WOT Cache Eklentisi Kurulum ve Ayarları
Arama motorlarının site açılış hızlarına ve tam yüklenme sürelerine verdiği değer sonucunda bir çok WordPress cache eklentisi karşımıza çıkıyor. Bunlardan bir yenisi ise wot cache.
Wot cache sadece bir önbellek eklentisi olmadığını söylemeliyiz. WordPress siteniz için ihtiyaç duyacağınız tüm performans araçlarını içerisinde barındırıyor. Çoğu eklentide olduğu gibi ücretsiz ve ücretli olmak üzere 2 farklı versiyonu bulunuyor.
Eklentinin ücretsiz versiyonunu kurduktan sonra ücretli versiyon arasında ki farkları daha iyi anlayabilmeniz açısından eklentinin sitesi üzerinden 1 saatlik demo talebinde bulunabilirsiniz. Ücretli sürüm bir kereye mahsus 32$ ödeyerek sahip olabilirsiniz.
Tüm bunları söyledikten sonra eklentinin detaylı açıklamasına ardından kurulum ve ayarlarına adım adım bir göz atalım.
Yazı İndeksi
Wot Cache
Wot cache eklentisi üzerinden yapacağınız tüm optimizasyonlar Gtmetrix ve Google PageSpeed Insights puanınıza doğrudan etki etmektedir. Elde ettiğiniz optimizasyonlar sonucunda arama motorları üzerinde ki sıralamanızın yükseleceğini unutmayın.
Eklenti ile birlikte gelen optimizasyon ve performans özelliklerine bir göz atalım:
- Sayfa önbellekleme, tüm cache eklentilerinde olduğu gibi yazı ve sayfalarınızın geçici kopyalarını oluşturarak hızlı açılmasını sağlamaktadır.
- Dosya sıkıştırma, CSS, Html ve JavaScript dosyalarınızın içerisinde yer alan gereksiz alanları silerek yüklenme sürelerini kısaltmaktadır.
- GZIP sıkıştırması, sunucu üzerinde yer alan dosyaları ekstra küçültmenize yardımcı olur.
- Resim optimizasyonu, sitenizde yer alan resimleri toplu olarak küçültmeniz sayesinde sayfa yüklenme hızı ve aylık bant genişliğinden tasarruf edebilirsiniz.
- Lazy Load, resimler ve videolar yalnızca ziyaretçinin sayfayı aşağı doğru kaydırmasıyla yüklenir. Sayfa yükleme süresinin büyük ölçüde iyileştirebilirsiniz.
- Oluşturma Engelleyici, sayfaların geç açılmasına neden olan JavaScript ve CSS dosyalarını tespit ederek optimize eder.
- Tarayıcı önbellekleme, sitenizi gün içerisinde birden çok kez ziyaret eden kullanıcılarınız için belirli dosyaları tarayıcının önbelleği üzerinden kullanılmasına olanak sağlar.
- Dosya birleştirme, sitenizde bulunan CSS ve JavaScript dosyalarını birleştirerek HTTP isteklerinin azalmasını böylece hızlı açılan sayfalar sağlar.
- Google font optimizasyonu, Google PageSpeed insights üzerinde yer alan yazı tipi uyarısını kaldırmanıza ve yazı tiplerini kademeli yüklemenizi sağlamaktadır.
- Veri tabanı optimizasyonu, veri tabanınız üzerinde yer alan gereksiz verileri temizleyerek alan kazanmanıza yardımcı olmaktadır.
- Sorgu dizelerini kaldırma, eklenti ve temanız içerisinde yer alan gereksiz sorgu dizelerini sitenizi bozmadan kaldırmaktadır. Bu sayede Gtmetrix üzeride yer alan remove query strings from static resources WordPress hatasının önüne geçmiş olursunuz.
- Hazır ayarlar, wot cache ekibi tarafından hazırlanmış hazır ayarlar sunulmaktadır. Şuan için sadece popüler olan Enfold, Enfold TRL ve Avada temaları için hazır ayarlar bulunmaktadır.
Wot Cache Kurulumu
Yapmanız gereken ilk şey Wot Cache eklentisini yüklemek ve etkinleştirmektir (öğretici: bir WordPress eklentisi nasıl kurulur).
Etkinleştirme işleminden sonra bir saatlik demo sürümü test etmek isterseniz, sırasıyla Ayarlar > WOT Cache Activation sayfasına gelerek size verilen API Key ve API Mail kısımlarını doldurarak kaydetmeniz yeterli.
Gerekli kısımları girdikten sonra save changes düğmesine basmanız yeterlidir.
Wot Cache Ayarları
Eklentinin ayarlarını kullanıcı dostu arayüzü sayesinde yapılandırmanın son derece kolay olduğunu sizde göreceksiniz. Toplam sekiz adet sekmeden oluşan yapılandırma sayfası üzerinde yaptığınız her değişiklikten sonra mutlaka cache önbelleğinizi temizlediğinizden emin olun.
Yazımızın sonunda dört farklı WordPress sitesinde denediğimiz ön ayarları indirmeniz için bir bağlantı ekleyeceğiz. Görseller üzerinde yaptığımız ayarlar işaretlenmemiştir.
Şimdi sırası ile wot cache içerisinde yer alan ayarları ve sitenize sağladığı faydaları sekmelere göre inceleyelim.
HTML/CSS
Bu sayfa üzerinden Html ve CSS dosyalarınızın optimizasyon ayarlarını bir kaç adımda yapabilirsiniz. Html ve CSS kodları içerisinde yer alan yorum ve boşlukları silerek dosya boyutlarını küçülte bilirsiniz.
