CDN WordPress Siteniz için Neden önemli?
Geçmiş yazılarda, CDN hakkında çok şey vurguladık, ancak yine de kendimizi yeterince açıklığa kavuşturmadığımız görülüyor. Yeni başlayanlar halen CDN’nin ne olduğunu anlamıyorlar çünkü sürekli olarak “Bir CDN alırsam barındırmaya ihtiyacımız var mı?” Sorusuyla bize dönenler olmakta. Bizim bazı şeyleri netleştirmediğimiz için bizim hatamız. CDN hakkında her yazışımızda temelleri görmezden geldiğimizi dikkatimizi çekti. Bu makalede, CDN nedir ve neden WordPress blogunuz için bir CDN’ye ihtiyacınız olduğunu açıklayacağız.
Not: Sadece açıklığa kavuşturmak için, CDN web sitenizi hızlandırmaya yardımcı olduğu için web barındırma hesabına ek olarak kullandığınız bir şeydir. CDN, bir web barındırma hizmetinin yerini almaz.
Yazı İndeksi
CDN nedir?
CDN, kullanıcıların coğrafi konumlarına göre web sitelerinden önbelleklenmiş statik içerik sağlayan bir sunucu ağı adıdır. Türkçe açılımı İçerik Dağıtım Ağı dır. Oldukça kafa karıştırıcı mı oldu? Onu daha basit kelimelerle açıklayalım.
Normalde bir kullanıcı WordPress blogunuza geldiğinde web barındırma sunucunuza yönlendirilir (örn. Veridyen). Web barındırıcınızın sunucusu merkezi bir konumda bulunur. Bizim örneğimizde Veridyen barındırma paketimiz Türkiye üzerinden yayın yapmaktadır. Web sitenizdeki her kullanıcı, web sitenizi görüntülemek için bu bir sunucuya erişiyor. Şimdi yüksek trafik yoğunluğunuz varsa, sunucunuzu aşırı yükleyebilir, bu da sitenin yavaş yüklenmesine, hatta sunucu çökmesine neden olabilir. Bir CDN’nin kullanışlı olduğu yer burasıdır, çünkü bir sunucu ağıdır, ancak en önemlisi bu sunucular dünyaya yayılmıştır. Bir CDN kullandığınızda, statik içeriğiniz önbelleğe alınır ve bu sunucuların tümünde saklanır. Statik içerik, resimleri, stil sayfalarını (CSS dosyaları), javascript’leri, Flash’ı vb. içeriklerinizi içerir. Artık bir kullanıcı sitenizi ziyaret ettiğinde (orijinal sunucu) CDN teknolojisi onları bulunduğu yere en yakın sunucudan içerik yönlendirir.
Örneğin: Ana sunucunuz İzmir, Türkiye’de barındırılıyorsa ve Bulgaristan Sofya’dan birisi ona erişmeye çalışırsa, Bulgaristan’daki en yakın sunucuya yönlendirilir. Bu, statik dosyaları son kullanıcıya iletmek için gerekli olan yüklenme süresini kısaltır.
Kullanıcının web sunucunuza olan yakınlığı, yükleme süresi üzerinde ciddi bir etkisi vardır. İçeriğinizi birden fazla coğrafi konumda ki sunuculara yerleştirerek, sayfalarınızı kullanıcı açısından daha hızlı yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Bu CDN’nin işe yaradığı andır. Basit bir deyişle, CDN sunucusunun kullanıcıya olan yakınlığıyla yüklenme hızı doğru orantılıdır.
CDN Kullanmanın Önemi
Yukarıdaki bölümü okursanız, CDN’e sahip olmanın web sitenizde büyük bir etki yaratabileceğini açıkça görebilirsiniz. Aşağıda, bir CDN kullanarak sitemizde gördüğümüz bazı avantajları bulunmaktadır:
- Hız – Sitemizde bir CDN kullanmaya başlayınca, site daha hızlı oldu.
- Sunucu Yükü – Sitemiz her ne kadar günde 2 bin kişi ziyaret etmese de sunucunun yükünü muazzam ölçüde faydası oldu. Günlük 2 bin kişinin ziyaret ettiğini bir web siteniz var ise sitenizin yavaşlama ve açılmama problemini CDN ile halledebilirsiniz.
- Kullanıcı Deneyimi – Bir CDN kullanmaya başladığımızdan beri, sitemizden hemen çıkma oranının düştüğünü fark ettik. Ayrıca, kullanıcı tarafından görüntülenen sayfa oranında ve sayılarında artış görüyoruz. Dolayısıyla, hızlı bir site, gelişmiş kullanıcı deneyimi anlamına geliyor.
- SEO’da İyileştirme – Google, daha hızlı sitelerin Arama Motorlarında daha üst sıraya yerleşme eğiliminde olduklarını açıkça belirtti. Sitemizde optimizasyon yaptıktan sonra sitemizin sıralamasını daha üst seviyede olduğunu fark ettik.
CDN İncelemelerimiz
WpGurme olarak imkanlarımız dahilinde ücretli ve ücretsiz olarak kullanabileceğiniz CDN servislerini sitemizde deneyerek sizlere sunmaya çalışıyoruz. Son yaptığımız incelemelerimizi ve kullanım anlatımlarını incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Bu yazımızda sıkça dile getirdiğimiz CDN hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Aklınıza takılan tüm soru ve eklemek istediklerinizi bize yorum olarak yazmaktan çekinmeyin.
Sıkça Sorulan Sorular
Bu sorunun cevabı için kullandığınız sayaç servisine bakarak karar vermelisiniz. Sitenizin trafiği farklı ülkelerden geliyor mu? Kullandığınız barındırma hizmeti yoğun trafik aldığınızda sorunsuz olarak ziyaretçilerinize hizmet verebiliyor mu? Bu temel iki soru sonrasında CDN kullanımı için karar vermelisiniz.
Cloudflare üzerinden ücretsiz olarak CDN hizmeti alabilirsiniz. Diğer ücretsiz CDN servislerine göre daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
CDN servisleri statik ve herkese açık içeriğinizin kopyasını almaktadır. Özel verilerinizi CDN ağı üzerinde koymak güvenlik açısından tehlike arz edebilir.
Hocam kolay gelsin günlük 4-5k arası hitimiz var ancak resimlerden dolayı bant genişliğimizde sıkıntı oluyor. Hosting firması ya farklı bir VDS geçmemizi yada CDN almamızı söyledi. Sizce VDS mi yoksa CDN mi kullanmalıyız?
VDS ve CDN için yıllık tahmini ödeyeceğiniz ücreti hesaplayarak karar vermeniz en doğru hareket olacaktır. Tavsiyem “https://www.maxcdn.com/pricing/” bağlantısından aylık bant genişliğinize göre fiyat araştırması yapmanız yönünde.
Cdn kurulumu sonrası sitedeki çoğu resim görüntülenemez oldu(dün cdn yapıldı). Sistemin oturması diye birşey var mı yoksa artık bir soruna mı sahibim?
Şuan sitenizin kaynak kodlarında tüm resimlerin siteniz üzerinden geldiğini görüyorum. CDN kurulumunu yaptığınızdan emin misiniz?
evet eminim bir daha kontrol eder misiniz ben sağ tık yapıp resmi yeni sekmede göster deyince cdn’de açılıyor gibi görüyorum sizde öyle değil mi?
Cache temizleyip tekrar dener misiniz gizli sekmede?