WordPress SEO Rehberi ve SEO İpuçları

7 940

WordPress site sahipleri sitelerinin arama motorlarında en üst sıralarda olmasını ister. Google, Yandex ve Bing gibi arama motorlarında ilk sayfada yer alan siteler her zaman trafiği elinde tutar. WordPress sunduğu SEO araçları ile sitenize gereken gücün bir kısmını sağlayabilir. Ancak sitenizi daha iyi konumlara getirmek için sitenizde SEO optimize çalışmaları yapmanız önemlidir. Bu yazımızda WordPress SEO için bilinmesi gerekenleri ve sitenizin arama motorlarında daha iyi sıra alması için ne yapmanız gerektiğini öğreteceğini umuyoruz.

WordPress SEO ile ilgili değineceğimiz tüm noktalar aslında sitenizi arama motorlarına daha uyumlu yapmaktan geçiyor. Sonrasında ise sadece sitenizi kaliteli geri bağlantılar ile beslemelisiniz. Belirli konulara değindiğimize göre rehberimize geçebiliriz.

Yazı İndeksi

WordPress SEO İpuçları

WordPress sitenizin SEO açısından uyumlu hale getirmek için dikkat etmeniz gereken bir çok nokta var. Adım adım bu noktalara değinmeden önce genel hatları ile bilinmesi gerekenlere bir göz atalım.

İlk olarak WordPress sitenizin genel SEO yapılandırması üzerinde temel ayarlara bir göz atalım:

  • Sitenizin kalıcı bağlantı ayarlarını arama motorlarına uyumlu yapın
  • Ücretli veya ücretsiz olarak SSL Sertifikası edinin
  • Site haritanızı oluşturun
  • WordPress SEO eklentisi seçimini doğru yapın
  • Siteniz için favicon oluşturup ekleyin
  • Site haritanızı Google, Yandex ve Bing web araçlarına ekleyin
  • Sitenizin trafiğini kontrol etmek için sayaç servisi kullanın
  • Sitenizin başlık ve slogan alanını kurallara uygun olarak doldurun

Temel ayarların ardından SEO açısından yazı ve sayfalara bir göz atalım:

  • İçeriğinizi oluştururken anahtar kelime seçimine dikkat edin
  • Hedef anahtar kelimenizi ve eş anlamlı halini yazılarınız içerisinde kullanın
  • Başlık ve alt başlıkları kullanmaya özen gösterin
  • İçeriğinizde kullandığınız görsellerin isimlerini ve açıklamalarını yazınıza uygun olarak kullanın
  • Yazılarınız ve sayfalarınız için kalıcı bağlantı adresini seçerken dikkat edin
  • İçeriğinizi yayınlamadan önce mutlaka meta bilgilerini düzenleyin
  • Yazılarınız arasında bağlantı oluşturun
  • Kaliteli içerik üretmeye özen gösterin
  • Yazınız içerisinde farklı bir siteye bağlantı veriyorsanız mutlaka nofallow olarak link çıkışı yapın

Bunlara ek olarak göz ardı etmemeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. WordPress SEO çalışması sadece kaliteli içerik üretmekten geçmemektedir. Siteniz performansını yakından takip etmelisiniz.

Göz önüne almanız gereken faktörler:

  • WordPress hosting paketi seçerken site gereksinimlerinizi karşıladığından emin olun
  • WordPress cache eklentisi seçiminizi yaparken dikkat edin
  • Site adresinizi belirleyin ve değişiklik yapmayın

Tüm bunları söyledikten sonra sırası ile yapılması gereken işlemler için daha fazla detay vermeye başlayalım.

WordPress SEO Ayarları

WordPress sitemize SEO eklentisi kurmadan önce bir kaç temel ayarı düzenlemeliyiz. Sonrasında SEO eklentisi seçerek yolumuza devam edeceğiz. Tüm ayarları eksiksiz yaptıktan sonra ise sitemizi arama motoru webmaster araçlarına ekleyerek, içeriğimizi aramalarda görünür hale getireceğiz.