Combine CSS özelliğini aktif ederek sitenizde yer alan tüm CSS dosyalarını birleştirebilir, HTTP istek sayılarını düşürebilirsiniz. CSS birleştirme işlemi sitenizin çalışmasına etki ediyor ise hataya sebep olan CSS dosyasını bu sayfa üzerinden dışlayabilirsiniz.
JavaScript
Bu sayfa üzerinde sitenizde yer alan JavaScript dosyalarınıza küçültme ve birleştirme işlemlerini yapabilirsiniz. Daha ileri optimizasyon yapmak için JavaScript dosyalarınızı sitenizin üst kısmından alt kısmına taşıyabilirsiniz.
Sitenizde çok fazla JavaScript dosyası var ise bu işlemi yaparken sitenizi gizli sekme üzerinden kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz.
Lazy Load
Lazy load sayesinde resim ve video alanlarınızı gecikmeli olarak ziyaretçinize yükleterek HTTP isteklerini azaltabilirsiniz. Resimler için faydalı olsa da video paylaşımlarınız için kullanmanızı pek tavsiye etmiyoruz.
Sitenizde çok fazla resim gösterimi yapıyorsanız bu özellik mutlaka denemeniz gerekenlerin başında geliyor.
Image Optimization
Resim sıkıştırma aracı sayesinde sitenizde yer alan tüm resimleri istediğiniz oranda sıkıştırarak tasarruf etmeniz mümkün. Çoğu eklentide bu işlem için kredi almanız gerekmekte ancak wot cache bunun için limitlendirme kıstası bulunmuyor.
Resize images kısmını kullanmadan sadece image quality ayarı üzerinden seçim yaparak toplu resim sıkıştırma yapmanız mümkün.
Cache
Önbellek oluşturmayı bu sayfa üzerinden aktif yada pasif konuma getirebilirsiniz. Cache dosyalarınızı belirli süreler içerisinde yenilemek için bu sayfa üzerinden zamanlama kurabilirsiniz.
Database
WordPress veri tabanınızda yer alan gereksiz girdileri bu sayfa üzerinden temizleyebilirsiniz. Eğer eski bir WordPress siteniz var ise bahar temizliği yapmanın tam zamanı.
Preset
Ön ayar sayfası sayesinde wot cache ekibi tarafından hazırlanmış en iyi ayarları temanız üzerinde kullanabilirsiniz. Ayrıca kendi yapmış olduğunuz ayarları benzer bir site kullanmak için dışa aktar özelliğini kullanarak diğer sitenizde içe aktarma işlemini sorunsuz yapabilirsiniz.
Sizin için hazırladığımız ön ayar dosyasını aşağıda yer alan düğme üzerinden indirerek kullana bilirsiniz.
Support
Eklenti kullanırken karşılaştığınız tüm hata ve sorunları bu sayfa üzeriden eklenti yapımcısına bildirmeniz mümkün. Gönder düğmesi üzerinde yer alan tiki tıklayarak sitenizde çalışan eklenti ve tema ile ilgili bilgileri göndermeniz, sorununuzun çözülmesinde süreci hızlandıracaktır.
Destek sayfası üzerinden gönderilen bilgiler içerisinde sizin ve sitenizin özel bilgileri toplanmamaktadır.
Wot Cache Performans Testi
Performans testimizi bize yazın sayfamız üzerinden bize ulaşan bir takipçimizin sitesi üzerinden yapıyoruz. Genel blog olarak hazırlanmış site üzerinde wot cache eklentisini kullanarak elde ettiğimiz sonuçları sırası ile vermek istiyoruz.
Performans testi sonuçlarına yer vermeden önce blog sitesinin genel özelliklerini vermek istiyoruz:
- Site adresi: http://www.moladayim.com
- WordPress Sürümü: 4.9.1
- WordPress Teması: PT Magazine
- Yer Sağlayıcı: Sistem Host
- Lokasyon: Türkiye
Wot Cache GTMetrix
İlk testimizi GTMetrix üzerinden yapacağız. WOT Cache eklentisini etkinleştirmeden önce ve sonra elde ettiğimiz puanlara bir göz atalım.
Eklenti kurmadan önce:
Eklenti kurulumundan sonra:
Wot Cache Pingdom
İkinci testimizi Pingdom üzerinden gerçekleştiriyoruz. Eklentiyi etkinleştirmeden önce ve sonra bir Pingdom hız testi raporu.
Eklenti kurmadan önce:
Eklenti kurulumundan sonra:
Wot Cache Genel Değerlendirme
Wot cache eklentisi yaptığımız incelemelere üstüne düşeni fazlasıyla yaptığını söylemeliyiz. WordPress siteniz için cache eklentisi kullanmanız gerekiyor ise düşünebileceğiz bir eklenti. Satın almadan önce demo kullanımına izin vermesi satın almadan önce eklentiyi tam anlamıyla test etmenize olanak sağlıyor.
Şuan için Wot Cache eklentisini test edip önerdiğimiz cache eklentileri listemize almıyoruz ama ilerleyen dönemde listemize dahil olabilecek bir eklenti olabilir.
Eklentiyi sitenizde test etme fırsatı bulduysanız deneyimlerinizi bize yorum olarak yazmanızı çok isteriz. Eklenti ile ilgili soru ve görüşlerinizi ayrıca eklemek istediklerinizi bize yorum olarak yazmaktan çekinmeyin.