WordPress ile Google PageSpeed Insights’ta 100/100 Puan Nasıl Alınır?
Daha önce Google PageSpeed Insights üzerine 1300 kelimelik bir makale yazmıştık, ancak güncellenen WordPress sürümleri ve eklentilerinden dolayı yazımızı revize etmemiz gerektiğini fark ettik.
Bu yazımızda daha yalın ve anlaşılır olması açısından uzun tutmaktansa daha önce açıklamasını yaptığımız eklenti ve öğretici içeriklerine yer vereceğiz.
Şimdi sırası ile Google PageSpeed Insights ile ilgili bilgiler ve site puanınızı artırmanız için ipuçları vereceğiz.
Yazı İndeksi
Google PageSpeed Insights
Google PageSpeed Insights, Google tarafından hazırlanmış bir site test yazılımıdır. Bu test belirli kriterleri göz önünde tutarak sitenize Google gözünden bir puan vermektedir. Puan testini iki farklı kriter üzerinden ele almaktadır.
Masaüstü ve mobil cihazlar bazında iki farklı testi gerçekleştiren Google sitenizi daha kullanıcı dostu yapmanız açısından size tavsiyeler sunmaktadır. Birazdan bu tavsiyeleri ve puanınızı iyileştirmek için yapabileceklerinize göz atacağız.
Belirtmek istediğimiz bir nokta var. WordPress sitenizde kullandığınız tema ve eklentilerden dolayı her zaman yüksek puanlar elde edemezsiniz. Sitenizin alacağı puan yerine sayfalarınızın açılış hızını temel almanızı öneririz.
Google PageSpeed Insights 100/100 Puan Nasıl Alınır?
Kendiniz yada müşteriniz için WordPress kullanarak istediğiniz kalıplarda web sitesi yapmanız mümkün. Ancak siteniz performans açısından ne kadar doğru kriterlere sahip? İşte bu sorunun cevabını almak için Google PageSpeed Insights test aracını kullanarak bazı iyileştirme ipuçlarına sahip olabilirsiniz.
Şimdi vereceğimiz iyileştirme ipuçlarını hiç bir optimizasyon düzenlemesi yapılmamış bir site üzerinden giderek aldığımız sonuçları test ederek göreceğiz.
Sitenizi test ettiğinizde sitenizde bulunan performans hatalarını görebilirsiniz.
Yazımız için seçtiğimiz site Veridyen hosting üzerinde barındırılmaktadır. Site içerisinde bir çok eklenti ve görsel içermektedir. Optimizasyon öncesi aldığı değerler Mobil 25 / 100 Masaüstü 37 / 100 şeklinde gelmektedir.
Düzeltmelerden birçoğunun mobil cihazlar için de geçerli olacağı gibi masaüstüyle başlayacağız. Şimdi sırası ile bize önerilen optimizasyonlar çerçevesinde oluşacak puan artışına ve yapılması gerekenlere adım adım göz atalım.
Sunucu yanıt süresini kısaltın
Bu sorunun temel nedeni kullanmakta olduğunuz hosting paketinizin siteniz için yetersiz kalmasıdır. Sunucu yanıt süresini kısaltın hatasını düzeltmek için yapabileceğiniz en temel iyileştirme WordPress cache eklentisi kullanmanızdır.
Daha önce incelemesini ve anlatımını yaptığımız WordPress cache eklentilerini aşağıda verdiğimiz yazı içerisinden edinebilirsiniz. https://wpgurme.com/en-iyi-wordpress-cache-eklentileri/
Resimleri optimize edin
Düzeltmesi gereken bir sonraki Google PageSpeed Insights önerisi Resimleri optimize edin uyarısıdır. Siteniz içerisinde yer alan görsellerin tamamı sitenizin yüklenme ve açılış süresine doğrudan etki etmektedir.
Sitenizde ki resimleri optimize etmeniz için kullanabileceğiniz eklentileri daha önce verdiğimiz yazı içerisinden edine bilirsiniz. https://wpgurme.com/wordpress-resim-sikistirma-eklentileri-ve-kullanimi/
Oluşturmayı önleyen JavaScript ve CSS kodlarını ekranın üst kısmındaki içerikten kaldırın
Bir web sitesini tarayıcınız üzerinden ziyaret ettiğinizde sitenin doğru görüntülenmesi için JavaScript ve CSS kodlarının yüklenmesi gerekmektedir. Bu dosyaları kullandığınız WordPress cache eklentiniz sizin için küçültme ve birleştirme işlemini yapmıyor ise daha önce anlatımını yaptığımız bir eklenti işinizi görecektir.