SEO Uyumlu Kalıcı Bağlantı Ayarları

WordPress varsayılan olarak kullandığı kalıcı bağlantı yapısı SEO uyumlu değildir. Sitenizin kalıcı bağlantı adresleri kullanıcılar ve arama motorları açısında açıklayıcı olmalıdır.  SEO dostu url yapısı sayesinde sitenizin arama sonuçlarında üst sıralara çıkma şansı artacaktır.

WordPress yönetim paneli üzerinden Ayarlar > Kalıcı bağlantılar sekmesi açınız.

wordpress kalıcı bağlantı ayarları

Bu sayfa üzerinden sitenizin kalıcı bağlantı yapısını belirledikten sonra değişiklikleri kaydet düğmesine basmanız yeterli. WordPress kalıcı bağlantı ayarları hakkında daha fazla bilgiyi WordPress’de SEO Dostu URL Yapısı Nedir? yazımız üzerinden edinebilirsiniz.

WordPress SSL Kurulumu

SSL sertifikası SEO açısından çok büyük bir kriter değil ama sonuç olarak bir kriter değeri taşımaktadır. Sitenizi arama motorları ve kullanıcıların gözünde daha güvenilir yapmak için HTTPS geçişinizi yapmalısınız. İki farklı yöntem ile SSL sertifikası kurulumu yapabilirsiniz.

İlk olarak kullandığınız hosting firması üzerinden ücretli bir SSL sertifikası satın alarak kurulumunu isteyebilirsiniz. Sertifika ücretleri özelliklerine göre fiyatlarının değişeceğini göz önüne alınız.

İkinci olarak ücretsiz SSL sertifikası kullanabilirsiniz. Kullandığınız hosting firması VeridyenTurhost, Güzel hosting veya Wnokta firmalarından biri ise yardım bileti oluşturarak SSL Sertifika kurulumunu sorunsuz olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Sertifika kurulumunu test etmek için https://www.sslshopper.com/ssl-checker.html adresini kullanabilirsiniz.

ssl sertifika testi

Test sonucunda tüm alanların yeşil olarak işaretlendiğini kontrol ediniz. Hatalı bir alan var ise sertifika kurulumu yapan kişi ile iletişime geçin.

SSL ile alakalı size yardımcı olabilecek yazılarımız:

WordPress Site Adresi Belirleme

WordPress sitenizi WWW yada WWW olmadan kullanabilirsiniz. SEO açısından bunun bir önemi yok ancak arama motorları ve kullanıcılar için bu önemli. Sitenizin adresini belirledikten sonra bir çok platform ve arama motoru site adresinizi kayıt altına alır ve işler. Bu yüzden site adresinizi belirledikten sonra değiştirmeniz trafiğiniz üzerinde dalgalanmasına ayrıca sıralamanızın bozulmasına neden olacaktır.

Site adresinizi kontrol etmek için sırasıyla Ayarlar >  Genel sekmesine gelin. WordPress adresi (URL) ve Site adresi (URL) kısımlarının aynı olup olmadığını kontrol edin.

wordpress-genel-ayarlar-site-adresi

Kullanmak istediğiniz site adresini belirttikten sonra değişiklikleri kaydetmeyi unutmayın.

WordPress SEO Eklentisi Seçimi

WordPress kendi içerisinde dahili bir SEO eklentisi ile gelmemektedir. Bu nedenle sitenizin SEO ayarlarını yapılandırmamız için bir eklenti kullanmamız gerekmektedir. WordPress için hazırlanmış bir çok SEO eklentisi bulunmaktadır.

En popüler ücretsiz WordPress SEO eklentileri şüphesiz olarak şunlardır:

Bizim tavsiyemiz Yoast SEO kullanmanız yönünde olacaktır. Yazılarımızdan fark edeceğiniz üzere bizde  Yoast SEO kullanıyoruz. Bunun sebebi sağladığı özellikler ve SEO açısından güncellenen kuralları eklentiye hızlıca adapte etmeleridir.

