WordPress Sitenizi Yandex Webmaster Tools’na Nasıl Ekleyebilirsiniz?

3 1.442

Yandex son yıllarda Türkiye’de önemli bir arama motoru olma yolunda. Google arama motoruna alternatif olarak hayatımıza ufak ufak girmeye başladı. Bunun en büyük nedeni Google tarafından sunulan bir çok servisi daha fazla özellikler ile kullanıcılara sunuyor olması.

Özellikle Yandex Browser kullanımının arttığını göz önüne aldığımızda Yandex sıralamamızın önemi ortaya çıkıyor. Analytics üzerinden trafiğimizi kontrol ettiğimizde ciddi bir eğilimi görüyoruz. Sitemize gelen trafiğin %40 Yandex aramaları üzeriden geldiğini tespit ettik. Sitenizin trafiğini artırmanız açısından Yandex webmaster araçlarını kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Yazı İndeksi

Yandex Webmaster Tools

Yandex, daha önce webmaster tools hesabına kaydolmak zorunda kalmadan site kayıtlarına izin veriyordu. Yandex Web Yöneticisi Araçları’nda bulunan tüm özelliklerden yararlanmak için kayıtlı hesabınızın olması gerekmektedir. Yandex hesabınız yok ise daha önce anlattığımız, Yandex Metrica kurulumu yazımızda yer alan hesap oluşturma adımlarını takip edebilirsiniz.

Yandex tarafından sunulan araçlar, Google web yönetici araçları ile benzerlikler göstermektedir. Arayüz ve sunulan özellikler hemen hemen aynı dersek yanlış söylemiş olmayız. Kavraması kolay bir arayüze sahip olduğundan kafa karıştıran adımlara ihtiyaç duymadan kullanabilirsiniz.

OTURUM AÇ

Yandex Site Ekleme

Oturum açma işleminden sonra sol üst köşede yer alan + işaretine basarak site ekleme sayfasına geçiş yapın.

yandex webmaster tools site ekleme

Karşınıza gelecek olan ekranda sitenizin varsayılan url adresini yazın. Sitenizin https:// veya http:// ön ekine göre doğru yazdığınızdan emin olun. Ve ardından add düğmesine basarak devam edin.

yandex webmaster tools site adresi belirtme

Siteniz daha önce eklenmiş ise otomatik olarak Yandex Webmaster paneli üzerinde yer alan tüm alanları kullanabilirsiniz. Daha önce site ekleme yapılmamış ise otomatik olarak site doğrulama adımına yönlendirileceksiniz.

Yandex Site Doğrulama

Yandex site doğrulama sayfası üzerinde dört farklı seçenek bulunmaktadır. Meta etiketi, HTML dosyası, DNS kaydı ve Whois bilgisi üzerinden doğrulama yapılabilmektedir.

Yandex Webmaster Tools Meta Doğrulama

En kolay ve hızlı yöntem meta tag doğrulanmasıdır. İsterseniz HTML file sekmesini tıklayarak doğrulama dosyasını FTP ile sitenizin ana dizinine kopyalayıp doğrulama işlemini yapabilirsiniz.

yoast seo webmaster tools

Size verilen meta kodunun tamamını Yoast SEO içerisinde yer alan Yandex Webmaster Araçları alanına ekledikten sonra save changes düğmesine tıklayınız. Farklı bir seo eklentisi kullanıyorsanız ilgili alana bu kodu eklemelisiniz.

Doğrulama sırasında hata alıyorsanız, cache önbelleğini temizleyerek tekrar denemelisiniz.

Yandex Site Haritası Ekleme

Site haritanızı eklemek için sırasıyla Indexing > Sitemap files bağlantısını takip edin.

Yandex site haritası ekleme ekranı

Site haritanızı Add Sitemap file alanına yazıp ardından Add düğmesine basın. Bu işlemden sonra Yandex site haritanız içerisinde yer alan verileri işleme almaya başlayacaktır. Bazı durumlarda bu işlem 3 gün kadar sürebilmektedir.

Yandex botları sitenizi tararken çok agresif olabilirler. Bazı hosting firmaları bu durumdan dolayı Yandex botlarına erişimi kapatmışlardı. Site haritanızın işleminde hatalar ile karşılaşıyorsanız kullandığınız hosting firması üzerinden bilgi almanızı tavsiye ederiz.

Bilinmesi Gerekenler

Türkiye pazarında büyümekte olan Yandex göz ardı edilmemesi gereken bir arama motoru. Yandex Webmaster paneli üzerinde yer alan sekmeleri dikkatlice incelemenizi tavsiye ederiz. Şuan için yardım dokümanlarının bir çoğu Rusça olmasına karşın Türkçe ve İngilizce yardım dokümanları yavaşta olsa hazırlandığını görüyoruz.

Gelecekte daha çok kullanıcının Yandex kullanması ihtimali yüksek. Atalarımızın dediği gibi her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Bu nedenle WordPress sitenizin Yandex SEO kurallarına uyumlu olması için çaba göstermelisiniz.

Yandex Webmaster Tools üzerinde yaşadığınız sorunları ve ayrıca aklınıza takılan noktaları bize yorum olarak yazmaktan çekinmeyin.

3 Yorum
  1. haber

    çok gerekli güzel bir makale olmuş teşekkürler…

  2. Fikret

    Hocam selam yandex webmaster üzerinden sitemi ekledim ama yandex arama motorunda wordpress sitemin bağlantılarını bulamıyorum. Yandex webmaster da site haritasını ekleyeli neredeyse 20 gün oldu acaba covid yüzünden mi eklenmiyor?

    1. WpGurme

      Yandex botları çok agresif olduğu için bazı hosting firmaları engelleme yoluna gidiyor. Öncelikle hosting firmanızdan yandex botlarına karşı bir engelleme olup olmadığını öğrenin. Engelleme durumu söz konusu değil ise yandex webmaster url inceleme aracı ile sitenizde yer alan sayfaları elle indekslenmesini sağlayın.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

 

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.