Blog Açma Rehberi ile Blog Dünyasında Yerinizi Alın
Uzun süredir “bize yazın” sayfamız üzerinden gelen bildirimler, bizleri bir blog açma rehberi hazırlamaya iten en önemli etkenlerden ve bu rehberi sonunda tarafınıza sunuyoruz. Blog sitesi açmak istiyorsanız, aramıza hoş geldiniz. Blogculuk, harika bir eğlencedir; sadece bir blog açarak kendinizi benzersiz bir şekilde ifade edebilir, başkalarına sorunlarında yardımcı olabilir, kendi deneyimlerinizi paylaşabilir ve hatta blog yazarak para kazanabilirsiniz.
Blog yazmaya yeni başladıysanız ya da başlayacaksanız, doğru adımları atarak başlamanız, hatalarınızı geç olmadan önlemeniz ve benzeri pek çok durum için bu rehberi sıklıkla güncelleyeceğiz.
Blog sitesi nasıl açarım? Blog sitesi açmak için ne gerekli? Blog sitesi açmak için rehber var mı? Sorularına yanıt vermek adına kaleme aldığımız rehberi dikkatlice okumanızı öneriyoruz.
Sıfırdan blog sitesi açmak için izlemeniz gereken 5 temel adım mevcut. Çayınızı, yahut kahvenizi aldıysanız; buyurun, başlayalım.
Yazı İndeksi
Blog Açma Adımları:
- Blog platformunuzu seçin.
- Hosting ve alan adı kaydınızı yapın.
- Blog sitenizin tasarımını seçin.
- Sayfa ve yazılarınızı hazırlayın.
- Blog sitenizin içeriğini büyütün.
Bu rehberin amacı, blogunuzu doğru şekilde oluşturmaya yardımcı olmaktır. Geçmişte bir çok kişiye yardımcı olduk ve blog açarken yardımcı olduğumuz pek çok insanın hata yaptığını, hatta bir süre sonra bu hatalar hasebiyle sitelerini tamamen kapattıklarına şahitlik ettik. Böyle bir şeyin yaşanmasını elbette kimse için istemiyoruz; işte tam da bu sebepten, WpGurme sitesini kurarak Türkiye’de blog kültürünü sevdirmek ve sorulara cevap olmak için bir araya geldik.
Doğru Blog Platformunu Seçin (WordPress)
Blog sitenizin nasıl görüneceği konusunda düşünmeden önce, blog sitenizin platformunuzu seçmeniz gerekiyor. Daha önce bu konu üzerine 1300 kelimelik bir makale hazırlamıştık, dolayısıyla bu yazıya devam etmeden önce; en iyi blog platformu adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Blog açmak için bir çok farklı yazılım ve uygulama mevcut, her birinin farklı özellikleri ve avantajları da keza, öyle. Peki doğru tercih hangisi olmalı? WordPress, Tumblr, Blogger ve diğer blog yazılımları arasında, en doğru seçimi nasıl yapabilirsiniz?
Bu soruya yanıtı en kısa yoldan, platformları kullanan insan sayısına bağlı kalarak verebiliriz. Bugün WordPress kullanan 80 milyondan fazla site / kullanıcı / kurum bulunduğunu göz önüne aldığımız vakit, hangi platformu seçmeniz gerektiği aşikârdır. WpGurme ekibi içerisindeki pek çok yazar, kendi müşterileri için de WordPress kullanıyor. Peki bu durum sadece kullanıcı sayısının çokluğu ile ilgili mi? Elbette değil. Aşağıda, WordPress kullanmanın bazı avantajlarını sizler için derledik.
- Her yönüyle özelleştirmeye açık bir platform olan WordPress’te, sitenizi açtıktan sonra ihtiyaç duyacağınız performansa, görünüme, üyelik işlemlerine ve e-posta aboneliklerine dayalı pek çok eklentiyi ücretsiz kullanabilirsiniz.
- WordPress’te kurulum ve gerekli ayarlamaların yapılması son derece kolaydır.
- WordPress, herkes için ÜCRETSİZ işletim sunar (birçok blog platformunun sunmadığı yahut ücret atadığı temalar, bileşenler ve eklentiler dahil ücretsiz olarak sunulabilmektedir).
- WordPress, her zaman güvenlidir. Mütemadiyen güncellenen yazılımları, hemen her şeyi periyodik olarak sağlam ve güvende tutar. Dolayısıyla, blogunuzun yazılım güvenliği için endişe etmenize gerek kalmaz.
Diğer blog yazma platformları ne kadar başarılı olsa da, bizce hiçbiri WordPress’in sunduğu özgürlük ve özelleştirme seçeneklerinin yanına yaklaşamamaktadır. Sıfırdan blog açmak istiyorsanız, sizin tercihiniz de bu sebeplerden şüphesiz WordPress olmalıdır.
Ücretsiz Blog Açma Sitelerinden Uzak Durun!
