Php Sürümünü Güncelleyin
Site güncellemelerini daha güncel bir sürüme güncellemek için eski PHP sürümü olan sunucular üzerinde çalışan sitelerin sahiplerine sesleniyoruz. Webi ilerletmek için eski, yavaş ve güvensiz yazılımlara karşı durmalıyız. PHP 7’ye güncellenmesi, sitenize büyük bir hız artışı sağlayacaktır. Bu yazıda, neden bu uyarıyı WordPress’de gösterdiğimizi ve PHP’yi yükseltmek için neler yapabileceğinizi öğrenmiş olacaksınız.
WordPress 5 güncellemesi gelmeden önce sitenizin PHP 7 sürümüne hazır olduğuna emin olun. Google başta olmak üzere diğer bilinen tüm arama motorlarında daha iyi sıralar almanız açısından bu geçiş büyük önem arz ediyor. Özellikle tema ve eklenti geliştiricileri WordPress SEO açısından 7.2 sürümüne yönelik çalışmalar yaptığını belirtmek isteriz.
Yazı İndeksi
PHP 7 Neden Önemli?
WordPress PHP üzerine inşa edilmiştir. Bu programlama dili, CMS’nin ağır yükleri sırtlanması için tercih edilmiştir. WordPress her zaman geriye dönük uyumluluk göz önüne alınarak kodlanıyordu, ancak artık mümkün olmayan bir noktaya ulaştı. WordPress’in çalışabilmesi için minimum PHP 5.2 gerekiyor, ancak bu sürüm güncelleme, düzeltme veya düzeltme eklentilerini almaz. Bu durum, doğal olarak kullandığınız WordPress sitenizi güvensiz hale getirir. Eski bir sürümündeyseniz, bazı eklentiler size arka planda bir hata mesajı gösterecektir. Lütfen en az PHP5.6’ya güncelleyin gibi, aksine PHP 7, sürümü WordPress sitenizden tam anlamıyla yararlanmanızı sağlayacaktır. Sadece bir kullanıcı olarak değil, aynı zamanda geliştiriciler için de büyük önem teşkil ediyor.
Sitenizden beklentilerinizi karşılaması için PHP 7 üç yönlüdür: güvenlik, hız ve geleceğe yönelik koruma. PHP 5.2 yıllardır güncellenmedi ve ciddi sorunları var. PHP 7 yıldırımdan daha hızlı çalışmaktadır, 5.2’den %400 daha hızlı. PHP 7’den aynı sonuçları elde etmek için %50 daha az sunucu yükü kullanabilirsiniz. Son olarak, geliştiriciler nihayet WordPress’i bir sonraki seviyeye getirmek için tüm modern teknolojileri kullanabilirler.
Php sürümünün değiştirilmesi bazıları için sinir bozucu olabileceğini biliyoruz, ancak web’in hızlandırılmasının ve güvenlik için gerekli olduğunu düşünüyoruz. Hemen panik yapmayın PHP sürümünüzü güncellemek oldukça kolay.
PHP Sürümünü nasıl güncelleyebiliriz
PHP sürümünüzü güncelleme, barındırıcınıza bağlıdır. Çoğu barındırma hizmeti veren firma sitelerinde, PHP’yi kendiniz nasıl güncelleyeceğinizi açıklayan bir makalesi vardır. Bunun nasıl yapılacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek için barındırıcınızın web sitesine gidin. İhtiyacınız olan bilgiyi bulamazsan, barındırma hizmeti veren firmanıza başvurun.
Sürüm güncellemesi yapmadan önce sitenizi yedeklemeyi unutmayın!
Cpanel üzerinden PHP sürümü değiştirme
Barındırma hizmeti aldığınız firma php sürümünüze müdahale etmenize olanak sağlıyor ise cpanel.alanadiniz.com yada alanadiniz.com/cpanel adresinden panelinize giriş yapınız. Cpanel girişinizden sonra Yazılım kısmında bulunan Select Php Version sekmesine tıklayın.
Select Php version kısmından PHP 7 ayarlarını yaparak kaydet (save) tıklayarak işlemi tamamlıyoruz. Örnek olarak olması gereken ayarlar şu şekilde olmalıdır.