Bu işlemi yaparken mutlaka gizli sekme üzerinden sitenizi test edin. Her ayarlamadan sonra mutlaka cache önbelleğinizi temizlediğimizden emin olarak kontrolleri sağlayın. https://wpgurme.com/autoptimize-wordpress-eklentisi-kurulum-ayarlari/
Sıkıştırmayı Etkinleştir
Düzeltmesi gereken diğer bir Google PageSpeed Insights tavsiyesi Sıkıştırmayı Etkinleştir uyarısıdır. Google’a göre, bunu düzeltmek için Gzip sıkıştırmasını etkinleştirmeliyiz.
Maalesef, paylaşımlı hosting hizmeti veren firmalar bu özelliği aktif halde kullanıcılarına sunmamaktadır. Gzip sıkıştırma işlemini kullandığınız cache eklentisi üzerinden yada daha önce anlatımını yaptığımız yazımız üzeriden elle kendiniz zahmetsizce yapabilirsiniz. https://wpgurme.com/wordpress-gzip-sikistirma-nasil-etkinlestirilir/
Genel Değerlendirme
Google PageSpeed Insights, her ne kadar siteniz için optimizasyon tavsiyelerinde bulunuyor olsa da önemli olan sitenizin kullanıcı gözünden edindiği deneyim olduğunu unutmayın. Sitenizi Pingdom ve Gtmetrix gibi diğer test araçları üzerinden test ederek ortalama bir performans değerlendirmesi yapmanızı tavsiye ediyoruz.
Aklınıza takılan tüm soruları bize yorum olarak yazmaktan çekinmeyin.
Sıkça Sorulan Sorular
Google PageSpeed Insights puanları gerçekten doğru değildir çünkü bir kullanıcının gerçek site deneyimini derecelendirmez ve değerlendiremez. Kısacası, bir kullanıcının web sitelerini yüklerken sahip olduğu gerçek deneyimi analiz etmezler.
Google PageSpeed puanınız ortalama olarak 92-100 arasında olmalıdır.
Bu sorunun cevabı kesinlikle evet. Tüm arama motorları hızlı açılan ve tepki veren siteleri sıralamalarda daha iyi konumlara getirmektedir. Google PageSpeed insights sitenizi iyileştirme için kullanabileceğiniz bir araç olsa da yüksek puan almaya çalışarak kullanıcı deneyimini olumsuz hale getirmemelisiniz.
Vermiş olduğunuz bilgiler şahane bu işlemleri forumlarda yapan kişiler 50 TL ye yapıyor siz adım adım anlatmışsınız. Benim sorum olacak sunucu yanıt süresini azalmak istiyorum fakat paylaşımlı hosting kullanıyorum hosting taşımadan süreyi kısaltma şansım var mı ? Şimdiden çok teşekkürler ve sitenizin tasarımını ve görsellerinizi aşırı beğendim.
(: İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederiz. Sorunuza eğilirsek cache eklentisi uyarıyı kaldırmakta yetersiz kalıyor ise barındırma hizmetinizi değiştirmeniz yada kullandığınız temayı düzenlemeniz ve gereksiz kullanmadığınız eklentileri pasif hale getirmeniz size yardımcı olacaktır. Eğer ki sizi sonuca ulaştırmaz ise mutlaka barındırma hizmeti yükseltme yoluna gitmelisiniz.
Merhaba Wp Gurme ailesi 🙂
Wordpress sitemde 4k ya yakın görsel bulunmakta wp smush ile uzun süre sonunda resim optimizasyonu yaptım ancak yeterli gelmedi ücretsiz olarak kullanabileceğim farklı eklenti var mı?
Selam Ömer
EWWW Image Optimizer wordpress eklentisi ücretsiz olarak işini hallede bilir ancak bazı kişilerin dediğine göre sitenin çalışmasını etkiliyormuş. Tavsiyem kullanmadan önce sitenin tam yedeğini alarak kullanman yönünde.
Bilmeyenler için eşsiz bir kaynak olmuş, ellerinize sağlık.
Hocam güncelleniyor yazmışsınız yazıyı bekliyoruz merakla ne zaman yayınlayacaksınız
Merhaba Mert, yazımızın taslağı hazır gibi ancak kullanacağımız eklenti ve düzenlemelerin genele uygun olması için testlerimiz devam ediyor.
Merhaba wpgurme, wp fastest cache ücretsiz sürüm tercih ettim, linux Litespeed sunucusunda barınan tek sitem var şuan. Sanırım ücretsiz ayarlar ihtiyacımı suan için karşılayabilir diye umut ediyorum. Merak ettiğim bir husus, autoptimize de yanında kullanmalı’mıyım? Şimdiden teşekkür ederiz
Wp Fastest Cache ile birlikte Autoptimize eklentisini kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Eğer hosting firmanız kullandığınız paket içerisinde LiteSpeed cache desteği veriyor ise mutlaka bir denemenizi tavsiye ederiz.
Elinize sağlık çok yararlı olmuş, çok faydasını gördüm
Merhaba emeğine sağlık ama site içinde karakter sorunu var bilgin olsun. Ayrıca biraz daha detaylı nasıl yapılır konularına girseydin daha güzel olabilirdi.