WordPress Yoast Seo

EKLENTİYİ İNDİR KILAVUZ

Eklentinin detaylı kullanımını yukarıda bulunan kılavuz düğmesine basarak edinebilirsiniz. Yazımızın devamında vereceğimiz ekran görüntüleri ve anlatımlar Yoast SEO üzerinden yapılacaktır. Farklı bir SEO eklentisi kullanmayı seçtiyseniz sadece arayüz üzerinde ki alanlar farklılık gösterecektir.

WordPress Favicon Ekleme

Favicon sitenizin logosunu tarayıcı sekmesinde görünmesini sağlamaktadır. Bunun amacı sitenizin marka değerini yükseltmek ve görsel hafızada yer etmesini amaçlamaktadır. Ayrıca tablet, akıllı telefon ve masaüstü kısayolların da simge olarak gözükmektedir.

WordPress sitenize Favicon eklemek için sırasıyla Siteyi Görüntüle > Özelleştir > Site kimliği bağlantılarını takip edin.

WordPress Favicon Ekleme

Kullanacağınız görselin boyutunu en ve boy olarak 512px olmalıdır. Aksi taktirde çözünürlük boyutları düzgün olarak oluşmayabilir.

Site Haritanızı Arama Motorlarına Ekleyin

Site haritası sitenizin içeriğinin bir listesini oluşturmaktadır. Bu sayede arama motorlarına içeriğinizi daha rahat bir şekilde sunabilirsiniz. Bir çok SEO eklentisi otomatik olarak site haritası oluşturmaktadır. Yukarıda önerdiğimiz Yoast SEO sitenizin haritasını otomatik olarak oluşturmaktadır.

Yoast SEO kılavuzumuzda yer alan bilgiler ile eksiksiz olarak eklenti ayarlarını yaptığınızı varsayarak devam ediyoruz. Site haritanızı kontrol etmek için “https://siteadresiniz.com/sitemap_index.xml” adresini ziyaret edin.

xml site haritasi

Site haritanız sorunsuz olarak karşınıza geldiğine göre sıra site haritamızı ve sitemizi arama motorlarına ekleme kısmına geçebiliriz.

Webmaster araçları üzerinde site ekleme ve site haritası gönderimleri için daha önce yazdığımız yazılar:

Yukarıda yer alan anlatımlara uygun olarak sitenizin ekleme ve gönderim işlemini kolayca tamamlayabilirsiniz.

WordPress Sitenizin Trafiğini Kontrol Edin

WordPress sitenizde sayaç servisi kullanmanız son derece önemlidir. Sitenizin trafiğini oluşturan kanalları doğru takip edip düşük trafik aldığınız noktaları tespit edebilirsiniz. Sitenize gelen kullanıcıların organik, yönledirme, varsa reklam bağlantıları veya sosyal medya üzerinden geldiğini ayrıca günün hangi saatlerinde yoğun trafik aldığınızı tespit edebilirsiniz.

Kullanacağınız sayaç servisi size detaylı raporlar sunması son derece önemli. Google Analytics bu yüzden bir çok site sahibinin ilk tercihi olmaktadır. Site içi gezinme raporları sayesinde ne tür içeriklere ağırlık vermeniz gerektiğini kolayca kara verebilirsiniz.

Google Analytics Trafik Göstergesi

Örnek bir sitemizi ele alalım. Site içeriğimizi en çok trafik aldığımız konulara göre yoğunlaşarak oluşturmaya devam ettik. Sonrasında en yoğun trafik aldığımız saat aralığını belirledik. Push bildirim ve sosyal medya hesaplarında paylaşımları en yoğun trafik aldığımız saatler arasında yaparak maksimum trafik kazanımını elde edebildik.