Son olarak
WordPress, sitenizin güvenli olmayan bir php sürümü üzerinde çalıştığını tespit etti hatasını basit adımlarla düzeltebilirsiniz. Php 7 sitenizin güvenlik ve performans açısından önem arz etmektedir. Sitenizin açılış hızını doğrudan etkileyeceği için arama motorlarında ki sıranıza etkisi olacaktır. Sitenizin açılış hızında ki artış sitenizden çıkış oranlarını düşürmenize yardımcı olacaktır. PHP 7 ile ilgili düşüncelerinizi ve karşılaştığınız hataları yorum olarak paylaşırsanız memnun oluruz.
Sıkça Sorulan Sorular
Barındırma hizmetiniz üzerinden kullandığınız PHP sürümünü 7 veya üzeri olacak şekilde güncellemeniz gerekmektedir.
Düşük bir ihtimal olsa da PHP sürümünü değiştirmek WordPress sitenizi çalışmaz hale getirebilir. PHP sürümünüzü yükseltmeden önce kullandığınız eklenti ve tema’nın uyumlu olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Çok güzel bir anlatım olmuş, elinize yüreğinize sağlık.
Php7 candır diyorum, gerçekten performans olarak hızlandırdığı kesin görünüyor. Yakında herkes güncelleyecektir.
Merhaba hocam ben php 7 sürüme güncellemek istedim siteyi fakat HTTP ERROR 500 bu sayfa çalışmıyor hatası verdi. Sunucu sorduğumda yazılımız 7 sürümü desteklemiyor dediler. Bunu nasıl çözeceğim.
Merhaba Baha siten WordPress mi? Biz bir çok siteyi PHP7 sürümüne geçirirken sorun yaşamadık ancak sorun yaşadığımız sitelerde olmadı değil. Şimdi bu durum biraz can sıkıcı olabilir. Ancak WordPress içerisinde kullandığın eklentiler, WordPress sürümün ve daha birden çok etken 500 hatası almana neden olabilir. Sana yardımcı olmayı çok isteriz Bize yazın sayfası üzerinden site bilgilerini bize iletirsen bir göz gezdirmek isteriz.
ne yaptıysam olmuyor, php 7 sürümüne geçtiğimde 500 hatası alıyorum o olmasa PHP kurulumunuzda WordPress’in çalışması için gerekli olan MySQL eklentisi eksik. diye bir hata alıyorum.
Öncelikle hosting paneliniz üzerinden giriş dizini ve mysql yedeğinizi alın. Hosting firmanıza sistem dosyalarını güncellemesini talep edin ve PHP7 sürümüne geçmek istediğinizi dile getirin. Eğer sistem güncellemesi sonrası farklı bir hata mesajı alırsanız, güncel WordPress sürümünü indirip FTP üzerinden aktarımını yaparak deneyin.
Teşekkürler 2 sene kadar geç görmüşüm ama, teşekkür etmeden çekip gitmek olmaz.
Hocam kolay gelsin. PHP 7 ye gectim ancak sayfalar ve yazilar beyaz olarak kaliyor. Tum yazi ve iceriklerim neden cikmiyor yada nasil duzeltebilirim.
Sunucunuz üzerinde yer alan PHP 7 sürümünde sorun olabilir. Daha önce bir okumuruzun sitesinde aynı sorunu yaşadık ve hosting firmasından PHP sürümünün desteklenmediğini öğrendik hosting firman ile görüşmeni tavsiye ederiz.
PHP7 güncellemesi sonrası beyaz sayfa hatası alıyorum. Acaba cPanel üzerinde MultiPHP Yöneticisi üzerinden seçim yapıyorum ancak PHP 5.4 harici seçtiğim her sürümde beyaz ekranda kalıyor site bunu nasıl düzeltebilirim?