Belki fark etmişsinizdir, bütün büyük blog siteleri kendi hosting ve alan adlarını kullanıyor. Ancak aynı zamanda, WordPress ve benzeri sistemlerin “bedava” diye tabir ettiğimiz blog açma sistemleri de mevcut. Bunlar, neden kullanılmıyorlar?
- Akılda kalıcı bir site adresine sahip olamazsınız, sitenizin adresini akılda kalıcı kılmak önemli bir noktadır. Takdir edersiniz ki site adresimiz wpgurme.blogsitesi.com olsaydı, kimse bu adresi aklında kolay kolay tutamazdı.
- Siteniz ansızın silinebilir, bir çok kişi blogunu bedava açmak için herhangi bir sağlayıcı siteye kayıt olurken hizmet politikasını okumaz. Beklenmedik bir hizmet anlaşması yüzünden siteniz erişime kapatılabilir, daha da kötüsü siteniz tamamen silinebilir.
- Reklam programlarına izin verilmez, birçok ücretsiz blog sitesi sağlayıcısı kendi reklamlarını sitenize yerleştirmektedir. Birkaç sistem kendi reklamlarınızı kullanmanıza ve reklamlarınızdan para kazanabilmenize izin verir ancak onlar da belirli durumlarda sitenizi kapatabilmektedir.
- Ücretsiz sağlanan özellikler değişebilir, ücretsiz olarak blog açtırabilme hizmeti sağlayan bazı platformların, bir süre sonra hizmetlerini ücretli sisteme dönüştürdüğünü hatırlamaktayız. Birçok kişi bu sebepten site yedeklerini alabilmek için dahi ücret ödemek zorunda kalmıştı. Böyle bir durumda kalmamanız için de ücretsiz blog açma sitelerinden uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.
Vermiş olduğumuz örnekler, neden ücretsiz blog sistemlerini kullanmamanız gerektiğini özetlemektedir.
Blog sitesi açmak için kendi alan adı ve hosting paketinizi satın almak, en doğru yol olarak belirmektedir; kaldı ki bir blog sitesinin tamamıyla sahibi olmanız için ahım şahım bir masrafa da gerek yok.
Alan Adı ve Hosting Seçimi
Şimdi en önemli kararları almanız gereken noktaya geldik, zira alan adı ve hosting seçimi için bilmeniz gereken iki temel nokta mevcut.
- Alan Adı: Nasıl ki sizin adınız ve soyadınız sizi benzersiz kılıyorsa, alan adı da sizin internet üzerinde benzersiz olmanızı sağlar. Blog açmadan önce sitenizin ismini mutlaka belirlemelisiniz, ardından uzantısını seçerek yıllık periyotlarda, ortalama 9 dolar gibi ücret karşılığında alan adı kaydınızı yapabilirsiniz. Rehberimizin devamında ücretsiz alan adı almanız için bazı bilgiler vereceğiz.
- Hosting: Ne yazık ki alan adını almanız sitenizi yayına sokmak için yeterli değil. Nasıl ki bilgisayarınızda dosyalarınızı saklamak için sabit diske ihtiyacınız varsa aynı durum blog siteniz içinde gereklidir. Alacağınız hosting paketi; sitenizde paylaşacağınız görselleri, veri tabanınızı, site dosyalarınızı ve paylaşmak istediğiniz diğer şeyleri saklamak için gereklidir. Giriş seviyesi bir blog sitesi açmak için yıllık 60 TL gibi bir hosting ücreti ödemeniz yeterlidir.
Bu maliyetlerin toplamı gözünüzü korkutmamalıdır. Blog açmak için gereken ücretleri 12 aya böldüğünüz vakit, her ay bir sinema bileti fiyatına bile denk düşmez; ancak sağlam bir blog sitesi için, belirttimiz gibi, yeterlidir.
Alan Adı ve Hosting’i Nereden Almalıyım?
Hosting alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar elbette mevcut:
- Sayfa açılış hızı yüksek olan bir firmayı tercih ettiğinizden emin olmalısınız.
- Firmanın resmi belgelerinin, yani ticari unvanlarının ve yasal belgelerinin var olduğunu sorgulamalısınız.
- İnternet üzerinde xxx firması yorumları şeklinde aratmalı, kullanıcı yorumlarını objektif bir biçimde okumalısınız.
- Bilgili ve alakalı bir destek ekibi olan firmaları tercih etmelisiniz.
- Uptime (Çalışma süresi) olarak gerçekten kesintisiz bir hosting firması ile çalışmalısınız. “%99.9 Uptime Garantisi” yalanına kanmamanızı tavsiye ediyoruz, zira sistem güncellemesi ya da zorunlu sistem bakımı haricinde, sağlam bir altyapısı olan hiçbir hosting firması kolay kolay yayın kesintisine uğramaz.