İşte bu sebepten sitenizin trafiğini haftalık, günlük ve aylık olarak değerlendirmeniz ve sitenize gelen kullanıcıların ne tür içerikleri daha çok ilgi gösterdiğini tespit etmeniz SEO açısından önemlidir.

WordPress sitenizde Google yada Yandex tarafından sunulan sayaç servislerinden birini kullanmanızı öneririz. Sitenize sayaç servisi eklemek için size yol gösterecek yazılarımız:

Farklı bir sayaç servisi seçiminde özgürsünüz. Önemli olan nokta kullanacağınız sayaç servisinin size sunacağı verilerdir.

WordPress Sayfa ve Yazı SEO Ayarları

Arama motorları edebiyat öğretmenleri gibidir. Sizden bir konu hakkında kompozisyon yazmanızı ister ve  yazınızın başarısını arama sıralamasına yerleştirerek gösterir. İçerik hazırlarken kompozisyon kurallarında olduğu gibi belirli kuralları göz önüne almanız gerekmektedir.

SEO uyumlu yazılar oluşturmanız için yapılması gerekenlere değinerek devam edelim.

Anahtar Kelime Analizi ve Seçimi

Kelimelerin ve kelime gruplarının arama motorları içerisinde bir aranma hacmi bulunmaktadır. İçeriğinizi hazırlarken mutlaka belirli kaynaklar üzerinden anahtar kelimenizi ve türevlerinin aranma hacimlerini analiz etmelisiniz. Seçeceğiniz kelime grupları arama motorlarında farklı sıralar alacağını ve trafik açısından farklılık göstereceğinden dolayı araştırmanızı iyi yapmalısınız.

Kedi sahiplendirme üzerine bir yazı hazırladığınızı varsayalım. Yazı başlığınızı kedi sahiplendirme ve ücretsiz kedi sahiplendirme bir birine yakın anahtar kelime grubu olarak aklınıza gelebilir. Bunlardan birini seçebilirsiniz.

Fakat her iki kelime grubunun farklı aranma hacimleri var bakınız:

  • Kedi sahiplendirme aylık aranma hacmi 4000
  • Ücretsiz kedi sahiplendirme aylık aranma hacmi 376

Yazınızın başlığını ücretsiz kedi sahiplendirme olarak seçtiğiniz taktirde aylık ortalama 3624 aramayı kaçırmış olacaksınız. İşte bu yüzden anahtar kelime seçimi SEO açısından son derece önemlidir.

Aynı durum yazınızın alt başlıkları içinde geçerli olacağını unutmayın. Alt başlık seçimlerinde mutlaka aranma hacimleri yüksek anahtar kelimeler seçmeye özen gösterin.

Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz SEO araçları:

Ayrıca tarayıcınızın gizli sekmesini açarak Google üzerinden otomatik tamamlama ile anahtar kelime seçimi için ipuçları edine bilirsiniz.

SEO Uyumlu Görsel Kullanımı

İçeriğinizde görseller kullanıyorsanız, resimlerinize doğru isimler ve alt metin bilgisi girdiğinizden emin olun. Bu sayede hem okuyucularınız hemde arama motorları resimler hakkında ki bilgileri daha doğru analiz edebilecektir. Görselleri yüklemeden önce isimlendirmesinin doğru olduğunu kontrol edin.

WordPress Görsel Alanları

Yazınıza görseli dahil etmenden önce başlık, alternatif metin ve tanım alanlarını doldurmanız SEO açısından size yarar sağlayacaktır. Bu alanları düzenlerken görsel ile ilgili bilgileri ön planda tutarak bilgi girişi yapın.

SEO Uyumlu Başlık, Kalıcı Bağlantı ve Meta Açıklaması

İçeriğinizi tamamladıktan sonra yayınlamadan önce bir kaç küçük noktaya göz atmalısınız. Seçtiğiniz anahtar kelime ve türevlerini yazı başlığı, kalıcı bağlantı adresi ve meta alanı içerisinde kullanmalısınız.

