WordPress Açılış Hızı ve Etki Eden Faktörler
WordPress sayfa açılış hızı ve tam yüklenme süreleri üzerine daha önce sıkça değindik. Ancak anlatmadığımız bir noktayı fark ettik. WordPress kod yapısı olarak PHP dili ile kodlanmış ve temiz kod yapısına sahip olsa da her eski araba gibi periyodik bakımlarının yapılması gerekir.
Bu yazımızda size yaşlı ve emektar WordPress sitenizin bakımlarını nasıl yapacağınızı, ayrıca sitenizin sayfa açılış ve tam yüklenme süresini düşürmenize yardımcı olarak tavsiyelerde bulunacağız.
Yazı İndeksi
Önbellek Eklentinizi Yenileyin
Hali hazırda önbellekleme(cache) eklentisi kullanmıyor olabilirsiniz yada kullandığınız önbellek eklentisi isteneni vermiyor olabilir. Önbellekleme eklentileri, sitenizin dinamik yani PHP ve MySQL ilişkisi üzerinden sayfanızı ziyaret eden kişiye sitenizin son halini göstermek yerine önbellek için hazırlanmış sabit Html halini göstermektedir.
Önbellek eklentisi kullanmakta ki temel amaç sunucu yükünü azaltmaktan geçer. Sitenize gelen her ziyaretçi sitenizi görüntülerken sunucu kaynaklarından RAM ve CPU tüketmektedir. Sistem kaynaklarının doğru kullanılması sitenizin yükünü buna bağlı olarak ta sayfa açılış hızınıza doğrudan etki edecektir.
WpGurme olarak, WP Fastest Cache eklentisini sitemizde kullanıyor ve öneriyoruz, bu eklentiyi bu kadar başarılı kılan özelliklerini ve kullanım kılavuzunu sitemiz üzerinden detaylı olarak okuyabilirsiniz.
Resimlerinizi Sıkıştırın
Web siteniz içerisinde kullandığınız resimler, sitenizin sayfa yüklenme süresine etkisi oldukça fazladır. Kullanacağınız resimler mutlaka aracı bir program veya WordPress eklentisi üzerinden sıkıştırmanız gerekmektedir. Bilgisayarınız üzerinden Photoshop veya benzeri bir program vasıtasıyla bu işlemi yapabilirsiniz, ancak toplu olarak bu işlemi yapmanız uzun sürecektir. Neyse ki bu işlemi fazla efor sarf etmeden yapabileceğiniz harika WordPress eklentileri var.
WordPress sitenizin, ortam kütüphanesinde yer alan görsellerinizi toplu ve ücretsiz olarak sıkıştırmasını vereceğimiz eklenti ile yapabilirsiniz. Ayrıca diğer ücretli ve ücretsiz eklentileri incelemek için WordPress resim sıkıştırma eklentileri adlı yazımıza bakabilirsiniz.
WordPress Eklentilerinizi Gözden Geçirin
WordPress eklentileri, sitenize yeni özellikler eklemesi için size yardımcı oluyor. Ancak kullanmadığınız yada artık geliştirilmesi duran eklentiler, sitenizin performans kaybetmesine neden olmaktadır. Kullandığınız eklentileri inceleyerek ihtiyacınız olmayanları silmenizi tavsiye ederiz.
Peki geliştirilmesi durmuş ancak sitenizde kullanmak istediğiniz bir eklenti var ise, WordPress eklenti dizini içerisinden biraz araştırma yaparak benzer özelliklerde farklı bir eklenti edinebilirsiniz.
Diğer bir husus ise, WordPress eklenti kurulum artıklarıdır. Bir eklentiyi kurup sildikten sonra WordPress sitenizin eklenti klasöründe ve veri tabanında artık dosyalar bırakabilmektedir. FTP üzerinden wp-content klasörü içerisinde ki gereksiz dosyaları silebilirsiniz. Tabi ki bu işlemi yapmadan önce mutlaka yedek almalısınız.
WordPress veri tabanınızda ki gereksiz dosyaları tespit etmek ve silmek için vereceğimiz eklentiyi kullanabilirsiniz. Her ihtimale karşı veri tabanınızın yedeğini aldığınızdan emin olun.
WordPress Veri Tabanınızı Optimize Edin
WordPress veri tabanı bir çok gereksiz bilgiyi tutmasıyla ünlüdür. En basit örneği yazı ve sayfalar için varsayılan olarak gelen taslaklardır. Veri tabanınızda bunun yanında daha bir çok gereksiz bilgiler depolanmaktadır. Eski ve köklü bir blog siteniz varsa, veri tabanı temizliği ve optimizasyonu kesinlikle sizin için gereklidir.
Bunun için kullanabileceğiniz SQL sorgu parçaları ve eklentiler bulunmaktadır. Tabi ki her zaman dediğimiz gibi yedek aldığınızdan emin olarak bu işlemleri yapın.
Ücretsiz olarak WordPress veritabanınızı optimize ve istenmeyen girdilerden temizlemek için vereceğimiz eklentiyi kullanabilirsiniz.
Hosting Firmanıza Danışın
Eğer WordPress siteniz birden bire yavaşladıysa ve siz yukarıdaki tüm adımları zaten denediyseniz, hosting firmanıza destek talebi oluşturmanız ve sorununuzdan bahsetmelisiniz. Bazı durumlarda sunucu bazlı işlemlerden dolayı web siteleri olumsuz olarak etkilenebilmektedirler.
Çoğu hosting firması, sistemleri üzerindeki güncellemeleri kendi müşteri paneli üzerinden duyurmaktadır. Eğer yapılan bir iyileştirme sitenize olumsuz etki etti ise konu ile ilgili detaylı bilgiyi size sadece firma verebilir. Daha önce örneklerine rastladığımız durumlar olmuştu, PHP 7 sürümüne geçen bazı siteler geç açılma veya 500 hatası ile karşılaşmıştır.
Genel Değerlendirme
Değinmiş olduğumuz noktalar en temel WordPress açılış hızına etki eden faktörlerdir. Son bir kez daha söylemekte fayda görüyorum, vermiş olduğumuz etapları uygulamadan önce mutlaka yedek alın. Sitenize iyileştirmeler yapmaya çalışırken bir felakete sebebiyet vermeyin.
Periyodik olarak aracınıza gösterdiğiniz ilgi ve sevgiyi, WordPress sitenize gösterdiğinizden emin olun. Saymış olduğumuz adımları belirli aralıklar ile tekrarlamanız ileriye dönük avantajınıza olacaktır.
Aklınıza takılan ve sormak istedikleriniz yorum yazmaktan çekinmeyin.
İyi günler ortam kütüphanesinde ki resimler de aynı resimden birden fazla var aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere bir resimden 3 tane veya 2 tane var. bu da sitenin hızını inanılmaz düşürüyor. Bu kullanılmayan resimleri nasıl ayırt edip silebilirim, yazılarda kullanılmayan resimleri nasıl anlayabilirim.
“https://i.hizliresim.com/lq13Ok.jpg”
Yazılarda kullanmadığınız görselleri tespit etmek için Ortam → Kütüphane kısman gelin. Kütüphane liste görünümüne geçin ve yüklenen yer sıralama ölçütüne tıklayın. Böylece WordPress yazı veya sayfalarınızda kullanmadığınız görselleri kolayca tespit edebilirsiniz.