İsmini sayamayacağımız kadar çok hosting hizmeti satan firma var; WpGurme editörleri olarak pek çoğu ile çalıştık. Bazıları size ilk yıla özgü ücretsiz alan adı kaydı yapabiliyor; ancak bizim için önemli olan sayfa açılış hızı ve uptime süresi.
Müşterilerimiz ve kendi sitelerimizin hosting ve alan adları için Veridyen firmasını kullanıyoruz; aynı zamanda öneriyoruz.
Neden mi? Veridyen Uptime süresi olarak ve verdiği destek açısından bizi ve ardından da elbette müşterilerimi kazandı. Günlük ortalama 1000 kişinin girdiği bir siteyi kesintisiz bir biçimde yayında tutmayı başardı.
Veridyen mükemmel performansa sahiptir, kullanımı kolaydır ve muhtemelen yeni başlayanlar için en iyi seçimdir.
Başka bir hosting firması tarafınıza hızlı ve güvenilir destek, sınırsız depolama, limitsiz bant genişliği sunduğu sürece başka bir web hosting firmasını tercih etmenizde de sakınca yok. Daha önce üzerinde durduğumuz paylaşımlı hosting ile ilgili yazımızı okumadan hosting seçimi kararınızı vermemenizi tavsiye ediyoruz.
Artık kısa bir ara verip bazı şeyleri düşünmenizin vakti geldi. Çünkü buraya kadar her şeyi okuduysanız biraz sıkılmış olabilirsiniz. Bu arada blog açma düşünceniz devam ediyorsa, alan adı seçiminizi yapmanız gerekiyor. Çünkü bundan sonra hosting alarak nasıl bir blog açacağımızı göstereceğiz.
Kendi Alan Adınız ile Blog oluşturma
Henüz bir alan adı ve hosting satın almadıysanız, birazdan size nasıl alınacağını göstereceğiz.
Veridyen üzerinden hosting almak istemiyorsanız, başka bir hosting firması seçebilirsiniz. Ne kadar iyi olacağı konusunda yorum yapmamız pek mümkün değil, ancak kayıt ve kurulum adımları muhtemelen benzerdir. Bazı hosting firmalarının WordPress için tek bir tıklamayla yükleme özelliği yoktur. Bu işlemi kendiniz yapmanız gerekebilir.
1. Veridyen Üzerinde Hesap Açma
Vereceğimiz bağlantı üzerinden, Veridyen firmasını tercih eden okurlarımıza özel bir uygulamamız var. Daha önce nasıl web sitesi yaparım adlı yazımız üzerinden, bir çok kişi adımları izleyerek web sitelerini kurdu. İletişim formumuz üzerinden çok fazla soru aldık ve hepsini cevapladık.
Şimdi ise bağlantımız üzerinden, blog açmak isteyen kişilere 30 gün boyunca ücretsiz destek vereceğiz. Peki ücretsiz destek neleri kapsıyor:
- WordPress yazılımınızı kuruyoruz.
- Sizinle birlikte blog temanızı seçiyoruz.
- Sitenizi SEO için optimize etmeye yardım ediyoruz, böylece daha üst sıralara yerleşebiliyorsunuz.
- Sitenizin hızlı bir şekilde açıldığından emin olmak için önbellekleme çözümleri ekliyoruz.
- Sitenizi bilgisayar korsanlarından korumak için güvenlik eklentilerini kuruyoruz.
- Skype ve TeamViewer üzerinden sizlere takıldığınız yerlerde yardım ediyoruz.
Bu saydıklarımızın hepsine ek bir ücret ödemeden sahip olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey verdiğimiz bağlantıya yönelmek.
Aklınıza hemen şu soru gelebilir, çoğu kişi bu işlemler için ücret talep ederken neden siz ücretsiz olarak bu hizmeti veriyorsunuz? Bunu saklamamıza gerek yok çünkü vereceğimiz bağlantı üzerinden, kayıt olup sipariş veren her müşteriden belirli oranda bir komisyon alıyoruz. Alacağımız komisyon kesinlikle size yansıtılmayacaktır.
Öncelikle, siteye git düğmesine tıklayarak açılan yeni pencereye geçiniz. HOSTING sekmesinin altında yer alan Wordpress Hosting linkine tıklayın.
Sonrasında sizi blog açmak için seçebileceğiniz, paketlerin ve özelliklerinin yazılı olduğu sayfa karşılayacak.
Limitsiz dosya kullanımı ve ücretsiz alan adı fırsatından yararlanmanız için 7,99 TL lik paketi seçmeniz gerekiyor. Daha önceden aldığınız bir alan adınız varsa ve sadece hosting hizmeti almak istiyorsanız, 5,99 TL lik paketi seçmelisiniz. Alan adınızı almadıysanız endişe etmeyin, tüm paketlerle birlikte alan adı satın alabilirsiniz.
Eğer hali hazırda bir alan adınız yoksa yazımızda aşağılara doğru ilerleyin, çünkü henüz alan adı almamış okurlarımız için küçük tüyolar vereceğiz.
