WordPress’de GZIP Sıkıştırma Nasıl Etkinleştirilir?
WordPress sitenizde hızlı yükleme süreleri sağlamak için sayfalarınızın boyutunu azaltmak önemlidir. Bu, 1 saniyenin altına inen bir siteyle açılmayan bir sitenin arasındaki fark anlamına gelebilir. GZIP sıkıştırmasını etkinleştirmek, web sayfanızın boyutunu azaltmanıza yardımcı olabilir. Bu durum kaynak indirmenin zaman miktarını önemli ölçüde azaltabilir, müşterinin veri kullanımını azaltabilir ve sayfalarınızın ilk kez oluşturulması için zaman kazandırabilir. Tüm modern tarayıcılar GZIP destekler ve tüm HTTP istekleri için GZIP sıkıştırmasını otomatik olarak müzakere eder. Bugün, web sunucumuzda GZIP sıkıştırmasını kontrol etme ve etkinleştirme yöntemlerini sizinle paylaşacağız.
Yazı İndeksi
GZIP Sıkıştırma Nedir?
GZIP, dosya sıkıştırma ve açma için kullanılan bir dosya formatı ve bir yazılım uygulamasıdır. GZIP sıkıştırması sunucu tarafında etkinleştirilmeli ve HTML, css ve JavaScript dosyalarınızın boyutunu daha da azaltmanıza olanak tanır. Bunlar zaten farklı bir şekilde sıkıştırıldığından imgeler üzerinde çalışmazlar. Bazıları sıkıştırmadan dolayı% 70’e varan indirimler görmüş. Muhtemelen, WordPress söz konusu olduğunda yapabileceğiniz en kolay iyileştirmelerden biridir.
Bir web tarayıcısı bir web sitesini ziyaret ettiğinde, “content-encoding: gzip” yanıt başlığının var olup olmadığını görmek suretiyle web sunucusunda GZIP’in etkin olup olmadığını kontrol eder. Header içinde algılanırsa, sıkıştırılmış ve daha küçük dosyaları hedef alır. Yoksa, sıkıştırılmamış dosyaları hedef alır. GZIP’i etkinleştirmediyseniz, büyük olasılıkla Google PageSpeed Insights ve GTmetrix gibi hız testi araçlarında uyarılar ve hatalar göreceksiniz.
Google PageSpeed Insights’da GZIP Uyarısı
Gördüğünüz gibi, Google, kaynakların GZIP veya deflat ile sıkıştırılmasının ağ üzerinden gönderilen bayt sayısını azaltabileceğini söylüyor.
GTMetrix’te GZIP Uyarısı
GTmetrix, statik kaynakların aktarım boyutunu azaltmak için GZIP sıkıştırmasını etkinleştirilmesini tavsiye etmektedir. GZIP sıkıştırması GTmetrix için puana sırası yüksek değerlerden biridir.
GZIP Sıkıştırmasının Etkin Olup Olmadığı Nasıl Kontrol Edilir?
GZIP günümüzde çok yaygındır ve hemen hemen tüm sunucularda varsayılan olarak çalışmaktadır. GZIP tarayıcı desteğinden endişelenmenize gerek yok, çünkü çoğu tarayıcı GZIP desteğini vermektedir. İşte “content-encoding: gzip” Temel tarayıcıların GZIP desteği vermeye başladığı tarih listesi:
Internet Explorer 5.5+ (Temmuz 2000)
Opera 5+ (Haziran 2000)
Firefox 0.9.5+ (Ekim 2001)
Chrome (2008’de piyasaya sunulduktan hemen sonra)
Safari (2003)
Yine de WordPress kullandığınız barındırma hizmetinde GZIP etkin olamaya bilir. Sunucu yöneticileri genellikle bu optimizasyonu gözden kaçırdıklarından, etkin olduğundan emin olmak için her zaman kontrol etmelisiniz. GZIP sıkıştırmasını kontrol etmenin birkaç hızlı yolu vardır:
GZIP Sıkıştırma İşlemini Kontrol Edin
GZIP sıkıştırmasının sitenizde etkin olup olmadığını kontrol etmenin ilk ve en hızlı yolu, ücretsiz GZIP compression tool aracına yönelmektir. Web sitenizi girip arama yapmanız yeterlidir. Sayfayı GZIP ile sıkıştırarak kaydedilen tutarı geri verir. Veya GZIP’nin etkinleştirilmediğini bildiren bir hata döndürür. Aşağıdaki testimizde görebileceğiniz gibi % 78.5 tasarruf sağladık.
