XML Site Haritası Nedir? WordPress’de Site Haritası Nasıl Oluşturulur?
2000’lerin başında, kamu web siteleri ana sayfalarında “Site Haritası” başlıklı bir bağlantıya sahipti. Bu sayfada genellikle bu web sitesindeki tüm sayfaların bir listesi bulunur. Bugün bile bazı web sitelerinde bu tarz HTML site haritaları var. Bununla birlikte, site haritaları el ile oluşturulmuş HTML sayfaları . Bugün site haritaları HTML yerine XML olarak yayınlanmaktadır ve hedef kitleleri arama motorlarıdır ve insanlar değildir. Kısa bir süre önce kullanıcılarımızdan birimiz bize bir e-posta göndererek: WordPress site haritası nedir? Sitemde bir site haritası olması gerekiyor mu? WordPress’de nasıl site haritası oluşturabilirim? WordPress’de yeniyseniz ve aynı sorularınız varsa doğru yerde olursunuz. Bu makalede, bir site haritası nedir, bir site haritasına neden ihtiyaç duyulur, WordPress’de bir site haritası nasıl oluşturulacağı ve arama motorlarına site haritalarınız hakkında nasıl bilgi vereceğiniz açıklanacaktır.
Yazı İndeksi
WordPress XML Site Haritası Nedir?
Site Haritası, bir web sitesindeki tüm kullanıcıların erişebildiği sayfaların bir listesidir. XML site haritası, web sitesi sahiplerinin, kendi web sitesinde bulunan tüm sayfaları arama motorlarına sunmasının bir yoludur. WordPress XML site haritası, arama motorlarına web sitenizdeki hangi bağlantıların diğerlerinden daha önemli olduğunu ve web sitenizi hangi sıklıkla güncellediğinizi söyler. Site haritaları arama sıralamalarını artırmazken, arama motorlarının web sitenizi daha iyi taramasına olanak tanır.
Neden bir XML Site Haritasına İhtiyacınız Var
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) açısından site haritaları son derece önemlidir. Önce, site haritası eklemenin arama sıralamalarını etkilemediğini açıkça belirtmek isteriz. Ancak, sitenizde dizine eklenmeyen bir sayfa varsa, site haritası size arama motorlarına o sayfayı bildirmesini sağlayacak bir yol sağlar, böylece doğru bir şekilde arama dizine eklenebilir.
Site haritaları, yeni web siteleri ve bloglar için çok yararlıdır. Site haritaları, bu web sitelerinin arama motorlarının sitelerini daha verimli bir şekilde taramasına yardımcı olur.
Popüler web siteleri için, site haritaları web sitenizin arama motorlarıyla daha etkili bir şekilde etkileşime girmesine izin verir. Arama motorları, sitenizin ne sıklıkta güncellendiğini, web sitenizin hangi bölümlerinin diğerlerinden daha sık güncellendiğini, sitenizin tarama oranını nasıl ayarladığını gibi ayarları tahmin edebilir. Bu, sitenizin arama motorlarına genel görünürlüğünü artırır.
WordPress Site Haritası nasıl oluşturulur?
WordPress’de bir XML site haritası oluşturmanın birkaç yolu vardır. WpGurme üzerinde, site haritalarımızı oluşturmak için Yoast’ın WordPress SEO eklentisini kullanıyoruz. Bu eklentiyi kullanıyoruz çünkü blog yazılarımızı site haritaları, sosyal entegrasyonu ve benzeri diğer özellikleri sunmamızı sağlayacak şekilde optimize etmemize izin veriyor. Ayrıca, WordPress için diğer bağımsız site haritası oluşturucularına göre daha verimli çalıştığını fark ettik. Son olarak, Video Site Haritası gibi özel site haritaları da oluşturmamıza olanak sağlıyor.
WordPress sitenize bir site haritası eklemek için yapmanız gereken ilk şey WordPress Yoast Seo eklentisini kurmanız ve etkinleştirmeniz gerekmektedir. Varsayılan olarak, WordPress SEO, XML site haritası işlevselliğini etkinleştirmez, bu nedenle bunu açmak zorunda kalırsınız. Bunu yapmak için SEO » Dashboard altında, ‘Features’ sekmesine geçelim ve ‘Advanced settings pages’ ayarını etkin olarak seçelim.
Artık sol menü altında XML site haritaları aktif olarak görünecektir.
XML site haritası becerisini etkinleştirmek için kutuyu işaretlediğinizde, WordPress SEO size Site Haritalarınız için yapılandırabileceğiniz bir dizi seçenek gösterecektir. Onlarla ne yapacağınızdan emin değilseniz, onları yok sayın ve Save changes düğmesine tıklayın.
Artık, site haritalarınız oluşturulur ve herkes tarafından erişilebilir olur. WordPress SEO site haritanızı görüntülemek için tıklayabileceğiniz sitemap_index.xml site haritası linki gösterecektir.
Arama Motorlarına Site Haritaları Nasıl Eklenir?
Arama motorları, bir site haritası bulmak konusunda oldukça akıllıdırlar. Yeni içeriği her yayınladığınızda, site haritanızdaki değişiklikleri bildirmek için Google’a ve Bing’e bir ping gönderilir. Ancak, site haritanızı Google Web Yöneticisi araçlarını kullanarak Google’a göndermenizi öneririz. Bunun yararı, Google’ın size hatalar, dizine eklenmiş sayfalar ve bir web yöneticisi olarak size yardımcı olacak diğer ilgili istatistikleri gösterecek olmasıdır.