2. Blogunuz için bir Alan adı seçin
Blog açmak isteyen kişilerin yaptığı en yaygın hatalardan biri kötü bir alan adı seçmektir. Alan adınızı seçerken dikkat etmeniz gerekenler mevcuttur. Bunlar, aşağıdaki gibi listelenebilir.
- Kolay hatırlanmalı, seçeceğiniz isim blog açma amacınıza hitap etmeli ve kolay hatırlanabilecek bir isim seçtiğinizden emin olmalısınız. Kendi sitemizden örnek vermek gerekirse WpGurme, iki kelimenin birleşiminden oluşmaktadır bunlar WordPress’in kısaltması olan “Wp” ve Türkçesi “tat bilir” anlamına gelen “Gurme” kelimeleridir.
- Benzersiz ve Tanımlayıcı Olmalı, kim olduğunuzu ve neye önem verdiğinizi gösteren bir isim düşünmenizi istemek durumundayız. Yaratıcı olmalı ve blog açma hayalinizi ileride bir marka olabilecek bir isime dönüştürmelisiniz.
- Doğru uzantı, alan adınızı seçerken mutlaka önce “.com” ardından “.net” ve son çare olarak “.org” uzantılarını deneyin. Kesinlikle “.biz” yada “.co” gibi insanlara güven vermeyen uzantıları seçmeyin.
Alan adınızı belirledikten sonra kayıt ettirmek istediğiniz süreyi kendinize göre belirleyebilirsiniz. İsterseniz alan adı tescil sürenizi 2 veya 3 yıllık olarak tescilleyebilirsiniz. Tavsiyemiz ilk etapta 1 yıllık olarak tescil etmenizden yana.
Sonrasında kalan adımları izleyerek ödeme işlemini tamamlıyoruz. Artık vermiş olduğunuz e-posta adresine gelen hosting bilgileriniz aracılığı ile hosting yönetim sayfanıza giriş yapabilirsiniz.
3. WordPress Kurulumu
E-posta hesabınıza gelen bilgiler ile “cpanel.siteadresiniz.com” şekline giriş yaparak, hosting hesabınıza erişebilirsiniz. Hosting panelini yönettiğiniz yazılım adı Cpanel olduğunu bilmelisiniz, çünkü sıkça bu sözcüğü kullanacağız.
Cpanel ekranında Softaculous Apps Installer bölümüne yönelin ve ardından WordPress simgesini tıklayın.
Ardından sizi Softaculous Apps ekranı karşılayacak. Bu ekran üzerinden WordPress kurulumuna başlayabiliriz. İçeriğin İngilizce olması kafanızda soru işareti oluşturmasın, zira kurulum Türkçe yapılacaktır.
Install Now butonuna basarak, WordPress kurulum ayarlarını yaptığımız ekrana geçiyoruz.
Script Ayarları kısmında ilk olarak Protokol seçim alanı yer almaktadır. Bu seçenek sitemizin ziyaret etmek isteyen kişilerin bağlantı adresimize nasıl ulaşacağını ayarlıyor. SSL sertifikasını aktif kullanmak isteyen kişiler bu seçim alanında https:// ön ekini seçmelidir.
İlk defa blog açacak okuyucularımız yükleme dizini kısmını boş bırakmalarını öneriyoruz. Eğer sitenize karşılama sayfası oluşturacaksanız bu kısmı isteğiniz doğrultusunda isimlendirebilirsiniz.
Bu kısımda, sitemizin ismini ve açıklama bilgilerini yazıyoruz. Bu ayaları WordPress kurulumu bitirdikten sonra yönetim paneli üzerinden değiştirme imkanınız bulunmaktadır.
Bu kısımda dikkat etmeniz gereken bir husus var; kolay tahmin edilebilecek kullanıcı adı ve şifre girmemelisiniz.
Kullanıcı olarak güvenliğiniz açısından; Admin,test,wordpress ve site adınız gibi kolay tahmin edilebilecek kullanıcı adları belirlememelisiniz.
Şifre kısmında mutlaka karışık, algoritma içeren, büyüklü ve küçüklü harf; ayrıca rakam yahut özel karakter kullanarak şifre oluşturmanızı tavsiye ediyoruz, örnek olarak S1T3Şifr€m gibi karakterler kullanarak şifre üretebilirsiniz.
Choose Language, Select Plugins ve Advanced Options kısımlarında değişiklik yapmanıza gerek yok. Bu kısımları göz ardı edebilirsiniz. Daha deneyimli bir kullanıcı iseniz bu kısımları isteğiniz doğrultusunda değiştirmekte özgürsünüz. Ancak sıfırdan blog açma rehberimizi okuyorsanız, heyecan aramadığınıza eminiz.
Son olarak web sitemizde kullanmak istediğimiz tasarımı seçerek Select butonuna tıklıyoruz. Bu seçtiğimiz tema sadece kurulum işleminin bir parçası, sonrasında istediğiniz herhangi bir temayı blog sitenize kurabilirsiniz.
