WordPress Web Sitenizi Ücretsiz kontrol etmek için 17 Araç
Web sitesi yöneticisi olan arkadaşların diyet yapan kişilerden ne farkı var? Bir miktar kilo veya yağ kaybettikten sonra kilolarını korumak için mücadele veriyorlar. İster inanın ister inanmayın, web siteleri bundan pek farklı değil. En azından işletmenizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde sunma ve bunlara hitap etmeye devam etmesi gereken web siteleri.
Diyetleri ile ilgili verileri toplamak için düzenli olarak yediğiniz her şeyi izleyen belirli beslenme rejimine sahip insanlar olarak, bir web sitesi sahibi olarak siz de aynı şeyi yapmalısınız.
Peki, düzenli olarak web siteniz için değerli verileri nasıl toplayabilirsiniz? Hangi ücretsiz araçları kullanabilirsiniz?
Öncelikle, web sitenizin sorunsuz çalışmasını sağlamak için ne tür bilgi ve veri toplamanız ve değerlendirmeniz gerektiğine düzenli olarak başlayalım.
Yazı İndeksi
Düzenli olarak kontrol etmek için hangi verileri toplamamız gerekiyor?
Web siteniz hazır ve çalışır durumda olduğundan ve sorunların ortaya çıkmaması için sürekli olarak sağlık durumunu kontrol etmeniz gerekiyor. Ama nereye bakmalısınız? Her web sitesi kendi hikayesini anlatsa bile, tüm web sitelerini kontrol etmek için bazı kıstasları öne alıyorum:
- Çalışma Süresi / Kesinti
- Hız ve performans
- Ziyaretçiler ve 404 sayfaları
- Güvenlik tehditleri ve güvenlik açıkları
Şimdi bunları tek tek nasıl kontrol altına alabilir ona bir göz atalım.
Web sitenizin Çalışma Süresi / Kesinti nasıl izlenir?
Bizim en büyük kabusumuz olan kesintiler ve nedenleridir. Ancak sitemizin ne zaman kapandığını neden kapandığını bilmediğimiz zaman uykularımız kaçar. Önemi ve işinize olan etkisi nedeniyle, çalışma süresi / kesinti izleme, bugün listenizdeki ilk unsur olmalıdır.
Web sitenizin çalışma süresini izlemek ve uyarı almak için 5 ücretsiz araç
Uptime Robot
Uptime Robot, 5 dakikalık aralıklarla 50 siteye kadar izlemenize olanak tanır. Bunun dışında HTTP / HTTPS durumunuzu kontrol edebilir, sunucularınızı pingleye bilir ve smtp veya DNS’niz için portları izleyebilirsiniz.
Pingdom
En ünlü çevrimiçi izleme araçlarından biri olan Pingdom, çeşitli veri türlerini vermektedir. Bu yılın başında ücretsiz planlarını değiştirseler bile yararlı araçlar seti sunmaya devam ediyorlar ve güzel bir gösterge tablosu ve yanıt süresi geçmişi ile birlikte tek bir web sitesinin izlenmesine olanak sağlıyorlar.
Uptimia
Uptimia, iyice test etmediğim bir sistem ancak kullanımı oldukça kolay. Uptimia ücretsiz planı üzerinde, 1 web sitesini 5 dakika aralıklar ile 5 farklı veri merkezi üzerinden test ettirebilirsiniz.
Monitority
Monitority tavsiye etmemin tek sebebi ücretsiz olarak sunduğu sms yani kısa mesaj ile uyarı sistemi olmasıdır. Monitority google analitycs hesabınız üzerinden sitenizi kontrol etmektedir. Sms bildirimi almak istiyorsanız kullanmanızı tavsiye ederim.
Google Spreadsheet ile kendi web sitenizin uptime monitörünü oluşturun
Yukarıdaki araçlardan hiçbiri ilginç görünmüyorsa ve kendinize özgü bir insan olduğunuzu düşünüyorsanız, Amit Agarwal sizin için ilginç bir çözüm getirdi: web siteniz için izlemeyi yapacak ve olayları günlüğe kaydedecek bir Google Spreadsheet elektronik tablo ve Google Analytics verileriniz. Bu komut, toplanan diğer verilerle barındırma sağlayıcınızın performansını kontrol etmek için de kullanışlı olabilir.
Artık web sitenizin çalışıp çalışmadığını nasıl izleyeceğinizi bildiğinize göre, başka bir önemli yöne bakmanın zamanı geldi: sayfalarınız tarafından gerekli olan hız ve yükleme süresi.
