WordPress Cache Eklentisi Kullanmanın Önemi
Daha önce ki yazılarımızda sıkça cache veya önbelleğe alma terimlerini bolca kullandık. Bize yazın formumuz üzerinden gelen sorularda fark ettik ki çoğu okurumuz, eklenti seçimini bilinçli olarak yapmıyor. Önbelleğe alma işlemi, basit gibi görünse de arka planda son derece karışık işlemleri beraberinde getirmektedir.
Bir WordPress cache eklentisi kullanarak sitenizin sayfa açılış hızı ve yüklenme süresininde iyileştirme yapabilirsiniz. Çoğu kez vurguladığımız yavaş çalışan WordPress sitelerinin ziyaretçi edinme oranlarının düşük ve hemen çıkma oranlarının yüksek olduğunu tekrardan söylemekte fayda görüyorum.
Bu makalede önbellekleme ve farklı önbellekleme türlerini açıklayacağım, genel olarak önbellekleme işlemi için eklentiler üzerinden gideceğim. Eğer sitenizde önbellek eklentisi kullanmıyorsanız, bu yazının sonunda neden bir önbellek eklentisini kullanmanız gerektiğini anlamanızı sağlayacağım.
Yazı İndeksi
Cache Nedir?
Cache, erişim oranı yüksek olan verilerin bir önbellekte geçici olarak saklanması işlemidir. Bu açıklama sizin için kafa karıştırıcı olduysa örnek vererek açıklayalım.
Sitenizi ziyaret eden kullanıcı sitenizi görüntülemek için tarayıcı üzerinden belirli verileri almak için sunucunuz ile iletişim kurmak zorundadır. Siteniz içerisinde yer alan Html, PHP, JavaScript dosyaları, yazı stilleri, resimler ve Css dosyalarını sunucunuz üzerinden talep etmesi gerekmektedir. Bu işlemlerden sonra veri tabanı içerisinde yer alan yazı ve sayfaları ayrıca indirmesi gerekecektir.
Cache sistemi kullanan bir site bu adımları azaltarak daha önceden hazırlanmış olan geçici sayfaları derler ve ziyaretçiye sunar.
WordPress cache eklentileri bu sebepten dolayı son derece önemlidir.
Cache Eklentileri Nasıl Çalışır?
Önbellek eklentileri, sitenizde yer alan yazı ve sayfalarınızın geçici kopyalarını oluşturmaktadır. Sitenizin içeriğini değiştirmeniz durumunda eklenti otomatik yada sizin kontrolünüz doğrultusunda yeniden geçici sayfalar üreterek ziyaretçilerinize sunacaktır. Daha akılda kalıcı olması açısından örnek vererek açıklayalım.
Cache eklentisini mağaza çalışanı gibi düşüne biliriz. Alışveriş yaparken sepetinize koyduğunuz bir ürünü tekrar almak için mağaza çalışanından yardım istemezsin, çünkü daha önceden aldığınız ürünün hangi standa yer aldığını zaten biliyorsunuzdur. Ancak farklı bir ürünü hızlı ve kolayca bulmak için yardım istemeniz gayet olasıdır.
Bu örnek doğrultusunda alışveriş sepetiniz önbellek ve mağaza ise web sunucudur. İstenilen ürünü size hızlıca getirmesini sağlayan mağaza çalışanı ise cache eklentisi dir.
WordPress cache eklentisi kullanımı sayesinde sitenizin yükünü ve gereksiz veritabanı sorgularından kurtarmış olursunuz.
Önbellek Hangi Durumlarda Yeniden Oluşturulur?
WordPress siteniz üzerinde yaptığınız içerik güncellemeleri, tema düzenlemesi veya eklenti güncellemesi sonrası önbellek yeniden oluşturulmalıdır. Bazı cache eklentileri dahili kontrol mekanizmaları sayesinde sizin yerinize önbelleği yeniden oluşturabilir. Kullandığınız eklenti üzerinden kontrolünü sağlayabilirsiniz.
Eğer sadece yazı ve sayfalarınız üzerinde güncelleme yaptıysanız tüm önbelleği yeniden oluşturmanıza gerek yoktur. Önbellek eklentisi sayfanızın önbelleğe alınmış sürümünü silecek ve yeni bir sürüm kaydedecektir, diğer sayfalarınız güncel olduğundan sitenizin tamamını yeniden oluşturmayacaktır.