Ayrıca, GZIP’nin sabit dosyalarınız için de geçerli olduğunu unutmayın. Yani, bir CDN’den hizmet alıyorsanız, GZIP sıkıştırmasının etkinleştirildiğinden emin olmanız gerekmektedir. Tüm modern CDN sağlayıcıları Cloudflare, KeyCDN ve CloudFront gibi GZIP sıkıştırmasını desteklemektedir. CDN’nizdeki CSS veya JavaScript dosyalarından birini araçta basitçe çalıştırarak da kolayca test edebilirsiniz.
Site Kodlamanıza GZIP Eklemek
Kontrol etmenin ikinci yolu, “content-encoding: gzip” HTTP yanıt başlığının sitenizde etkin olup olmadığını kontrol etmektir. Tarayıcı, sunucuya bir istek gönderdiğinde alınan cevaplar içerisinde geçmesi gerekmektedir. Chrome Devtools’u açarak kontrol edebilirsiniz.
“view large requests” seçeneğini de tıklayarak sayfanın orijinal ve sıkıştırılmış boyutunu gösterebilirsiniz.
GZIP Sıkıştırma Nasıl Etkinleştirilir?
GZIP sıkıştırması etkin değilse, web sunucunuzda etkinleştirmek için kullanabileceğiniz birkaç yol var.
WordPress Eklentisi ile GZIP’i Etkinleştirin
İlk ve en kolay olanı, GZIP’i etkinleştirmeyi destekleyen bir önbellek eklentisi kullanmaktır. WP Rocket, örneğin .htaccess dosyanıza mod_deflate modülünü kullanarak otomatik olarak GZIP sıkıştırma kuralları ekler. W3 Total Cache performans bölümünün altında bunu etkinleştirmeniz gerekmekte. Bunlar eklentiler olmasına rağmen, yine de web sunucunuzda ki dosyaları değiştirmek için izinlere ihtiyaç duymakta. Önbellek eklentiniz de izin yoksa, barındırma hizmeti aldığınız yere veya aşağıda ki kodları kullanmanız gerekecek.
Apache’de GZIP Etkinleştirme
Gzip sıkıştırmasını etkinleştirmenin ikinci yolu, .htaccess dosyanızı düzenlemenizdir. Çoğu paylaşımlı sunucu, aşağıdaki kodu yalnızca .htaccess dosyanıza ekleyebileceğiniz Apache’yi kullanmaktadır. .htaccess dosyanızı FTP yoluyla WordPress sitenizin kökünde bulabilirsiniz.
<IfModule mod_deflate.c>
# Compress HTML, CSS, JavaScript, Text, XML and fonts
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf
AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
# Remove browser bugs (only needed for really old browsers)
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4.0[678] no-gzip
BrowserMatch bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html
Header append Vary User-Agent
</IfModule>
NGINX’te GZIP’i Etkinleştirme
NGINX üzerinde çalışıyorsanız, aşağıdakileri nginx.conf dosyanıza ekleyin.
gzip on; gzip_disable "MSIE [1-6].(?!.*SV1)"; gzip_vary on; gzip_types text/plain text/css text/javascript image/svg+xml image/x-icon application/javascript application/x-javascript;
IIS’de GZIP’i Etkinleştirme
IIS’de çalışıyorsanız, statik ve dinamik olmak üzere iki farklı sıkıştırma türü vardır. Sıkıştırmayı nasıl etkinleştireceğinize ilişkin Microsoft rehberini incelemenizi öneririz.
Abi siz gerçekten dua edilecek insanlardansınız. Gzip ile ilgili mail attım üşenmeden oturup yazmışsınız birde mail ile dönüş yapmışsınız. Çok ama çok teşekkür ederim gzip sıkıştırma ile ilgili ne varsa bu yazıda buldum. Bundan sonra bende takipteyim sizi başarılar dilerim.