WordPress SEO uyumlu başlık ve meta alanları

Yukarıda ki örnekte görüldüğü üzere anahtar kelimemiz gerekli alanlar içerisinde kullanılmıştır. Bu alanları Yoast SEO eklentisi ile kolayca düzenleyebilirsiniz.

Yoast SEO Arama ön izleme aracı

WordPress editörünün alt kısmında yer alan Yoast SEO meta kutusuna gelin. Snippet önizlemesi alanında yer alan kod parçacığını düzenle düğmesine basarak düzenleme alanlarını aktif edin. SEO başlığı, kısa isim ve meta açıklama alanlarını içeriğinize göre düzenleyin.

Snippet önizlemesi alanında yapacağımız düzenlemeler arama motorlarının içeriğinizi daha kolay anlayabilmesi açısından önemlidir. Meta açıklama alanını gereksiz anahtar kelimeler ile doldurmayın.

Artık yazınızı yayınlamaya çok yakınsınız. Yayınlamadan önce son bir adım daha var oda site içi bağlantı oluşturma.

SEO Açısından Yazılar Arası Bağlantı Kurulması

Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar ve arama motoru botları yazı içinde ki bağlantıları takip ederler. Bu yüzden yeni ve eski yazılarınız içinde eş değer içeriklere bağlantı vermeniz önemlidir. Site içi linkleme yaparken aşırıya kaçmadığınızdan emin olun.

Unutmayın site içi bağlantıları oluşturmamızın en temel amacı kullanıcı dostu olmaktır. Sitenizi ziyaret eden kişilerin site içeriğinizi kolayca bulması ilk önceliğiniz olmalı. Arama motorları kullanıcı dostu olan siteleri olmayanlara göre daha çok sever.

Bu kısma kadar sıkılmadan okuyarak bilgi edinip gerekli düzenlemeleri yaptıysanız, yazınızı yayınlamak için hazırsınız demektir.  Artık yazımızı yayınlayıp kullandığınız sayaç servisi üzerinden trafiğini kontrol edebilirsiniz.

Site Sıralamanızı Artırabilecek WordPress SEO İpuçları

Vereceğimiz ipuçları aslında bir çok yazımızda değindiğimiz konular. Ama yinede bunları dile getirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bazen atlanan küçük noktalar büyük sorunlara sebep olmaktadır. Bu yüzden vereceğimiz ipuçlarına dikkat etmeniz önemli.

Cache Eklentisi ve SEO Açısından Önemi

Google dahil olmak üzere tüm arama motorları hızlı açılan ve yüklenen siteleri severler. Ama sadece arama motorları değil kullanıcılarda hızlı açılan siteleri sever. WordPress sitenizi olabildiğince optimize etmeye çalışın. Kullandığınız tema ve hosting paketinizin özelliklerine göre bir WordPress cache eklentisi seçtiğinize emin olun.

Sitenizi ne kadar hızlı yaparsanız gelen kullanıcının site içerisinde gezinme oranını etkileme fırsatını elde edersiniz. Aynı şekilde arama motorları botları da sitenizi kolayca daha derin tarama şansına sahip olur. Detaylı bilgiyi WordPress Cache eklentisi kullanmanın önemi yazısından edinebilirsiniz.

Kullandığınız hosting paketi LiteSpeed Cache destekliyor ise mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

Sosyal Medya Kullanımı ve SEO Açısından Etkisi

Sosyal medya platformları potansiyel okurlarınızı bulmanız açısından önemli. Sitenize yerleştireceğiniz sosyal medya paylaşım düğmeleri sayesinde aynı içeriğe ilgi duyan kişileri sitenizden haberdar olmasını sağlayacaktır. WordPress siteniz için sosyal medya hesapları açmanız ayrıca size yararlı olacaktır.