Dikkat: Çoğu WordPress site sahibi yazı ve sayfalar üzerinde yaptıkları değişikliklerden sonra tüm önbelleği yeniden oluşturma hatasına düşüyor. Unutmayın cache eklentileri geçici sayfalar üretmek için sistem kaynaklarını kullanmaktadır. Sunucunuza fazladan yük bindirmemek için gereksiz cache işlemi yapmaktan kaçının.
Önbelleğe Alma Türleri
Temel olarak önbelleğe alma işlemleri ikiye ayrılmaktadır. Kullanıcı ve sunucu taraflı olarak yapılmaktadır. Bir çok popüler eklenti size bu adımları bir kaç küçük adım altında ayarlamamıza olanak sağlamaktadır. Bir kaç örnek vererek açıklamaya çalışalım.
Kullanıcı bazlı önbellek, web sayfasının yüklenmesi için gereken dosyaların ziyaretçinin bilgisayarı üzerinden çağrılması temeline dayanmaktadır. Kendi sitemizden örnek verirsek WpGurme web sitesine ilk defa gelen bir kullanıcı sayfayı görüntülemek için ihtiyaç duyduğu Js, Css ve resimleri web tarayıcı üzerinden bilgisayarına indireceği için bir sonra ki ziyaretinde daha hızlı bir şekilde sitemizi ziyaret edebilecektir. Güncelliğini koruyan dosyalar sabit diskinizde yer alan geçici dosyalar üzerinden temin edileceğinden site açılış hızında artış olacaktır.
Sunucu bazlı önbellek, WordPress yapısı itibariyle siteniz içerisinde yer alan tüm bilgileri veri tabanı üzerinden ziyaretçilerinize servis etmektedir. Tüm yazı ve sayfalarınızın geçici web sayfalarını oluşturarak sunucunuzun sabit diskine kaydedilmesi ile sunucu bazlı cache işlemi yapılmaktadır. Bu dosyalar oluşturulurken masaüstü ve mobil kullanıcılara yönelik farklı sayfalar oluşturulabilir. Veri tabanı üzerinden sorgu çalıştırılmadığı için sayfa açılış ve yüklenim sürelerinde başarım elde edilmektedir.
WordPress Cache Eklentisi Seçimi
WordPress için hazırlanmış bir çok cache eklentisi bulunmaktadır. Bunların bir kısmı ücretsiz olarak sunulmasının yanında ileri özellikler için ücret talep etmektedir. Bazı eklentiler ise sadece ücretli olarak kullanıma sunulmaktadır.
Cache eklentileri ile sunucu ve kullanıcı bazlı önbellek işlemlerini yapabilirsiniz. İleri düzey bazı performans özelliklerini sadece ücretli eklentilerle yapabilirsiniz. Bir çok eklenti ücretli sürümlerinde Css, Html ve resim optimizasyonu için sizden ücret talep etmektedir.
Daha önce incelemesini yapıp önerdiğimiz eklentilere bir göz atarak ücretli ve ücretsiz olarak nelere sahip olabileceğinizi keşfedebilirsiniz.
Yukarıda vermiş olduğumuz üç eklenti son dönemlerde en memnun kaldığımız eklentilerin başında gelmektedir.
Not: LiteSpeed Cache kurulumu için sunucunuzun LS cache desteği olması gerekmektedir. Şuan için Veridyen hosting firması ücretsiz olarak LiteSpeed Cache desteği vermektedir.
Özet
Sitenizin başarısı için hızlı açılan sayfalara sahip olmanıza yardım edecek cache eklentisinin önemini anlatmaya çalıştık. Cache eklentisi kullanmıyorsanız bu gün bir tane edinmelisiniz.
Cache eklentisi seçiminizi yaparken yukarıda verdiğimiz kaynaklara bakarak fikir edinebilirsiniz. Her cache eklentisi farklı performans değerlerini beraberinde getireceğini unutmayın. Eklentileri kullanıp test ederken ayrıca sitenizin değerlerini Google PageSpeed Insights ve GTmetrix üzerinden test etmeyi unutmayın.