Faydalı olabildiysek ne mutlu bize. Gzip ile ilgili tüm sorularınızı yorum olarak göndere bilirsiniz.
Çok güzel ve açıklayıcı olmuş gerçekten tebrik ederim.
selam üstat, arkadaşın yorumunu gördümde şimdi böyle önerilere göre içerik yazıyorsanız bende önereyim size. wordpress soru cevap eklentileri – wordpress canlı destek eklentisi – wordpress slider eklentisi gibi şeyler çok aranıyor mesela biz içerik bulamıyoruz bunları anlatırsanız efsane olur.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Sitemi verdiğiniz linkten kontrol ettim gzip sıkıştırması var ama ben herhangi bir ayar yada wordpress eklentisi kurmadım. Gzip sıkıştırması sunucunun kendi dahilinde varsayılan olarak sistemde bulunuyor olabilir mi?
Merhaba Zafer
Gzip sıkıştırması çoğu sunucuda varsayılan olarak gelir. Fakat bunu kullanıp kullanmamak senin inisiyatifin dahilindedir. İkinci soruna gelirsek kullanmakta olduğun WordPress eklentilerinden biri performans amaçlı Gzip sıkıştırması etkinleştirmiş olabilir. Bir çok Cache eklentisi kendi performans ayarları içerisinde Gzip sıkıştırmasını etkin olarak kullanmayı tercih eder.
güzel bir eklenti anlatımı olmmuş.. Kısa zmanda diğer eklentiler hakkında da bilgilerini bekliyoruz.
Elinize sağlık. Çok faydalı bir paylaşım olmuş.
WP Fastest Cache eklentisi, Autoptimize ve bu gzip sıkıştırma işlemlerini beraber uygularsam bir problem olur mu?
Wp Fastest Cache kendi içerisinde gzip ve benzeri temel tüm sıkıştırma ve küçültme işlemelrini sunuyor. Autoptimize kurmanıza gerek yok bu bizim şahsi görüşümüz. Wp Fastest Cache eklentisini ücretli kullanırsanız ekstra sıkıştırma özelliklerine sahip olursunuz. Kullandığınız hosting paketi LiteSpeed Cache eklentisine destek veriyor ise bir denemenizi tavsiye ederiz.
Appreciate this post. Will try it out.
Merhaba; muhak ki çok değerli bilgiler vermişsiniz fakat benim bunu anlayabilmem çok zor.Bir çilingir wep sitesi sahibiyim siteyi daha önce bir wepçi arkadaşa yaptırmıştım panelini ben yönetiyorum yazılarını kendim yazıyorum ama sitenin hızında sorun var. Bu bahsettiğiniz sıkıştırma olayını şuna tıkla şunu şuna gir gibi yol göstererek tarif edebilir misiniz?
Kullandığınız W3 Total Cache WordPress platformunda en çok kullanılan önbellek eklentilerinden biridir. Bu eklenti aracılığıyla Gzip sıkıştırmasını etkinleştirebilirsiniz. W3 Total Cache eklentisi ile Gzip sıkıştırmasını etkinleştirmek için aşağıdaki adımları izleyin;
Son olarak ayarları kayıt ederek cache temizleme yapın.
Hocam ALLAH (c.c) razı olsun. Teşekkür ederim 🙂
Çok güzel bir anlatım
hocam bir sorum olacak sitede arattım bulamadım birçok sitede kaynak kodları boşluk olmadan sıkıştırılmış halde ve p veya u etiketi ile başlıyor sitede bir sürü boşluk oluyor bunları toplu olarak nasıl yapıyorsunuz yani sitedeki tüm kodları nasıl birleştiriyorsunuz teşekkür ederim
Merhaba Sercan sormuş olduğun sorunun cevabı HTML sıkıştırma bunu genel olarak kullandığımız WordPress Cache eklentileri üzerinden yapıyoruz. Sitemizde yer alan https://wpgurme.com/litespeed-cache-kurulum-ayarlari/ yazımız üzerinden bilgi edinebilirsin.
Eyvallah Allah razı olsun çok işime yaradı