WordPress Üzerinde Kırık Linkleri Bulma ve Düzeltme
Kırık linkler, sitenizde mevcut olmayan veya 404 sayfa bulunamadı hatası gösterilen bağlantılara denmektedir. Kırık bağlantılar arama motoru botları tarafından ziyaret edildiğinde çıkmaz sokağa girmiş bir kişi gibi davranırlar. Botlar bu duruma çok fazla maruz kalırsa sitenize gelmekten hatta taramaktan vazgeçebilir.
Site sahipleri içerik oluştururken bazı kaynaklardan referans alır yada referans olarak gösterir. Ancak zaman içerisinde güncel bilgi içeriğini kaybeden yada farklı sebeplerden dolayı silinmiş sayfalara bağlantı vermeye devam etmiş olabiliriz.
Blog siteniz içerik açısından büyüdükçe fark etmeden giden bağlantıların sayısı da artar. Bu nedenle sitenizde kırık bağlantıların olma olasılığı zamanla artar. Dolayısıyla, bu bağlantıları takip etmeli ve onları bloglarımızın sağlıklı kalmasını sağlamamız için düzeltmeliyiz.
Kırık bağlantı hatalarını almanıza sebep olan birkaç etken;
- Bağlantı verdiğiniz web sitesi artık yayın yapmıyor olabilir
- Site sahibi bağlantı vermiş olduğunuz sayfayı kaldırmış olabilir
- Bağlantı verdiğiniz sayfanın URL yapısı değişmiş olabilir
- Vermiş olduğunuz bağlantının alan adı değişmiş ve düzgün yönlendirilmemiş olabilir
- Sunucu tarafından kaynaklanan ve geç açılan bir bağlantı olabilir
Bu saydıklarımız haricinde daha fazla etkenede mağruz kalmalar yaşanmış olabilir. Bazen WordPress sitemiz içerisinde kullandığımız kısa kod destekli eklentiler bile Soft 404 almamıza neden olabilmektedir.
Önemli olan, sitenizde ki tüm kırık bağlantıların izini sürmeniz ve yönetmenizdir. Çünkü çok fazla kırık bağlantı gerçekten kullanıcı deneyimi için kötüdür ve sitenizin genel SEO skorunu etkileyebilir. Bağlantı hatalarına Kılavuz olması açısından Google açıklamasını okumanızı tavsiye ederim.
Yazı İndeksi
Kırık Link Tespit Etme Araçları
WordPress sitenizdeki kırık bağlantıları bulmanıza ve bunları düzeltmenize yardımcı olacak birçok eklenti ve hizmet bulunmaktadır.
Google Webmaster Araçları
Bir web siteniz varsa, sitenize ilişkin çeşitli bilgiler için zaten Google web yöneticisi aracını kullandığınızdan eminim.
404 hataları ve kırık bağlantıları bulmak için harika bir araçtır. Kırılan bağlantılar hakkında bilgileri Tarama Hataları sayfasında bulacaksınız. Ana menüdeki Tarama bölümünün altında bulunur.
Bu liste içierisinde hatalı bağlantılarınızı liste halinde görebilirsiniz. Ayrıca link çıkışı yaptığınız geçersiz bağlantılarıda bu sayfa üzerinden kontrol edebilirsiniz.
Kırık link olarak tespit ettiğiniz sayfaları elle düzelte bilir yada ilgili sayfalar için yönlendirme işlemi yapabilirsiniz. Benim şahsi görüşüm kırık link taraması içerisinde yer alan sayfalara yönlendirme işlemi yapmanızdır. Tabiki içerik güncelliğini kaybeti ise bağlantıları kaldırmanız daha yararlı olacaktır.
Broken Link Checker
Broken Link Checker, kırık linkleri yönetmek için popüler ve yaygın olarak kullanılan WordPress eklentilerinden biridir. Bu eklenti siteniz içerisinde kırık link hatası almanıza sebep olabilecek tüm bağlantıları test edecektir. Eklentinin en güzel yanı yorumlar içerisinde yer alan bağlantıları ve sitenizde silinmiş olan resimleri dahi kontol edebiliyor olmasıdır.