Buraya kadar yaptığınız bütün ayarlamaları gözden geçirdikten sonra Yükle butonunun altında yer alan “E-postama kurulum bilgilerini gönder” kutucuğuna mail adresinizi girip, Yükle diyor ve kurulum işlemini böylece başlatıyoruz.
Kurulum süreci 10 sn içerisinde -hatalı bir işlem yoksa- tamamlanacaktır. Eksik veya hatalı ayarlamalar yaptığınız takdirde sistem sizi tekrardan kurulum ayarları ekranına yönlendirecektir.
Eğer bir yerde hata yaptıysanız endişe etmeyin, adımları tekrarlayarak yanlış yaptığınız yeri kolayca düzeltebilirsiniz.
Kurulum tamamlandıktan sonra, e-posta adresinize sitenizin giriş bilgileri gelecektir. Sitenizin yönetim paneli bağlantısına tıklayarak giriş yapabilirsiniz. Yönetim paneli butonunu bulamazsanız, www.blogisminiz.com/wp-admin bağlantısı üzerinden ulaşabilirsiniz (blogisminiz, olarak geçirilen yerde alan adınız var olmalıdır).
Blog Sitenizi Tasarlayın
Bu bölümde, size özet olarak WordPress temellerini ve özelliklerini göstermeye çalışacağız.
- Blog tasarımı değiştirme.
- Yeni eklentiler ekleme.
- Arama motoru dostu blog ayarları yapma.
Yukarıdaki maddeleri açıklayacağımız bölümümüzde artık bir sonraki seviyeye geçtiğinizi söyleyebiliriz. Blogunuzu kurduysanız, WordPress kullanmaya ve blog sitenizi kişiselleştirmeye hazırsınız. Bu adımları, sizin için oldukça kolay tutmaya çalışacağız; endişe etmeyin.
Unutmayın: Hangi hosting firmasından olursa olsun, www.alanadiniz.com/wp-admin/ adresine gidip, giriş bilgileriniz aracılığıyla sitenizi yönetebilirsiniz.
Blogunuzun Tasarımını Değiştirme
WordPress blog platformu, sitenizin nasıl görünmesi gerektiğini anlamanız için “Tema” adlı tasarım şablonlarını kullanır. Blogunuzun düzenini ve tasarımını değiştirmek, yeni bir tema yüklemek anlamına gelir ve bu işlem çok kısa sürer.
WordPress tema dizininde, blog siteniz için kullanabileceğiniz binlerce ücretsiz tema bulunmaktadır. Ayrıca özel tasarım olan ve ücretli birçok tema da internet üzerinden satılmaktadır. Blog açmak kadar, tema bulmak da sizi biraz zorlayabilir; ancak endişe etmeyin, her zevke göre bir WordPress teması mutlaka vardır. Biraz uzun da sürse, isteklerinize uygun bir tema bulabilirsiniz.
Ücretsiz WordPress Temaları
Sitenizin yönetim paneline ilk kez giriş yaptığınızda, buna benzeyen bir ön bilgi panosu veya yönetici paneli görürsünüz.
Temanızı WordPress yönetici kontrol panelinden değiştirebilirsiniz Yapmanız gereken tek şey, “Görünüm »Temalar” sayfasına gitmek ve ardından ‘Yeni Ekle’ butonuna tıklamaktır.
Bir sonraki ekranda, resmi WordPress.org temalar dizininde bulunan 4917 ücretsiz WordPress teması arasından seçiminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bunları Öne çıkan, Popüler, En son, Favoriler, Özellik Filtresi sayesinde filtrelemeniz de keza, mümkün. Ayrıca Özellik Filtresi sayesinde farklı anahtar kelimeler yardımıyla tema seçiminizi yapabilmektesiniz.
Blog açmak için düşündüğünüz ve blog stilinize, blog yazacağınız konuya en çok uyum sağlayan temayı seçmeniz önemlidir. Beğendiğiniz temaları kurmadan, yalnızca ön izleme şeklinde görüntüleyebilirsiniz.
Temanızı yükledikten sonra, Görünüm menüsünün altındaki Özelleştir bağlantısını tıklayarak düzenleyebilmektesiniz.
Özelleştir, web sitenizin canlı önizlemesiyle tema ayarlarınızı değiştirebileceğiniz ve değişiklikleri direkt olarak görebileceğiniz; oldukça başarılı bir özelliktir. Ayrıca, çoğu ücretli ve ücretsiz temanın kendine özel yönetim paneli de bulunabilir.
Tüm tema ayarlarını hemen tamamlamanıza gerek yoktur. Blog sitenize içerik girdikçe, temanızı daha iyi bir biçimde özelleştirebilirsiniz.
