WordPress Eklentisi WP-Optimize Kurulum ve Ayarları

6 1.468

WP-Optimize eklentisi, WordPress içerik yönetim sistemi bilgilerinizi saklamak için kullandığınız MySQL veri tabanı üzerinde iyileştirmeler yapmanıza olanak sağlar. İş yerlerimizde yapmış olduğumuz rutin temizlik ve düzenleme ihtiyacımız, aynı şekilde veritabanımız içinde geçerlidir.

Sitenizin hızlı ve sorunsuz çalışması için veritabanı optimizasyonu son derece önemlidir. Belki çok fazla tekrarlamış olabiliriz, ancak ileride felaketlerle karşılaşmamak için önleminizi aldığınızdan emin olmalısınız.

Yazı İndeksi

WP-Optimize

wordpress eklentisi wp optimize

WP-Optimize, PhpMyAdmin gibi bir araç kullanmadan veritabanınız üzerinde belirli artık sayılabilecek dosyaları tek tıklama ile silmenize olanak sağlamaktadır. Daha önce veritabanı optimizasyonu yapmayan sitelerde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.

Eklentinin öne çıkan özellikleri:

  • WordPress tarafından tutulan gereksiz dosyaları temizler.
  • MySQL üzerinde tablo onarımı ve optimizasyon yapabilir.
  • Seçtiğiniz ve gereksiz bulduğunuz verileri temizler.
  • Optimizasyon yapmadan önce UpdraftPlus eklentisi ile otomatik veritabanı yedeği alabilir.
  • Zamanlama kurarak optimizasyon işlemlerini zamanlayabilirsiniz.

EKLENTİYİ İNDİR

WP-Optimize Kurulum

WordPress yönetim alanı üzerinden Eklentiler > Yeni ekle sekmesine gelerek kurulum ve etkinleştirme işlemlerini yaptıktan sonra, mutlaka bir eklenti yada elle veritabanınızın yedeğini almalısınız. İstenmeyen bir durum oluştuğu taktirde elinizin altında yedek bulunması önemlidir.

Kurulum ve etkinleştirme işleminden sonra WordPress menüsü içerisinde eklenti yerini alacaktır. Daha önce WordPress eklenti kurulumu yapmadıysanız, rehberimizden yararlanabilirsiniz.

WP-Optimize Kullanımı

WordPress yönetim ekranınızda sol kısımda yer alan WP-Optimize bağlantısına tıklayarak, eklentinin kullanım ve ayar sayfasını açın. Eklentinin kullanım ve tüm temel ayarları bu ekran üzerinden yapılmaktadır. Eğer WordPress yedekleme eklentisi olarak UpdraftPlus kullanıyorsanız, eklentiyi çalıştırmadan  önce otomatik veritabanı yedeği alabilirsiniz.

Eklenti ekranının üst sekmesinde sırasıyla:

  • WP-Optimize: Veritabanı temizleme için seçeneklerin sunulduğu seçim ekranı yer almaktadır.
  • Table information: WordPress sitenizin MySQL tabloları ve boyutları yer almaktadır.
  • Settings: Eklentinin ayarlarını ve zamanlamalarını kurabileceğiniz ayarlar grubu yer almaktadır.
  • Plugin family: Bu sekme altında geliştirici tarafından yapılan diğer eklentilere yer verilmiştir.

wp-optimize ayarları

Vermiş olduğumuz ekran alıntısı üzerinden seçmiş olduğumuz alanlarından ardından Run all selected optimiziations düğmesine basmanız yeterlidir.

Veritabanı optimizasyon işlemine başladığınızda, iptal etme şansınız bulunmamaktadır. Bu yüzden olası bir hataya karşı yedek aldığınızdan emin olmalısınız.

WP-Optimize Ayarları

Settings sekmesi altından eklentinin bazı küçük ayarlarını özelleştirebilirsiniz. Yapabileceğiniz ayarlar zamanlama kurulumu, hata kayıtları tutma ve optimizasyon sürecinin başlangıç tarihi gibi temel ayarlarının seçimleridir.

wp-optimize ayarları

Bu sayfa üzerinden otomatik olarak zamanla kurarak, veritabanınızı optimize ederken zamandan kazanabilirsiniz. Ekran alıntısı üzerinde vermiş olduğumuz ayarları yaparak haftalık olarak düzenli olarak veritabanınızı optimize edebilirsiniz.

Bilinmesi Gerekenler

Tüm optimizasyon eklentilerinde olduğu gibi bu eklentininde sisteminize zarar verme ihtimali bulunmaktadır. Siteniz altında çalışan diğer eklentiler ile uyumlu olup olmadığını mutlaka kontrol ederek kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

WordPress sitenizin veritabanı yada dosyalarında değişiklik yapmadan önce mutlaka yedek almanızı ve düzenli olarak yedeklemeler yapmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Eş zamanlı olarak sadece tek bir optimizasyon eklentisi kullandığınızdan emin olun.

Aklınıza takılan ve sormak istediğiniz sorularınız için yorum yapmaktan çekinmeyin.

6 Yorum
  1. mustafa

    Merhaba Wp optimizenin ayarlarını dediğiniz gibi yaptım yedek alma konusunu daha ayrıntılı anlatabilirmisiniz. nedn alıyoruz nasıl yapıyoruz. aldığımız yedeği nereye saklıyor ve yedeği nasıl siteye yüklüyoruz teşekkürler

    1. WpGurme

      https://wpgurme.com/wordpress-yedekleme-eklentileri/ listemizde yer alan bir eklenti yardımıyla sorunsuzca yedek alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

  2. mustafa

    teşekkür ederim H1 ve H2 tagını sitemize nasıl ekliyoruz yazılarımda başlık1 başlık 2 diye adminden seçiyorum. admin metin bölümündede görünüyor ama “https://wmaraci.com/seo-analiz” de görünmüyor

    1. WpGurme

      Temanızın başlık ayarlarında h1 ve h2 etiketleri farklı biçimlerde tasarlanmış olabilir. Aynı araç ile blog yazılarınızı test ettiğinizde farkı göreceksiniz. Düzenleme için temanızın CSS dosyalarında ilgili alanları değiştirmelisiniz.

  3. HadiArtık

    Merhaba sitemin hızı konusunda sıkıntım vardı ve sizin yazınızı okuduktan sonra bu eklentiyi indirip siteme uyguladım. Ancak sliderlarım da gitmiş ve nasıl geri döndüreceğimi bilemiyorum.

    1. WpGurme

      Wp-optimize eklentisini pasif konuma getirdikten sonra sorununuz devam ediyor mu? WordPress sitenizde kullandığınız slider eklentisi mi yoksa temanızın kendi slider alanı mı?

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

 

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.