İçerik boyutunuza bağlı olarak eklentinin sonuç göstermesi uzun sürebilir. İlerleme durumunu takip edebilir ve WordPress yönetici alanınız üzerinden Ayarlar > Bağlantı Bildiricisi üzerinden eklenti ayarlarını değiştirebilirsiniz.
Eklentiyi kurduktan ve etkinleştirdikten sonra, bağlantıları otomatik olarak kontrol eder ve kırık link var ise sizi bildirir.
Notification e-mail adress kısmını doldurduğunuz taktirde sitenizide kırık link tespiti yapıldığı taktirde otomatik mail bildirimi alabilirsiniz.
Yaptığınız değişikleri kaydetmek için değişiklikleri kaydet butonuna tıklamayı unutma.
Bu eklenti sayesinde sitenizde çalışmayan bağlantıları kolayca düzenleye bilirsiniz.
W3C Link Checker
W3C Link Checker, web sitesinde kırık bağlantıları kontrol etmek için kullanılan son derece etkili bir araçtır. Web sitenizde ki bağlantıları ücretsiz olarak kontrol etmek için kullanabilirsiniz.
Bu aracı kullanmak çok kolay, yapmanız gereken tek şey sitenizin URL’sini yazmak ve aracın sizin için kontrolleri yapmasını beklemektir. Kontrol sonrasında verilen sonuçlar doğrultusunda düzeltme işlemlerini yapabilirsiniz.
Link Checker
Link Checker, açık kaynak kodulu olarak dağıtımı yapılan bir yazılımdır. Web sitenizde ki bağlantıları kontrol etmeniz için kullanabilirsiniz.
Online Broken Link Checker
Online Broken Link Checker, web sitesinde dahili ve harici kırık bağlantıları kontrol etmek ve herhangi bir web sitesinde sorunlu sayfaları bulmak için kullanabileceğiniz çevrimiçi bir araçtır. Ücretsiz sürümü 3000 sayfalık bir sınırlamaya sahiptir. Ücretsiz sunulan hizmet sayfalarda ki kırık link sayısı gösterimi için kısıtlama yapmamaktadır.
Redirection
Redirection, 301 yönlendirmelerini yönetmek ve 404 hatalarını takip etmek için kullanışlı bir WordPress eklentisidir.
Bu eklenti özellikle eski bir web sitesinden sayfaları taşıyorsanız veya WordPress yüklememizin dizinini değiştiriyorsanız kullanışlıdır.
Eklentiyi kurduktan ve etkinleştirdikten sonra WordPress yönetim alanınızdan Araçlar > Redirection bağlantısını takip edin.
Eklentinin tüm genel ayarlarını ve yönlendirme işlemlerini bu sayfa üzerinden düzenleyebilirsiniz.
Bu yazımızda size kırık link bulma ve bulduğumuz hataları nasıl düzeltebileceğimizi anlatmaya çalıştık. Aklınıza takın yada sormak istediğiniz tüm soruları bize yorum olarak göndermekten çekinmeyin.
Wow, that’s what I was exploring for, what a stuff!
present here at this blog, thanks admin of this web page.
Hocam eline emeğine sağlık teşekkür ederim. Benim şöyle bir sorunum var. search consel de Bulunamadı (404) Durum:
Hariç bırakıldı alanında Etkilenen sayfa sayısı 14 ama bunların çoğu site. com/page/163 şeklinde sayfalamalar görünüyor. Bu durumda ne yapmam gerekiyor.
SEO eklentiniz üzerinden kategorileri noindex olarak işaretlemiş olabilirsiniz. Diğer bir durum ise Google kategorilerinizi indeks sırası dışına otomatik olarak almış olabilir. Bu durum sitenizin yanlış sıralama almaması açısından yapılmaktadır. SEO açısından vermiş olduğunuz örnek sitenizin sıralamasını koruma amacıyla yapılmaktadır.
Yani önemli bir sorun teşkil etmiyor mu anlamına geliyor üstad.
Sorun teşkil eden bir sorun yok. Daha öncede belirttiğim gibi yazıların yanlış indeks almaması açısından Google alt kategorileri tarama dışı bırakıyor.