Blogunuzu arama motoruna uygun olacak şekilde yapılandırma
Blogunuzu arama motoru (Google, Yandex ve Bing) dostu yapmak için sitenizde uygulamanız gereken bazı şeyler var. Arama motorları temelde iki şeyi sevmez:
- Uzun bağlantıları olan bir siteyi, arama platformları pek sevmez. Bu sebepten, sitenizin bağlantılarını https://wpgurme.com/konu/blog-sitesi-nasil-acarim-resimli-anlatim/ yerine https://wpgurme.com/blog-acma şekinle kullanmalısınız.
Örneklerde görüldüğü üzere, kalıcı bağlantılarınızı sade, anlaşılır ve akılda kalıcı yapmanız gerekmektedir.
Bağlantılarınızı daha temiz bir hale getirmek için Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar sayfasına gidebilir ve aşağıdaki ayarları kullanabilirsiniz:
- Ek olarak, spam yorumlardan blog sitenizi korumalısınız. Belki de en can sıkıcı konu spam yorumlardır, blog siteniz üzerinden reklam yapmaya çalışan insanlar sizi çıldırtacak kadar çok sayıda spam yorum yazabilmektedir. Örneğin WpGurme içerisinde günde ortalama 100 adet reklam amaçlı spam yorum onaylanmadan silinmektedir.
Bunu önlemek için yorumlarınızı denetlediğinizden emin olmalısınız. Bunu yapmanın yolu: Ayarlar > Tartışma bölümüne yönelmek ve aşağıda belirttiğimiz iki seçeneği işaretlemektir.
Blog Yazı ve Sayfalarını Ekleme/Yazma
Tüm adımları eksiksiz yaptıysanız, şu anda kendi alan adınıza sahip bir blog sitesi sahibi durumundasınız. Ayrıca, blogunuzun konusuyla uyumlu bir blog teması seçtiğinizi varsayıyoruz. Tebrikler, artık blog açma işlemini bitirdiniz. Şimdi, blog sitenizden para kazanmak ya da amacınıza uygun yazılar yazmak için bazı şeyleri öğrenmeniz gerekiyor.
Son adımda, sizin için ilk blog yazınızı nasıl yazacağınızı ve blog yazıları yazmak için bazı ipuçlarını paylaşıyor olacağız.
Blog yazılarınız için WordPress
Yeni Bir Yazı Ekleme
Yeni bir blog yazısı eklemek için, sol taraftaki menüdeki “Yazılar” bölümüne, ardından “yeni ekle” butonuna tıklayın.
Yazınızın başlığını “İlk blog yazımız” olarak belirttiğimiz alanına girmelisiniz. Daha sonrasında aklınızda olan ve yazmak istediğiniz her şeyi “içeriğimizi hazırlıyoruz” yazan kısma yazmanız gerekiyor.
Sayfanın en sağındaki kutu menüsünü kullanarak blog yazınızı taslak olarak kaydedebilir veya yayına alabilirsiniz. Yazınızın daha sonra yayınlanmasını planlayabilir veya yazınızı yalnızca arkadaşlarınız görebileceği şekilde gizli hale de getirebilirsiniz.
Yazınız yayınlandıktan sonra, “Yazılar” bölümünde görüntülenecektir. Dilediğiniz zaman bu bölümden düzenlemeler gerçekleştirebilirsiniz.
Yazınızı hazırlamak için yapabileceğiniz bazı şeylere hızlı bir şekilde göz atalım:
Resim Ekleme
Yazınıza bir resim eklemek için içerik alanının hemen üstündeki “Ortam Ekle” butonuna tıklayınız.
İpucu: “Ortam Ekle” ye tıklamadan önce, resmi göstermek istediğiniz blog yazını düzenlediğinizden emin olun. Aksi takdirde, resmi daha sonra yazınızın içine taşımanız gerekecektir.
Açılan ekranda “Dosyaları Yükle” sekmesine geçin, ardından “Dosyaları Seçin”e tıklayın.
Kullanmak istediğiniz resmi bilgisayarınızdan seçin. WordPress otomatik olarak yükleme işlemini yapacaktır.
Yükleme tamamlandığında, istediğiniz resmin seçili olduğundan emin olun ve daha sonra yazdığınız yazıya resim eklemek için “Yazıya ekle” butonuna tıklayın.
Üstbilgi Ekleme ve Metin Düzenleme
Yazılarınızın okunmasını ve anlaşılmasını daha kolay hale getirmek için üstbilgi ve kalın yazı kullanmak çok önemlidir.
Başlık Ekleme
Bir başlık eklemek için metin araç çubuğunun sol alt köşesindeki açılır menüye tıklayın.
Sayfanızın içinde yalnızca bir kez “Başlık 1” kullanın (yazınızın başında) ve arama motorları açısından daha iyi olduğu için yazınızın diğer bölümlerinde “Başlık 2” veya “Başlık 3” kullanmaya dikkat edin.
