WordPress’de SEO Dostu URL Yapısı Nedir?

2 4.662

Hiç WordPress’te SEO dostu kalıcı bağlantılar yapısı olarak en iyisinin hangisi olduğunu merak ettiniz mi? Bu soruyu genellikle yeni kullanıcılar ve uzmanlar tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Geçmişte, varsayılan WordPress URL yapısının hiç SEO dostu olmadığı için kullanıcılar kendi URL yapılarını ekliyorlardı. Ancak artık WordPress kendi URL yapımızı oluşturmamıza izin veriyor. Bu yazıda, WordPress SEO dostu URL’leri ve WordPress kalıcı bağlantılarınızı nasıl özelleştirebileceğinizi açıklayacağız.

Yazı İndeksi

SEO Dostu URL nedir?

WordPress permalinklerine çok fazla girmeden önce, SEO Dostu URL nedir tanımlamamız önemlidir.

SEO Dostu URL’ler, makaleyi açıklayan anahtar kelimeler içerir ve hem insanlar hem de arama motorları tarafından anlaşılması kolaydır. Ayrıca, arama motorlarında daha üst sıralara yerleşme şansınızı artırırlar.

SEO dostu URL örnekleri: https://wpgurme.com/cdn-wordpress-siteniz-icin-onemli/

Peki SEO dostu olmayan URL nasıl görünür?

https://wpgurme.com/?p=22100

Varsayılan olarak, WordPress artık en iyi SEO dostu URL yapısını kullanıyor.

Öyleyse hala neden yeni başlayanlar ve uzmanlar en iyi permalink yapısını arıyor?

Geçmişte, WordPress permalinkler olarak da bilinen URL’ler yeterli olmadığı için her kullanıcı kendi URL yapısını oluşturma ihtiyacı içindeydi. Yukarıda paylaştığımız SEO dostu olmayan örnekler yüzünden çoğu kullanıcı arama motorlarında istediği yeri bulamadı.

Bu, WordPress 4.2’de değiştirildi. Yakın zamanda WordPress’i kurduysanız, sitenizin URL’leri SEO dostu olarak geldiğini fark etmiş olursunuz.

Kalıcı bağlantı ayarlarınızı WordPress yönetici alanınızda kolayca doğrulayabilirsiniz.

WordPress Kalıcı Bağlantılar Ayarlar Sayfası Açıklamalı

WordPress’te linklere Kalıcı Bağlantılar(Permalinks) denir. Kalıcı bağlantı yapısı ve URL yapısı terimlerinin birbirinin yerine kullanılabileceğini göreceksiniz.

Yapmanız gereken ilk şey, WordPress yönetici alanınızdaki Kalıcı Bağlantılar sayfasını ziyaret etmektir.

Yönetici menüsündeki Ayarlar bağlantısına tıklamanız ve daha sonra Kalıcı Bağlantılara tıklamanız yeterlidir. Bu sizi şöyle bir sayfaya götürecektir:

wordpress kalici baglanti ayarlari

Gördüğünüz gibi mevcut bir kaç seçenek var.

  • Düz
    https://wpgurme.com/?p=22100
  • Gün ve isim
    https://wpgurme.com/2017/05/21/yazi-ismi/
  • Ay ve isim
    https://wpgurme.com/2017/05/yazi-ismi/
  • Sayısal
    https://wpgurme.com/arsivler/123
  • Yazı ismi
    https://wpgurme.com/yazi-ismi/
  • Özel Yapı
    Mevcut etiketleri kullanarak kendi URL yapınızı oluşturabilirsiniz.

Bu seçenekleri biraz açıklayalım ve kullanıcılar ve SEO için ne kadar kullanışlı olduklarını değinelim.

Düz olarak adlandırılan ilk seçenek varsayılan WordPress URL’si yapısı idi. Bu, SEO dostu bir seçenek değildir.

Yazınızın ismi geçtiği için gün ve isim seçeneği biraz SEO dostudur. Bununla birlikte, tarihlerle birlikte URL çok uzun olabilir. Ancak daha da önemlisi, bir süre sonra içeriğiniz düzenli olarak güncellense bile güncelliğini yitirmiş gibi gözükür. Benzer şekilde, ay ve isim seçeneği de tarih içerdiği riski taşımaktadır.

Bununla birlikte, bir haber siteniz var ise güncel içeriği göstermek ve kullanıcı deneyimini geliştirmek için URL’nizde tarih bilgilerinin olmasını istersiniz.

Bize göre, bu iki yapı sadece haber siteleri için iyidir. Sürekli güncel içerik ekleyen kişiler gün, ay ve tarih özelliklerinden kaçınmalıdır.

