Chmod
Chmod, farklı kullanıcı türleri için Okuma, Yazma ve Yürütme izinlerini ayarlamak için kullanılan bir Linux komutudur. Chmod komutu 3 basamaktan oluşmaktadır. Örnek vermek gerekirse;
755 dosya.php ele alalım. Bu örnekte “dosya.php” dosyası için bir dizi erişim denetimi sağlanmıştır. Üç basamaklı 755 değeri soldan sağa doğru her küme için farklı erişim yetkilerine sahiptir. 7-5-5 şeklinde açılımı yapılmaktadır. Şimdi sırası ile bu basamaklara ve işlevlerine bir göz atalım:
- Birinci basamak, dosyanın sahibini temsil eder. Genellikle kök kullanıcı, Apache veya ftp kullanıcısıdır.
- İkinci basamak, dosya sunucusunda ki bir grupların kullanıcılarını temsil eder, ancak bunlar için ayrı bir izin yapısı vardır.
- Üçüncü basamak, web sitenizi ziyaret edenler de dahil olmak üzere sitenize erişimi olan herkesi kapsar.
Bu değerler dosya üzerinde vereceğiniz yürütme yetkilerine göre farklı değerler almaktadır. Aşağıda yer alan görsel üzerinde belirli izinlere bağlı olarak oluşan chmode değerini görebilirsiniz.
Şimdi ise Okuma, Yazma ve Yürütme izinlerine ve işlevlerine bir göz atalım:
- Okuma, kullanıcının dosyanın içeriğini okumasına izin verir.
- Yazma, kullanıcının dosya içeriğini değiştirmesine ve üzerine yazmasına izin verir.
- Yürütme, kullanıcının dosyayı çalıştırmasına izin verir.
Daha sonra kullanıcı / çoklu izin vermek için bu sayıları birlikte ekleyebilirsiniz. Örneğin, hem okuma hem de yazma izni vermek için, 4 ve 2 eklersiniz ve kullanıcıya rakam 6’yı atarsınız. Bir kullanıcıya tüm izinleri vermek için 7’yi atamış olursunuz. Görsel üzerinde ki verdiğimiz 664 den farklı olarak 755 tam yetkiye sahip olacaktır.
Yorumlar kapalı.