WordPress Nedir?
WordPress 2003 yılında günlük yazı tipografisini geliştirmek için basit kodlar ile yazılarak ortaya çıktı. Başlangıç aşamasında sadece bir kaç yazılımcı tarafından desteklenmişti. O zamandan bu yana, milyonlarca sitede kullanılan ve her gün onlarca milyon insan tarafından indirilen bir içerik sistemi haline gelmiştir. Kendi içerisinde tüm özellikleri barındıran dünyanın en büyük blog yazısı aracı olma özelliğini taşıyor.
WordPress içerisinde gördüğünüz her şey, dokümantasyondan kodun kendisine, topluluk tarafından yine topluluk için yaratılmıştır. WordPress, açık kaynaklı bir projedir; dünyanın dört bir yanında yüzlerce insan bu proje üzerinde çalışmaktadır. Ayrıca, kimseye bir lisans ücreti ödemeden özgürce kullanabilirsiniz.
WordPress Nasıl Doğdu?
WordPress, PHP ve MySQL üzerine kurulu ve GPLv2 (veya üstü) altında lisanslanmış, zarif, kod mimarisi sağlam bir kişisel yayıncılık sistemi arzusuyla doğdu. B2 veya cafelog yazılımlarının temelinden oluşturulmuştur. WordPress yeni bir yazılım, fakat kökleri ve gelişimi 2001 yılına dayanıyor.
WordPress ile Neler Yapılabilir
WordPress içerik yazılımını kullanarak, blog sitesi, kurumsal site, gezi portalı ve alışveriş sitesine kadar geniş bir yelpazede siteler yapabilirsiniz. Ücretli ve ücretsiz tema,eklenti ve özel kodlar ile sitenizi her şekle sokabilirsiniz. Yapısı itibariyle sınırsız kullanım şeklini size sunuyor, hayallerinizde ki hemen hemen tüm projeler için benzersiz bir içerik yönetim sistemidir.
WordPress Sistem Gereksinimleri
- PHP 7 veya üzeri
- MySQL 5.6 ve üzeri MariaDB 10.0 ve üzeri
- SSL sertifikası (Zorunlu değildir ama önerilir)
Hepsi bu, WordPress’i çalıştırmak için en sağlam ve özellikli sunucu olarak Apache veya Nginx öneriliyor, ancak PHP ve MySQL destekleyen herhangi bir sunucu sitenizin çalışması için yeterlidir. Detaylı olarak bilgi almak için blog nasıl açılır kılavuzumuza göz atın.
Not: Eski PHP veya MySQL sürümlerine sahip bir hosting kullanıyorsanız, WordPress ayrıca PHP 5.2.4+ ve MySQL 5.0+ ile çalışır, ancak bu sürümler resmi olarak sona erdiği için güvenlik açıkları bulunmaktadır. Tavsiyemiz sitenizi açmadan önce hosting almak istediğiniz firmaya, temel gereksinimleri karşılayıp karşılamadıklarını sorunuz.
WordPress yapısı olarak çok fazla sistem kaynağına ihtiyaç duymuyor, ancak seçtiğiniz eklentiler sitenizin yavaşlamasına ve geç açılmasına neden olabilir.
Yorumlar kapalı.