Yazı ismi seçeneği, kısa ve anlaşılır olması nedeniyle SEO dostu en iyi seçenektir.

Sitenizde çok fazla konu başlığı altından içerik üretiyorsanız. Özel yapı ile kendinize uygun SEO dostu URL yapısı oluşturabilirsiniz.

WpGurme’de, URL yapısı olarak sadece yazı isimlerini alması yönünde kullanıyoruz. Çok fazla kategorimiz olmadığı için ayırma ihtiyacı duymadık. Eğer ki sitenizde çok fazla kategori ve alt kategori var ise mutlaka özel yapı kullanmalısınız.

Özel bir URL yapısı kullanabilmek için, özel yapı kutusuna özel etiketler eklemeniz gerekir. Örneğin şunu kullanabilrisiniz:

/%category%/%postname%/

Her bir etiketin yüzde işaretleri arasında nasıl sarılı olduğuna dikkat edin. Etiketlerin arasında, önünde ve sonrasında da eğik çizgilere dikkat ederek özel yapınızı oluşturun.

Mevcut Etiketler ile WordPress Özel URL Yapısı Oluşturma

En iyi sonuç için, yukarıda bahsettiğimiz seçenekleri kullanmanızı öneririz. Örnek olarak verdiğimiz URL yapısını kopyalayabilir veya yazı ismini URL yapınıza göre seçebilirsiniz.

Bununla birlikte, etiketler kullanarak oluşturabileceğiniz başka birçok kombinasyon var. Kendi özel URL yapınızı oluşturmak için kullanabileceğiniz etiketlerin bir listesi:

  • %year% – Yazının yılı, dört basamaklı, örneğin 2017.
  • %monthnum% – Yazının yazıldığı yılın ayı, örneğin 05.
  • %day% – Yazının yazıldığı ayın günü, örneğin 22.
  • %hour% – Yazının yazıldığı saat, örneğin 11.
  • %minute% – Yazının yazıldığı dakika, örneğin 23.
  • %second%  – Yazının yazıldığı saniye, örneğin 45.
  • %postname% – Yazı başlığının web ortamına uyumlu hali. Örneğin WordPress Nedir? başlığını wordpress-nedir olarak internet tarayıcıları için uyumlu hale getirecektir.
  • %post_id% – Yazınızın benzersiz kimliği, örneğin 22100
  • %category% – Kategori adınızın web ortamına uyumlu hali. Örneğin eğiticiler kategorisi egiticiler olarak eklenecektir.
  • %author%Yazar’ın kullanıcı ismini web ortamına uyumlu halde ekler.

Kalıcı bağlantı yapınızı seçtikten sonra değişiklikleri kaydet düğmesini tıklamayı unutma.

Değişiklikleri kaydet düğmesine bastığınız anda, WordPress otomatik olarak sitenizin .htaccess dosyasını güncelleyecek ve siteniz yeni URL yapısını hemen kullanmaya başlayacaktır.

Uyarı: Eski Kurulan Siteler İçin Önemli Not

Siteniz 6 aydan fazla süredir yayın yapıyor ise, lütfen kalıcı yapınızı değiştirmeyin.

Kullandığımız yapıyı kullanmak zorunda değilsiniz.

Kurulu bir sitede kalıcı bağlantı yapınızı değiştirerek, tüm sosyal medya paylaşımlarınızı kaybedeceksiniz ve mevcut SEO sıralamanızı kaybetme riskini yaşayacaksınız.

Kalıcı bağlantı yapınızı değiştirmeniz gerekiyorsa, profesyonel bir kişiden yardım alın, böylece uygun yönlendirme kurallarını sitenize kurabilirler.

Bu uyarımızın bir istisnası var. Siteniz düz URL’leri kullanıyorsa, ne kadar çok olursa olsun daha iyi bir SEO için URL yapısını güncellemelisiniz. Evet, yine de sosyal paylaşım yaptığınız sayfaların bağlantılarını kaybedeceksiniz, ancak SEO’nun faydaları bundan çok daha ağır basmaktadır.

Bu makalenin, WordPress siteniz için SEO dostu bir URL yapısı oluşturmanıza yardımcı olacağını umuyoruz. Aklınıza takılan ve eklemek istediklerinizi çekinmeden bize yorum olarak yazabilirsiniz.

2 Yorum
  1. Aslı

    301 yönlendirmedi yapıldığında da sosyal medya linkleri kaybedilir mi?

    1. WpGurme

      Yönlendirildiğiniz url hatasız ise botlar takip edeceği için sorun olacağını düşünmüyorum.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

 


Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.