Gutenberg WordPress Editör – İlk İnceleme

2 655

WordPress çoğu kullanıcı için en iyi blog ve site oluşturma aracıdır. WordPress ile istediğiniz siteyi oluşturmak için belirli oranda bir bilgiye sahip olmalısınız. Aksi takdirde temel şeyleri oluşturmak için çok fazla zaman ve para harcamanız gerekebilir.

WordPress’te bir sayfa veya yazı oluşturma aşaması bile bazen sinir bozucu olabilmektedir. Bunun sebebi kullandığınız temanın farklı sütunlara ve özel alanlara sahip olmasıdır. Gözünüze çok güzel gelen bir tema içresinde bulunan Visual Composer, SiteOrigin Page Builder veya Beaver Page Builder tarzında sayfa oluşturma eklentisi kullanmanız gerebilir. Varsayılan olarak gelen WordPress editör eklentisi ile bu alanları düzenlemeniz ve yönetmeniz ne yazık ki imkansızdır. Bu sebeplerden dolayı yazılım firmalı farklı WordPress yazı editör eklentileri tasarlayıp kullanıcılara sunmaktadır.

Bu yazımızda yeni nesil WordPress yazı editörü Gutenberg üzerine bilgiler,deneyimlerimizi ve kullanımı ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Yazı İndeksi

Gutenberg Nedir?

WordPress 4.9.8 güncellemesi ile birlikte kullanıcılar Gutenberg editörünü test etme şansı sağlanmıştı. Dahili olarak gelmeyen Gutenberg eklenti olarak kurulması ve etkinleştirilmesi gerekmektedir. Yapılan duyuruya göre WordPress 5.0 ve üzeri sürümlerde varsayılan yazı editörü Gutenberg olacağı yönünde. WordPress sitenizde uyum sorunu yaşamamak için klasik editör eklentisini kurabileceksiniz.

WordPress Gutenberg
WordPress Gutenberg mesajı

Yazı editörünün düzeni Gutenberg ile değiştiğinden, meta kutuları ve özel alan kullanan tüm eklenti ve temalar Gutenberg editörüyle uyumlu çalışması için yeniden tasarlanmalıdır . Yoast SEO gibi popüler eklentiler şimdiden yeni editöre uyumlu olarak WordPress eklenti dizininde yerini aldı. Yakın bir zamanda bir çok eklenti ve tema yeni editöre uyumlu olacak. Bu süre zarfında klasik düzenleyiciyi kullanarak devam edebilirsiniz.

Klasik editörden farklı olarak Gutenberg bir çok farklı tasarım aracını içerisinde barındırıyor. Daha önce hazır site oluşturma araçlarından birini kullandıysanız, sürükle ve bırak arayüzüne aşinasınız demektir. Eski ve yetersiz olan editör yerine geçen Gutenberg esnek ve özelleştirme desteğini kullanıcılara sunuyor. Ücretli editör eklentileri ile yapabildiğiniz bir çok işlemi yeni editör üzerinden yapabileceksiniz.

Gutenberg Kullanımı

Yazı ve sayfalarınızda Gutenberg kullanmaya başlamadan önce editör içerisinde yer alan bloklara aşina olmanız gerekiyor. Sonrasında ise gelen arayüz ve kullanıma alışmanız şart. Klasik editöre göre gelişmiş olsa da kullanıcı deneyimi açısından sizi biraz zorlayabilir.

Gutenberg Blok ve Özellikleri

Gutenberg editörü ile aşağıdaki blokları yazı ve sayfalarınıza ekleyebilirsiniz.

gutenberg blok kullaımı
Gutenberg bloklar

Bloklara erişim yapmanız için sağ üst köşede yer alan + simgesine tıklayınız. Ardından açılan liste içerisinden ihtiyacınız olan blok bileşenini tıklayınız sayfa içerisine otomatik olarak eklenecektir.

Blokların içerisinde yer alan birleşenler:

  • En çok kullanılanlar: Bu kısım içerisinde en çok kullandığınız özellikler toplanmaktadır.
  • Ortak bloklar: Paragraf, başlık, görsel, galeri, liste, alıntı, ses, kapak görseli, dosya ve video eklemenizi sağlayan birleşenler yer almaktadır.
  • Biçimlendirme: Kod, klasik, özel Html, önceden biçimlendirilmiş, alıntı yap, tablo ve dörtlük eklemenize olanak sağlan biçim formatları yer almaktadır.
  • Yerleşim öğeleri: Düğme, sütunlar, daha fazla, sayfa sonu, ayırıcı ve aralayıcı birleşenleri yer almaktadır. Bu kısımda yer alan sütunlar birleşeni geliştirme aşamasında olduğundan sitenizde bozulmalara sebep olabilir. Kullanırken dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
  •  Bileşenler: Bu alan içerisinde sitenizde yer alan bileşenleri kullanabilirsiniz. Kısa kod veya  kullandığınız uyumlu eklentilerin kısa yolları gibi öğeleri yazınız içerisine dahil edebilirsiniz.
  • Gömülüler: Sosyal medya platformu üzerinde yer alan paylaşımları bu kısım altından yazınıza ekleyebilirsiniz. Youtube, Facebook ve instagram gibi platformlardan sosyal medya eklentisi kullanmadan veri akışı sağlayabilirsiniz.