İpucu: Blog yazınızda değiştirmek istediğiniz metni seçtikten sonra açılır menüye tıklayarak ve metne atamak istediğiniz başlık türünü seçebilirsiniz. Böylece daha hızlı blog yazıları hazırlayabilmeniz mümkündür.
Yazım Şeklini Düzenleme
Blog yazılarınızın stilini değiştirebilmeniz mümkündür. İtalik, altı çizgili, kalın gibi stiller, renk değiştirme butonları, WordPress’te mevcuttur. Bunu, Microsoft Word kullanır gibi düşünebilir, düzenlemelerinizi deneye yanıla yapabilirsiniz.
- “B” kalın yazıyı ifade eder.
- “I” italik(Yan yatmış) yazı şeklini ifade eder.
- ““U” yazmış olduğunuz yazının altının çizilmesine yarar.
- “A” yazı tipi rengini seçebileceğiniz bir açılır menü açar.
Gördüğünüz gibi, Microsoft Word kullandıysanız size çok da uzak olmayan şeylerden bahsetmekteyiz.
Blogunuzu Büyütmeye Başlayın
Artık blog açma ile ilgili temel bilgileri biliyorsunuz ve bir blog sahibisiniz. Gittiğiniz yolda, oldukça başarılı bir duruş sergilediğiniz ancak blogunuzun başarılı olması için çalışmanızın zamanı da geldi. Her yeni blog sahibi bu noktada zorlanır, bu nedenle size kolaylık sağlaması açısından bazı bilgileri paylaşmak istiyoruz.
Öncelikle, vakit buldukça öğreticiler sayfamızdaki yazılanları incelemeni tavsiye edebiliriz. WordPress temellerini anlamanız ve kendinizi geliştirmeniz için bir çok faydalı yazı bulabilirsiniz.
Blogunuzu oluşturduktan sonra yapılacaklar:
Blog siteniz içerisinde, hakkımda ve iletişim sayfalarını oluşturmalısınız. Özellikle iletişim sayfası blog sayfanıza gelen okurlarınızla etkileşim kurmanız için çok önemlidir.
- Daha önce verdiğimiz WP Form eklentisi kullanımı ile ilgili yazımıza göz atınız. Böylece kolayca nasıl iletişim formu oluşturacağınızı öğrenmiş olacaksınız.
- Hakkınızda sayfanızı hazırlarken özel bilgiler vermekten kaçınmanız önemli. Bilgisayar korsanları ya da farklı şahıslar bu bilgileri kullanarak illegal işlemler yapabilirler.
Bu kısımları hallettikten sonra detaylı olarak yapılacaklar için WordPress Kurulduktan Sonra Yapılması Gereken 10 işlem adlı makalemizi okumanızı tavsiye ediyoruz.
Her Şeyi Yaptım Ama Yardıma İhtiyacım Var
Blog açma rehberimizi okudunuz ve adımları takip ettiniz ancak sorularınız mı var? Hiç çekinmeden Bize Yazın sayfamız üzerindeki formu doldurabilir ve bizlere ulaşabilirsiniz.
Sözümüzü tutacağımızı da unutmamanızda fayda var. Sitemizde vermiş olduğumuz bağlantı ile blog açma işlemini gerçekleştiren tüm okurlarımıza 30 gün boyunca ücretsiz olarak destek vereceğiz. “Kazan, kazandır” mantığı ile herkesi mutlu etmeyi hedefliyoruz.
Siteniz üzerindeki bağlantı ile blog açmadım, ancak yarıma ihtiyacım var diyorsanız. Aklınızdaki tüm soru işaretlerini bize yorum olarak göndermekten çekinmeyin. En kısa sürede cevaplamaya gayret edeceğiz.
artık hosting panellerinde bile otomatik blog kurulum sistemleri olduğu için blog dünyasına girmek oldukça kolay. Sırf bunun çin wordpress hosting veren şirketler de git gide artıyor.
Evet bizde bu kılavuzumuzda blog açmak isteyen kişilere yardımcı olması açısından bilgiler vermek istedik.
Herşeyi en ince detayına kadar anlatmışsınız çok iyi bir yazı olmuş sayfadaki tüm yazılarınız mükemmel
Teşekkür ederiz, umarım sıfırdan WordPress blog açmak isteyenler için faydalı olmuşuzdur.
Gerçekten harika bir yazı olmuş, bu denli içten ve detaylı. Böylesini ilk defa gördüm. Siteniz çok kaliteli ve başarılı. Daim olsun efendim.
Övgü dolu sözlerinizden dolayı, asıl biz teşekkür ederiz. Umarız blog açmak isteyen kişilere bu yazımızla yardımcı olabiliriz.
Böyle bir bilgilerdirme gerçekten aranan bir eksiklikti, teşekkürler.
Bilgiler çok güzel insanlara yardımcı oluyorsunuz. Ellerinize sağlık iyi çalışmalar.
Sitenizin içeriği kalitesi alan adınız kadar naif, tatlı ve güzel 🙂 Başarılarınızın devamını dilerim zevkle okudum.
