Ücretsiz SSL Sertifikası Kaynakları
Ücretsiz SSL sertifikası sağlayan bir çok servis ile sitenize SSL desteği katabilirsiniz. SSL sertifikasının temel amacı web sunucusu ile internet tarayıcısı arasında şifrelenmiş bağlantı sağlanmasıdır. Bu sertifika sayesinde sitenize gelen ziyaretçilerinize daha güvenli bir web sitesi sağlamış olursunuz.
Son dönemlerde Google, Yandex ve Bing arama motoru blog yazarları https protokolünün öneminden sıkça bahsettiklerini belirtmek isteriz. Özellikle Google cephesi güvenli internet için ilk adımın içerik sonrasında ise gerekli yazılım ve sertifikaların gerekliliği üzerine bir çok farklı yazıya yer vermiştir.
Daha önce WordPress SSL kurulumu adlı yazımız içerisinde bilinmesi gerekenlere detaylı olarak yer vermiştik. Kullandığınız hosting firması size ücretsiz bir SSL sertifikası sağlamıyor ise birazdan vereceğimiz servisler üzerinden ücretsiz olarak bir sertifika edinebileceksiniz.
Yazı İndeksi
Cloudflare
Cloudflare, farklı web projeleri için çözümler sunan bir servisler bütünüdür. Daha önce Cloudflare SSL kurulumu üzerine bir yazı hazırlamıştık. Bu yazı üzerinden kayıt ve kurulum işlemlerini adım adım takip ederek sitenize sertifika kurulumu yapabilirsiniz.
Cloudflare ücretsiz üyelik içerisinde sunduğu sertifika otomatik olarak yenilenmektedir. Ücretsiz olarak sunulan bir çok sertifika 90 gün geçerli olarak oluşmaktadır. Sertifika güncelleme işlemini Cloudflare otomatik olarak gerçekleştirmektedir. Fazladan bir ayar veya sertifika takibi yapmanız gerekmez.
Let’s Encrypt
Let’s Encrypt ücretsiz olarak 90 günlük SSL sertifikaları sağlamaktadır. Linux vakfı tarafından oluşturulan bu proje toplanan bağışlar ile finanse edilmektedir. Şuan bir çok web sitesi Let’s Encrypt tarafından oluşturulan sertifikaları kullanmaktadır. Bunlardan bir tanesi de şuan yazılarını okuduğunuz WpGurme sitemizdir.
Let’s Encrypt ücretli SSL sertifikalarının sunduğu bir çok teknolojiyi desteklemektedir. Tüm bilinen internet tarayıcılarında sorunsuz olarak çalışmaktadır. Dikkat edilmesi gereken nokta sertifika geçerlilik tarihi bitmeden yenilenmesi gerektiğidir.
Otomatik olarak Let’s Encrypt sertifika yenileme desteği veren Türk hosting firmaları;
Yukarıda yer alan hosting firmalarının WordPress hosting paketleri içerisinde müşterilerine ücretsiz olarak Let’s Encrypt sertifika desteği sağlamaktadır.
SSL For Free
SSL For Free, ücretsiz olarak SSL sertifikası oluşturmanıza imkan tanımaktadır. Dilediğiniz kadar sertifika oluşturabilirsiniz. SSL For Free sertifika oluştururken ACME sunucusu kullanmaktadır. Oluşturduğunuz sertifikayı Cpanel ve FTP kullanarak tanımlamasını yapmanız gerecektir.
İlerleyen günlerde SSL for Free üzerine bir öğretici hazırlayacağız. Böylece bir kaç adımda kolayca sertifika oluşturabilir ve sitenize SSL desteği ekleyebilirsiniz.
Bilinmesi Gerekenler
Ücretsiz sağlanan SSL sertifikaları her ne kadar cazip gelse de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Ücretli ve ücretsiz sertifikalar aynı koruma özelliklerine sahiptir. Aklınıza hemen ikisi de aynı korumaya sahipse neden ücretli sertifika almalıyım? sorusu gelebilir. Bu sorunun cevabını kısaca vermek isteriz.
Ücretsiz SSL sertifikaları yalnızca bir Alan Adı Doğrulama (DV) seçeneği ile birlikte gelir. DV sertifikaları sadece temel düzeyde bir kimlik doğrulaması sağlamak için kullanılır. Genellikle, küçük web siteleri ve bloglar gibi platformlar için kullanılırlar. Ücretsiz SSL sertifikaları Kuruluş Doğrulama (OV) ve Genişletilmiş Doğrulama (EV) sertifikaları gibi özel bilgiler içermez. Ücretli SSL sertifikaları, iş sitelerini korumak için kesinlikle gerekli olan OV ve EV seçenekleriyle birlikte gelir.
Ücretsiz SSL sertifikaları 30 veya 90 gün geçerli olacak şekilde verilir. Sonuç olarak, web sitesi sahibi sertifikayı her 30 yada 90 günde bir yenilemelidir. Ücretli sertifikalar 1 yıldan 4 yıla kadar satın alınabilir.
Ücretli SSL sertifikaları dolandırıcılık ve benzeri durumlarda belirli bir miktara kadar zararınızı karşılamaktadır. Ücretsiz sertifikalarda ise zararınız karşılanmaz. Bu sebepten dolayı alışveriş sitesi sahiplerinin ücretli SSL kullanması önerilmektedir.
Aklınıza takılanları ve sormak istediklerinizi bize yorum olarak göndermekten çekinmeyin.
Ücretsiz ssl sertifikası önerdiğiniz veridyen wordpress paketi üzerinden ücretsiz olarak kullanıyorum hocam çok memnunum. Sadece tek sıkıntı bazen ssl sertifikaları farklı alan adları ile karışıyor onuda destek ekibine yazarak çözdüm. Sitem üzerinden ileride satış yapmayı düşünüyorum sizce ücretli ssl almalı mıyım?
Sanal pos yazılımını direk olarak banka üzerinden alarak entegre edecekseniz ücretli SSL sertifikası almanızı tavsiye ederim. İyizico ve benzeri bir altyapı ile çevirimiçi satış yapmayı düşünüyorsanız, altyapı alacağınız sanal pos kuruluşundan bilgi alarak hareket etmenizi öneririm.
Bu tarz faydalı içerikler gerçekten çok işimize yarıyor. Yayınlarınızı ilgiyle takip ediyoruz, teşekkürler.
Cloudflare’den yaptım herşeyi yazdığı gibi ve işleme alındı. Ama 4-5 gün geçmesine rağmen ssl gelmedi hala sorun ne olabilir?
Sitenizin varsayılan adresini “https://” ön eki olarak değiştirmeniz gerekmektedir. Şuan sitenizin varsayılan adresi “http//” olarak tanımlı. Bu yüzden SSL sertifikanız doğru görüntülenmiyor.
olmuş teşekkürler. Peki bu really simple ssl eklentisini silebilir miyim artık yoksa sürekli kalmalı mı?
Sitenizin içeriğini tam bilmediğim için kaldırmanızı önermem. Really Simple SSL eklentisini WordPress üzerinde kullanmanız site performansınıza etki etmez.
hocam bu yazı resminin altındaki paylaş butonlarının yanındaki göz ve yorum sayısı olan eklentiyi nasıl yaptınız? şimdiden teşekkür ederim. iyi çalışmalar.
Merhaba Murat, gösterim sayısını WP-PostViews eklentisini düzenleyerek yaptık. Yorum alanı WordPress üzerinden sabit olarak geliyor.