Web sitenizin hızını kontrol etme
Web sitenizin hızı, doğrudan SEO sıralamalarınızı etkilediğinden ve dönüşümler üzerinde büyük bir etkisi olabileceğinden (dolayısıyla, sayfalarınızın bazılarında düşük tıklama oranları nedeniyle sıralamanızı düşürdüğü için) düzenli olarak izlemeniz gereken iki yüzlü bir canavardır.
Daha önceden bahsettiğimiz WordPress ile Google PageSpeed Insights’ta 100/100 Puan Nasıl Alınır? başlamadan önce bir gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
Web sitenizin performans hızını test etmek için 5 ücretsiz araç
Google PageSpeed Insights
Web sitenizin hızını kontrol etmek için oldukça kullanışlı bir araç, Google tarafından sağlanan bir araçtır. PageSpeed Insights sayesinde, web sitenizin hızını (masaüstü ve mobil sürümleri) test ettikten sonra 1’den 100’e kadar bir ölçekte derecelendirerek belirli ipuçlarıyla birlikte harekete geçip düzeltebileceksiniz (ya da profesyonellerden bunu yapmasını isteyeceksiniz) senin için). Google’ın açıkladığı gibi bu hız aracı, sayfanın a) zamanın üstünde kat edilmesi ve b) tam sayfa yüklemesi için geçen süre açısından performansını nasıl artırabileceğini ölçer.
Pingdom
Pingdom sayfa hızı test aracı Amerika ve Avrupa da bulunan test noktalarından sitenizi test edecektir. Burada yanılgıya düşmeyin eğer ki siteniz Türkiye lokasyonlu ise sayfa yüklenme hızınız yüksek olacaktır.
GTmetrix
URL’leri analiz ederken farklı önerileri kullanan iki farklı hizmeti birleştirmektedir. GTmetrix ilginç bir araçtır ve daha ayrıntılı veri değerlendirmesi isteyebilirsiniz. Özellikle GTmetrix ile PageSpeed ve YSlow aracılığıyla web sitenizin hızını tek seferde kontrol edebilirsiniz. Benim sıklıkla kullandığım araçların başında gelmektedir.
Sucuri Load Time Tester
Sucuri Load Time Tester size fazla veri sunmaz ancak sitenizin sayfa açılış hızını 16 farklı ülke üzerinden test etme imkanı sunmaktadır.
WebPageTest
WebPageTest, birçok parametreye sahip daha karmaşık bir araçtır. Bunun sayesinde web sitenizin performansını dünya çapında 40’ın üzerinde yerden test edebileceksiniz. 6 sonuç performansı türüne (bu resimde yer alan bilgilere göre) göre puan vermektedir.
Bu kadar araç içinde sence hangisi daha doğru sonuçlar veriyor diyor gibi isen. Deneyimlerime dayanarak sayfa yükleme süresi ve sunucu yanıtı hakkında veri toplamak ve denetlemek için Pingdom’a güveniyorum ve Google PageSpeed Insights tarama sorunlarıyla ve genel hızla eşleştiriyorum.
Artık web sitenizin performansını kontrol etme ve üzerinde düzenleme yaparak daha iyi hale getirmek için veri toplamayı biliyorsunuz. Bir sonraki adıma geçelim: web sitenizin ziyaretçileri hakkında bilgi edinelim.
Web sitenize gelen ziyaretçileriniz hakkında nasıl ücretsiz veri toplanır
Ziyaretçilerimiz kimlerdir? Geçen ay kaç tane ziyaretçin var? Ziyaretçilerin en fazla hangi sayfa yada anahtar kelime ile ilgili ? Bunlar herhangi bir web sitesi sahibinin sıklıkla karşılaştığı üç sorudur. Bu soruların cevapları, ürününüzü yada hizmetinizi satmaya çalıştığınız kişileri bilmektir. Burada ücretsiz araçlar hakkında konuştuğumuz için en bilinen ve yaygın çözüm Google Analytics’tir.
WordPress’e Google Analytics’i kurun
Muhtemelen tüm analiz araçlarından en ünlü olanı Google Analytics belirli bir dönemde web sitenizin ziyaretçileri ile ilgili birçok veri toplaya bilmenize olanak tanır. Kaç ziyaret, kaç ziyaretçi, web sitenize ne kadar zaman harcamış, hangi sayfalar daha fazla gezilmiş gibi tonlarca veriyi süze bilirsiniz.