Bunun 2 sebebi olabilir. İlk olarak kullandığın hosting firması farklı bir PHP sürümünü desteklemiyor olabilir. İkinci olarak kullandığın tema veya eklentilerden bir tanesi PHP 7 sürümünü desteklemediğinden dolayı siten beyaz sayfa hatasına düşüyor olabilir. Öncelikle sitende kullandığın tüm eklentileri pasif hale getirerek siteni test etmelisin. Eğer bu senin için çözüm sağlamadıysa WordPress varsayılan olarak gelen bir tema seçerek siteni test et. Tema ve eklentileri denediğin halde beyaz sayfa hatası alıyor isen kullandığın hosting firmasına yardım bileti açarak destek almalısın.
Burada gösterilen görsel ile yaptım, hostinge güvenmeyip. Site fatal error hatası verdi. Tekrardan; PHP Selector’a geri dönüp Php 7.0’ı default moduna alıp kayıt ettim. Düzeldi. Bir şeyi işaretlemenize gerek yok. Orada çıkan default ayarları kayıt edin oluyor.
WordPress sitenizde yer alan eklenti ve tema kodlarınız çakışmaya sebep olmuş olabilir. Diğer bir durum ise kullandığınız hosting firmasının PHP7 yapılandırmasının eksik yada hatalı olması sonucu hata sayfasına düşebilirsiniz. Bir çok sitemizde bu ayarları kullanıyoruz. Verdiğiniz tavsiye için teşekkür ederiz. Hata alan kişilerde umarız bu tavsiyeniz olumlu sonuç verir.
Php 7.2 güncelleme yapsak sıkıntı olur mu ?
Kullandığınız eklenti ve temalar PHP 7 ile uyumlu ise bir sorun teşkil etmez.
En yalın ve güzel anlatım emeğinize sağlık sorularınıza cevap bulabileceğiniz nadir sitelerden
selamlar bende şu anda kullandığın Website Templates 3 tane sitem var ançak ben bir tane sitemdeki Templates değişirmek istiyorum ama yeni kuracağım Templates php versiyon 7 olduğu için beyaz ekran olarak çıkıyor eğer php versiyonu 5,9 olarak kurarsam sorun olmaz dendi. Ama ben php versiyonumu değişirsem diğer sitelerim bozulurmu acaba şimdisen sağolun
Tüm sitelerinizi tek bir hosting paketi içerisinde kullanıyorsanız soruna sebep olacaktır.
PHP 7 geçişi için hosting firmamdan talepte bulundum fakat mevcut sunucu üzerinde geçiş yapilamiyor, Multi PHP özellikli sunucuya gecisinizi yapabiliriz yedeklerinizi aldıktan sonra. Bu geçişte ip adresi ve Google da ki tirajlı sayfalarim da sorun yasarmiyim acaba ? Bunun için bı rehber varmı dir geçiş sonrası sunucu icin
Merhaba Çağrı yeni geçeceğin sunucuda aynı ip adresinde yer alan sitelerin spam skorları önemli tavsiyem yıllık 60-100 TL arasında değişen sabit ip adresi alarak siteni yayına devam ettirebilirsin.
Php sürümü c panelden farklı siterimde olduğu gibi güncelledim ve güncel durumda wp de ise eski sürümü güncelle hatası alıyorum php 5 gözüküyo bu sorunu nette bulamadım acep nedir.
Merhaba Resul, kök dizini içerisinde php.ini dosyasının olup olmadığını bir kontrol edebilir misin?
php.ini dosyası yok ne yapmak lazım
paylaşımlı host kullanıyorum diğer sitelerde php.ini gözükmüyor fakat onlarda sorun yok. Php 7.4. sürümü yükseltebiliyorum. Bu sitemde ise 5.6 yükseltemiyorum.
Kullandığınız hosting firması her iki sitede aynı mı acaba?
Hocam selam güzel yazınız için teşekkür ederim, sitem php aynı hostingte bulunan bir wordpress sitem için versiyon yükselttim ancak şimdi eski olan php site çalışmıyor Hatası : bağlantı satırında hata veriyor, ufak bir kod hamlesi ile düzeltilebilir mi? Yoksa ayrı bir hosting paketi alıp oraya taşımak mı daha mantıklı ?
PHP hatası aldığınız site WordPress ise uyumsuz eklentiyi tespit edip pasif hale getirebilirsiniz. Siteniz hazır bir script ise yeni bir hosting altına taşımalısınız.