Çok teşekkür ederiz 🙂
Merhaba ben bloguma yazılarınızda kullandığınız bir özelliği eklemek istiyorum örneğin yazılarınızı okumaya başladığımızda en başta içindekiler kısmı gibi bir liste var ve oradaki linklere tıkladığımızda yazının ilgili kısmına yazı kayıveriyor bunu hangi eklentiyle ya da hangi özellikle yapabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim
Table of Contents Plus eklentisini kullanıyoruz, ücretsiz ve kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir.
çok teşekkür ederim ilginiz için
Gerçekten güzel bir yazı olmuş hocam herşeyi en ince ayrıntısına kadar göstermeniz ve görseller kullanmanız çok iyi olmuş ellerinize sağlık
Makalenizi dikkatlice okudum ve çok beğendim elinize emeklerinize sağlık teşekkür ederim.
Yeni blog açacaklar için çok faydalı bir içerik olmuş, insanlar blogu bir şekilde açıyorlar lakin yaptıkları en büyük hata kopyala – yapıştır oluyor. Özgün içerik içinden geldiği gibi tamamen doğal en doğru hit alma şeklidir. Tüm webmaster ve seo ile ilgilenenler bunu bilir ve söylerler, paylaşımınız için teşekkürler.
Normallde hep blogger kullanıcısıyım ama bazen wordpreess e de kaçasım geliyor. Bunun nedeni ise blogger da tam anlamıyla istidiğimi yapamamam. Ama yararlı bir yazı olmuş ellerinize sağlık
Blog dediğinde üzerine düşeni yapan tek sistem wordpress!
Blog açma işini sadece gelir olarak düşünen arkadaşlarımız, bence aslında bu işin ne kadar meşakatli olduğunu bir öğrensinler. Gerçekten iyi açıklamalar var. Teşekkürler.
tebrikler. bu yazıyı hazırlarken üşenmediniz mi ? bu kadar uzun ve kapsamlı bir paylaşım ancak know-how veya sss benzeri içeriklerde oluyor. emeğinize sağlık
Açıkçası sıkılmadım 🙂 Blog açmak isteyen kişilere kılavuzluk edebildiysem ne mutlu.
Faydalı bir bilgilendirme yapılmış emeklerinize teşekkürler yeni başlayacak olan arkadaşlar için gayet başarılı ve güzel bir anlatım olmuş başarılarınızın devamını dilerim
Blog açma konusunda blog dünyasına katılacaklar için faydalı bir bilgilendirme yapılmış emeklerinize teşekkürler
Tam bir manuel olmuş gerçekten de! Bu kadar uzun ve detaylı bir yazı hazırladığınız için teşekkürler.
Oo kitap gibi olmuş yazınız maşallah, aşağı inmek bile vakit aldı okurken, çok uğraşmışsınız emeğinize sağlık.
Ben de bir blog oluşturmak istiyordum. Tam da aradığım sayfa. Yazı epey uzun ancak gayet açık ve net.
Oldukça aydınlatıcı bir yazı olmuş, başka bir kaynağa gereksinim kalmamış.
Başarıli bir yorum olmus devamıni bekliyorum harika bir paylasim olmus ellerine saglik.
bilginin kıralı sayenizde doğru yolu buldum
Bir wordpress aşığı olarak yazıyorum. Anlatım gayet güzel. Seo konusunda ayrıntılı bilgi lütfen.
Seo ile ilgili bilgileri yazılarımız içerisinde ufak da olsa değiniyoruz, sitemizin genel içeriği WordPress üzerine olduğundan dolayı konu dışına çıkmayı pek düşünmüyoruz. Seo ile ilgili merak ettiğiniz kısımları bize yazın sayfamız üzerinden bize gönderebilirsiniz.
Google indexleme hızım çok düşük, neden kaynaklanıyor olabilir?
Bunun bir çok nedeni olabilir. Site açılış hızınız veya içeriğinizin yoğunlu en temel unsurların başında gelmektedir.
Yazı çok uzun ama bilgilendirici olduğu kanaatindeyim. Böyle kafa açan içerikler insanı meraka sokmuyor değil.
Blog açmayı düşünen ya da açan ama nasıl ilerleyeceğini bilmeyen herkesin mutlaka okuması gereken bilgilendirici bir yazı olmuş. Önce sitenizdeki açıklayıcı ve yardımcı içerikler için ve sonra da ”bize yazın” formunun altında yazan bize güvenebilirsiniz cümlesinin sonuna kadar hakkını verdiğiniz için teşekkür ederim. Hem yazılı hem de fiili olarak yardımcı olmayı prensip edinmiş bir site gerçekten…
En iyi wordpress sitesi olmanız temennilerimle…
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz.
Bir çok bilgiyi harmanlayarak açıklayıcı şekilde çok güzel anlatmışsınız. Bu faydalı yazınız için teşekkür ederim.