Jetpack
Google Analytics gibi olmasa da Jetpack kullanıcı verisi tutumak için ücretsiz ve kullanımı kolaydır. Ben genel olarak WordPress siteleri yavaşlattığını düşündüğüm için kullanmıyorum. Ama barındırma hizmetinize bağlı olarak sitenizde yavaşlamaya sebep olmayabilir. Bir hafta boyunca deneyerek tecrübe edebilirsiniz.
Piwik
Açık Kaynak yazılımın hayranıysanız Piwik denemelisiniz. Yazılımın 2 farklı sürümünü sunuyorlar ve yalnızca ücretsiz araçları tartıştığımız için kendinden barındırılan bir yazılım seçip kendi sunucunuz da kurmanız gerekiyor.
Web sitenizin zararlı yazılımlara ve zayıf noktalarını taramak için 4 araç
Tüm yıl büyük miktarda saldırı akıyor (muhtemelen daha da kötüye gidiyor) ve sadece güçlü bir parolanız olması yeterli değil. İnsanların düzenli olarak başarısız oldukları temel öneri üzerine güçlü parolalar, iki faktörlü auth eklentileri yetersiz kalabiliyor. Günlük yedeklemeler ücretli yada ücretsiz olarak hala daha akla yatkın kalıyor.
Önemli bir husus web sitenizi veya e-Ticaret mağazanızı etkileyebileceğini fark etmediğiniz tüm güvenlik açıkları veya güvenlik açıkları olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmektir. Ve kullanabileceğiniz bazı ücretsiz araçlar.
WPScan
Güvenlik denetimleri için ilk araç, eklentilerinizi ve temalarınızı belirleyebilen, kullanıcı kimliğinizi listeleyen ve kaba kuvvet uygulayan şifrelerinizi kabiliyetli hale getiren, Sucuri’nin sponsorluğunda ve WPScan Ekibi tarafından sağlanan ve kendinden barındırılan bir güvenlik WordPress tarayıcısı olan WPScan’dir.
Sucuri SiteCheck
Sucuri aynı zamanda bilinen malware, kara listeye alma durumu, web sitesi hataları ve Sucuri SiteCheck adı verilen güncel olmayan yazılımlar için hızlı tarama yapılmasına izin veren çevrimiçi bir araç da sağlar. Web sitenizin URL’sini ekleyin ve “SCAN WEBSITE” yi tıklayın: Herhangi bir hesap oluşturmak zorunda kalmadan birkaç saniye içinde web siteniz taranır. Hızlı ve kolay!
WordPress Security Scan
WordPress Security Scan, ücretsiz ve ücretli fiyat katmanı ile birlikte gelen başka bir çevrimiçi araçtır. Ham HTML kodunu analiz etmenin yanı sıra, web sitenizden bir avuç sayfayı indirmeye karar veren “pasif kontrol” denilen şeyi elde edersiniz. Buna ek olarak, WordPress Güvenlik Taraması ayrıca, Kullanıcı Numaralandırmasının mümkün olup olmadığı gibi güncellenmesi gereken eklentiler, bağlantılı JavaScript gibi diğer yararlı bilgileri listeleyecektir. Daha kapsamlı bir değerlendirme için ücretli versiyonuna bakmalısınız.
Wordfence
Güvenlik araçlarının hepsi tek eklentide. WordPress sitenizi şüpheli ve kötü amaçlı kod, MySQL enjeksiyonu ve ortak tehditler için düzenli olarak kontrol edecek Wordfence gibi iyi bilinen bir eklentiye sahip olmadan siteniz yayınlanamaz. Birçok özelliği ve seçeneği göz önüne alındığında, bazı kullanıcılar alışması biraz zaman gerektirdiğinden kullanımı zor bulabilir.
Bilinmesi Gerekenler
Şimdi sıra sizde: Web sitenizi kontrol etmek için hangi araçları düzenli olarak kullanıyorsunuz? Web sitenizde neler olup bittiğini kontrol etme sıklığı nedir? Ücretli yada ücretsiz olarak hangi WordPress eklentilerini kullanıyorsunuz? Yorum olarak cevap verir iseniz bizde fikir edinebiliriz.
Sıkça Sorulan Sorular
Ücretli ve ücretsiz olarak sitenizin takibini yazımızda yer alan servisler üzerinden yapabilirsiniz.
Burada vermiş olduğunuz site araçları sayesinde sitemde en çok gezilen ve ilgi gösterilen içeriklerin tespitini yaptım. Hocam yalnız bir konuda ücretli yada ücretsiz olarak yardımınıza ihtiyacım var iletişim sayfanızdan yazdım.