Çok daha detaylı bir yazı hazırlamıştık. WordPress kullanmaya yeni başlayan kişiler yazımızı referans alıp işlem yaparken sitelerini kullanılmaz hale getirdi. BU yazımız üzerinden neredeyse 70’e yakın kişiye uzak masaüstü ile yardım ettik. Site içinde ki karakter hatalı kullandığımız DMCA API sinden dolayı (: Yazılarımızın kopya takibini yapmak zorundayız.
Merhabalar Üstad, sizin önerdiğiniz eklentileri kurup uygulamadım.
Google insight üzerinden yeniden test ettiğimde % oranında herhangi bir değişiklik olmadı.
Bu hususta yardımınızı rica edebilir miyim?
Temanız üzerinde yer alan görselleri varsayılan değerlerine göre boyutlandırma yapmalısınız. Sonrasında site dışından çektiğiniz porto temasının kaynaklarını sitenizin altında yer alan dosyalar ile değiştirmelisiniz. Kullandığınız görselleri resim sıkıştırma işlemi yaparak boyutlarını küçültmeli ardından JavaScript, CSS ve Html sıkıştırma araçlarını kullanmalısınız. Şuan ki hali ile sitenizin yüklenme ve tam yüklenme süreçleri yüksek.
Tüm bu bahsettiğiniz işlemlerin yapılabilmesi için teknik kabiliyeti olan birisine ihtiyaç duyulmaktadır.
Bu konuda destek veya hizmet sağlıyor musunuz?
E-postanıza gerekli açıklamalar gönderilmiştir.
konunun güncellenmeye ihtiyacı var artık mobilde 90 ve üzeri puan almak hiçte kolay değil
Verdiğimiz tavsiyeler hala geçerli. Kurumsal sitenizin belirli bölümlerinde AMP kullanarak sitenizin mobil trafiğini artırabilirsiniz.
Merhaba,
Gtmetrix ölçümlerimde 95 lerde bir rakam alırken PageSpeed testinde 35 lerde kalıyorum (masaüstü) Web sitemi farklı yerlerde denediğimde hızı iyi görünüyor. Neden farklı sonuçlar aldığım konusunda biraz desteğe ihtiyacım var.
Teşekkürler
Merhaba Toygar, Google ve Gtmetrix farklı kıstasları ön plana alarak değerlendirmeler yapmaktadır. Unutulmamalıdır ki bu test araçları sadece siteni geliştirmene referans olacak bilgiler vermektedir. Önemli olan nokta verilen tavsiyeleri sitene uygularken gizli sekme farklı bir bilgisayar üzerinden site testleri gibi noktaları değerlendirmedir. Gtmetrix tarayıcı bazlı tesler uygularken Google sanal tarayıcı üzerinden testlerini gerçekleştirmektedir bu noktada referans alacağın değerler 20 dk aralık ile güncellenmektedir. Sitende adsense yada farklı bir reklam yerleşimi var ise alacağın sonuçlar Google üzerinde sürekli olarak farklılıklar gösterecektir. Her zaman dile getirdiğimiz gibi önemli olan farklı cihazlar üzerinden yapılan gerçek testler yapacağın düzenlemelerde ilk referans olmalıdır.
Merhaba,
Google Ads reklamları PageSpeed rakamını ciddi oranda düşürüyor. Bu bana ciddi bir çelişki gibi geliyor. Bu yüzden Ana Sayfada reklam, facebook gibi dış bağlantılardan çekilen kaynakların hiç birini kullanmıyorum. Yine de
site hızı konusunda hangisini ya da neyi kıstas alacağımı da anlayamıyorum. Ziyaretçilere mümkün olabildiğince iyi bir deneyim yaşatmak ve geri dönüşleri arttırmak hedefim. Farklı bazı ön bellek eklentileriyle bu sorunu belki ortadan kaldırabilirim. Denemeye devam edeceğim.
Verdiğiniz cevaplar ve bilgilendirme için teşekkür ederim.
SEO için açılmış bir başlık ve çöp yazı. En son pagespeed e ne zaman girdiniz. Böyle bir başlığa tıkladığımda adam gibi bir rehber ile tek tek hatalar hakkında bilgi verilmesini bekliyorum.
Selam Levent, daha önce ki hazırladığımız yazı 1300 kelimeden fazlaydı ve sürekli olarak iletişim formundan sorular geldi. WordPress’e yeni başlamış bir kişi için verdiğimiz önerilerin yeterli olduğunu düşünüyoruz. Her sitenin kullandığı tema, eklenti ve sunucu tipi farklı olduğu için düz bir liste yapmak yerine genel konuları işlemeyi daha doğru bulduk. Yazımızın daha faydalı bir biçimini yazıp bize iletirsen seve seve yazımızı revize ederiz.