Farklı eklentiler ile bloklar içerisine farklı özellikler eklemeniz ayrıca mümkün.

Gutenberg Arayüz Kullanımı

Gutenberg yazı editörünün genel görüntüsü aşağıda yer almaktadır. Yazı ve sayfa oluştururken ekran üzerinde yer alan numaralandırılmış alanlar üzerinden içeriğimizi biçimlendirmektedir.

Gutenberg arayüz genel bakış
Gutenberg genel bakış

Şimdi sırası ile bu alanları ve temel özelliklerine değinerek yazı editörünü biraz daha yakından tanıyalım.

  1. Daha önce bahsettiğimiz bloklar kısmı üzerinden içeriğimiz de ihtiyaç duyduğumuz blokları ekleyebiliriz.
  2. Bu kısım yazımızın başlığının atıldığı yerdir. Bu kısımı silme veya farklı bir alana taşıma şansınız yoktur. Boş bıraktığınız taktirde WordPress otomatik olarak sayfa id numarası atarak kalıcı url tanımayacaktır.
  3. Yazı içeriği girdiğimiz paragraf blok alanı. Örnek olması açısından farklı H2, H3 ve paragraf blokları ekleyerek örneklendirdik. Arzu ederseniz bu blokların konumlarını sürükle bırak yaparak yer değiştirebilirsiniz. Sürükle bırak sizin için zor oluyor ise blok kısmının sağ kısmına gelerek blok özelliklerinden taşıma işlemi yapabilirsiniz.
  4. Belge ve blok alanı olarak iki sekmede yer alan temel yazı sayfası özellikleri bu kısım altında yer almaktadır. Öne çıkan görsel, etiketler, kategori ve benzeri sayfa özelliklerini yine bu sekme üzerinden düzenlemeniz gerekmektedir.

Ayrıca sayfanın altında yer alan özel alanları hızlıca bu sayfa üzerinden düzenlemeniz mümkün. Şuan için çok fazla eklenti ve tema bu kısımlar için uyumlu değil. Kullandığınız eklenti ve temaların Gutenberg ile uyumunu kontrol ederek bu kısımları kullanmanızı tavsiye ederiz.

Genel Değerlendirme

Gutenberg şuan için klasik editöre daha fazla özellik sunuyor. Eklenti ve tema uyumunu bir kenara bırakırsak kullanım açısından klasik yazı editörü yine ilk tercihimiz oluyor. Her ne kadar klasik yazı editörünü benimsemiş olsak ta ilerleyen süreçte Gutenberg alışkanlığımızı değiştirecek.

Peki siz Gutenberg yazı editörü kullandınız mı? Kullandıysanız deneyimlerinizi yorum olarak bizimle paylaşır mısınız? Deneyimlerinizi ve sorun yaşadığınız alanları bize yazmaktan çekinmeyin.

2 Yorum
  1. Furkan

    Ben pek gutenberg e alışamadım. Halen sitelerimde klasik düzenleyiciyi kullanıyorum. Dediğiniz gibi halen çoğu eklenti desteklemiyor.

    1. WpGurme

      Gutenberg şuan için geliştirilme sürecinde ve alıştığımız ara yüzden çok farklı. Uzun vadede WPBakery Page Builder gibi ara eklentilere gerek duymadan çok daha farklı tasarımları WordPress sitemizde kullanabilmemize olanak sağlayacak. Yazı içerisinde belirttiğimiz üzere bir çok eklenti ve tema geliştirici şimdiden yeni editöre uyumluluk düzenlemelerini yapmaya başladı. Umarız paralı eklentilerin sunduğu özelliklerin bir kısmını Gutenberg üzerinde görebiliriz. Umarız klasik düzenleyici için destek devam eder. Bazı WordPress bloglarında klasik düzenleyicinin rafa kaldırılacağı yönünde yazılara rastladık. Eğer Gutenberg zorunlu olsaydı WordPress yerine farklı bir içerik yönetim sistemine geçiş yapmayı düşünürmüydün?

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

 


Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.