyin.
merhaba sormak istediğim bir şey var. şu benzer yazılar kısmındaki reklamları nasıl ayarlıyorsunuz nerden ekleniyor bir türlü yapamadım.
Merhaba Tarık, Google AdSense eşleştirilen içerik kullanımı yazımızdan detaylı olarak bilgi alabilirsin.
”
Kodunuzu bu satırdan sonra ve döngü biten satırdan önce yapıştırabilirsiniz:
”
Yukarıdaki cümleyi yazmışsınız Ancak; Bu iki kod arasına yapıştırdığım
Motor:
kodu maalesef sayfada hata veriyor.
Bu iki kodun dışına yapıştırdığımda ise çalışıyor.
Ben mi yukarıdaki cümleyi yanlış anlıyorum çözemedim.
Kullandığınız tema veya farklı bir eklenti ile alakalı olabilir. ACF eklentisini kullanıyorsanız, “https://www.advancedcustomfields.com/resources/” bağlantısı üzerinden örneklere ve kullanım şekillerine göz atabilirsiniz.
ACF Eklentisi hakkındada bilgi verebilir misiniz? özellikle İmage ve Gallery eklemek ile ilgili.
ACF kendi sitesi üzerinde bir örnek ile nasıl yapılacağını göstermiş. Video için “https://www.advancedcustomfields.com/resources/gallery/” adresini ziyaret edebilirsiniz.
Merhaba,
şunu yapabilir miyim?
örneğin 50 adet sayfam var. 50 adet sayfamda da bir not var. “6 ay bedava” ama zaman geçer ben bunu “7 ay bedava” yapmak istersem normalde 50 sayfaya girip tek tek değiştirmem gerekir. Bunu tek bir yerde ayarlayıp resmini ikonunu vs. normal bir sayayı düzenler gibi yapıp tamamlasam. o 50 sayfada otomatik değişmiş olsa? böyle bir özellik var mı?
Teşekkürler
Advanced Custom Fields eklentisi ile özel alan oluşturarak bu isteğinizi yerine getirebilirsiniz.
Bu özel alanları permalinkte göstermeye çalışıyorum fakat yapamadım bir türlü. Yani özel alan örnekteki gibi “misafir_yazar” olsun, sayfa adresinin şöyle görünmesini istiyorum: site.adi/WpGurme/YAZI_ADI
https://wordpress.org/plugins/custom-fields-permalink-redux/
bu eklentiyi denedim fakat yine yapamadım.
Bu eklenti uzun süre güncelleme almamış. ACF içerisinde özel url yapısı ekleme ile deneme yapar mısın? Lütfen bu içeriğe bir göz atın: https://www.advancedcustomfields.com/resources/page-link/
Ekran tercihlerinde özel alanlar görünmüyor bunun sebebi nedir? Başka bir tema kullandığımda görünüyor ama mevcut kullanmak istediğim temada özel alanlar bölümü yok. Temaya kodları ekledim fakat admin panelde özel alanlar bölümünde etiket girebileceğim yer yok.
Kullandığınız temanın özel bir editör alt yapısı var mı?
Merhabalar. Özel alan oluşturma işlemini acf eklentisi olmadan kodlama ile nasıl yapabiliriz bu konuda bir bilginiz var mı ve ya bir makaleniz var mı ? Acf yedek almada biraz sıkıntı çıkarıyor özel alanlarımı eklenti yapıp oluşturmak istiyorum fakat bu konuda bilgim yok. Bilginiz varsa eğer bu konuda bir makale yazabilir misiniz
WordPress de yazı ekleme sayfasına eklenerek artabilen bilen ve birden fazla seçilebilen bir özel alan eklenebilir mi?
AFC eklentisi ile yapılabilir.