Google Web Yöneticisi Araçları‘na gidin. Google hesabınızda oturum açmadıysanız, oturum açmanız istenir. Oturum açtıktan sonra web yöneticisi araçlarına ulaşabilirsiniz. Burada “Özellik Ekle” düğmesini göreceksiniz, tıklayın ve web sitenizin URL’sini ekleyin.
Bir sonraki ekranda, eklemeye çalıştığınız web sitesinin sahipliğini doğrulamanız istenecektir. Bunu yapmak için birkaç yöntem var. Ancak zaten WordPress SEO eklentisini kullandığınız için, bunun için en kolay yöntem HTML Meta tag değerini kopyalayıp WordPress SEO eklentisine yapıştırmaktır. Bunu yapmak için Önerilen yöntem altında verilen meta kodunu kopyalayın.
Web Yöneticisi Araçları site doğrulama sayfasını açık bırakın, çünkü web sitesinin sahipliğini doğrulamak için meta etiketi ekledikten sonra sayfaya geri döneceğiz. WordPress admin alanınıza gidin ve ardından SEO sekmesini tıklayın. Bu sizi WordPress SEO eklentisinin gösterge panosuna götürecektir. Webmaster Tools sekmesi altında Google kutusuna almış olduğunuz kodu yapıştırın.
Ayarları Save Changes diyerek kaydetmeyi unutma.
Google web yöneticisi araçlarına, dönün ve site doğrulama ekranında doğrulama düğmesine basın. “Tebrikler www.siteadresiniz.com” un sahipliğini başarıyla doğruladınız “gibi bir bildirim görürsünüz. Siteniz için web yöneticisi araçları kontrol panelini görmek için devam et ‘i tıklayın.
Sol menüde yer alan Tarama başlığının altında Site haritaları bağlantısına tıklayın. Ardından, Site haritası ekleme / test etme düğmesine tıklayın. Ardından sizi karşılayan pencerede site haritanızın ismini yazın. Site haritanızı uzantısı ile birlikte yazdığınızdan emin olun.
Yoasts WordPress SEO eklentisi WordPress siteniz için birden fazla site haritası oluşturmaktadır. Ana site haritası, diğer site haritalarına bağlantı içeren sitemap_index.xml’dir. Sadece sitemap_index.xml dosyasını gönderebilir veya diğer site haritalarını tek tek gönderebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz sitemap_index.xml dosyasını tek başına göndermeniz yönündedir. Google otomatik olarak diğer site haritalarını keşfedecek ve tarayacaktır.
Site haritanızı başarıyla eklediyseniz, beklemede görünecektir. Google web sitenizi tarama işlemi biraz uzun sürecektir. Bir süre sonra site haritanızla ilgili bazı istatistikleri görebilirsiniz. Site haritanızda bulunan bağlantıların sayısını, kaç tanesinin dizine eklendiğini, resimlerin ve web sayfalarının oranını gibi değerleri gösterecektir.
Google Web Yöneticisi araçlarını, en az ayda bir kez ziyaret edin. Siteniz büyüdükçe web siteniz hakkında daha fazla ve yararlı veriler görmeye başlayacak ve arama motoru tarafından nasıl göründüğünüzü göreceksiniz. Bu bilgi, sitenizin durumunu ve arama motorlarındaki performansını artırmak için yapabileceğiniz diğer şeyleri öğrenmenize yardımcı olabilir.
Bu yazımızda XML site haritası nedir, bir site haritasının yararları nelerdir, WordPress’te bir site haritası nasıl oluşturulacağı gibi ilgili tüm soruları yanıtladığımızı umarız. Herhangi bir sorunuz varsa veya bir şeyi kaçırdığımızı fark ettiyseniz, lütfen bize yorum olarak yazmaktan çekinmeyin.
Sıkça Sorulan Sorular
Site Haritası, sitenin URL’lerini listeleyen bir XML dosyasıdır. Site yöneticilerinin her bir URL hakkında ek bilgiler eklemelerine olanak tanır. Web sitenizde yer alan yazı, sayfa, görseller ve diğer ek içeriklerinizin yayınlanma, düzenlenme ve önem sırasını bu dosya üzerinden arama motorlarına kolayca bilgi akışı sağlayabilirsiniz.
Evet, XML site haritası kullanmak için bir eklenti kullanmanız şart. WordPress kendi içerisinde dahili olarak site haritası için bir modül bulundurmuyor.
WordPress SEO eklentilerinin bir çoğu kendi içerisinde XML sitemap modülünü barındırmaktadır. SEO eklentiniz içerisinde bu özellik yok ise Google XML Site Haritaları eklentisini kullanabilirsiniz.
Dediklerinizi harfiyen yaptım ancak Google site haritasını alırken 406 NOT ACCEPTABLE hatası alıyorum ne yapmalıyım?
406 hatası genel olarak güvenlik kısıtlamaları ile ilgilidir. WordPress sitenizin xml haritasına erişimi için gelen bağlantıyı güvenlik eklentiniz bloke ediyor olabilir. Güvenlik eklentinizi devre dışı bırakıp denemenizi rica ediyorum.
Cevabınız için çok teşekkür ederim dediğiniz kodu ekleyince hata ortadan kalktı. Artık sitenizin abonesiyim 🙂