Bir çok sosyal paylaşım platformu dışa verdiği linkleri gizlemektedir. SEO açısından size doğrudan etki etmese bile dolaylı yoldan trafiğimizin artmasına neden olacaktır. Sitenizde Adsense benzeri bir reklam yerleşimi kullanıyorsanız gelirinizi artırma şansını elde edebilirsiniz.

Bazı kaynaklarda sosyal medya trafiğinin arama sıralamasını tetiklediğini öne sürse de kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak sosyal medya göz ardı edilmemesi gereken bir nokta.

Eski Yazıların Revize Edilmesi

Sitenizde bulunan yazıları belirli aralıklarla revize etmelisiniz. Arama motorları belirli aralıklar ile sitenizin içeriğini gezerken değişen içeriği yeniden sıralama içerisinde farklı bir yere koyar. İçerik güncelleme bazen can sıkıcı bir hale gelebilir.

LiteSpeed Cache eklentisinin kullanımı için hazırladığımız yazımızı kaç kere revize ettiğimizi  hatırlamıyoruz. Ancak en güncel haliyle sunmaya özen gösteriyoruz. Bu sayede kullanıcıların aradığı ve merak ettiği tüm bilgiyi sağlayabiliyoruz açıkçası bundan büyük bir zevk alıyoruz.

Son olarak revize ettiğiniz yazılarınızı okurlarınıza bildirmeyi eksik etmeyin. Böylece reklam gelirinizi ve site içi gezinme sürenizi artırabilirsiniz.

WordPress SEO için Bilinmesi Gerekenler

Umarız yazımızı sıkılmadan okumuşsunuzdur. Artık WordPress SEO hakkında bilgi sahibi olduğunuza göre bunu sitenize yansıtabilirsiniz. Arama motoru optimizasyonu için bilinmesi gereken temel bilgileri ve dikkat etmeniz gereken noktaları yazımızda yer vermeye çalıştık.

WordPress SEO hakkında merak ettiklerinizi ve sorularınızı bize yorum olarak yazmaktan çekinmeyin.

7 Yorum
  1. Utku

    Hocam merhaba, biz sitemizde WordPress SEO eklentisi olarak Yoast kullanıyoruz. Tüm ayarları sizin sitenizde bahsettiğiniz gibi yaptık sorunsuz çalışıyor. SEO açısından başlık ve meta alanlarını biz tek tek düzenlemiyoruz. Sizce geriye dönük tüm içeriği düzenlesek bize sıralama açısından fayda sağlar mı?

    1. WpGurme

      Yoast meta kutusu üzerinden kalıcı bağlantı hariç diğer alanları düzenlemenizi şiddetle öneririz. Özellikle meta açıklama alanını doğru olarak girmeniz SEO açısından önemli bunu zaten yazımızda dile getirdik. Yoast SEO otomatik olarak yazınızın ilk bölümünü meta alanına ekliyor ama bunun çok sağlıklı olduğunu düşünmüyoruz. Bazı durumlarda Google yazınızın belirli bir bölümünü meta açıklaması olarak kabul edebilir. Bunun yaşanmaması için açıklama alanını kendiniz doldurmalısınız.

  2. Aslıhan Demiralay

    Merhaba site haritasını sürekli güncellemek gerekli mi ? yoksa bir kez yapılması yeterlimi?

    1. WpGurme

      Site haritanızı kendiniz oluşturuyorsanız güncellemeniz gerekmektedir. SEO eklentisi üzerinden site haritanızı oluşturduysanız, herhangi bir güncelleme yapmanıza gerek yok. Yoast veya All in one seo eklentileri değişiklikleri anlık olarak site haritanıza yansıtacaktır.

  3. Aslıhan Demiralay

    Merhaba
    Yoast seo kullanıyorum ben de seo başlığı kısmını ell tekrar yazıyorum.Oraya hiç dokunmamak mı gerekiyor
    Teşekkürler

    1. WpGurme

      Merhaba Aslı, Yoast SEO üzerinden başlık ve meta açıklamasını elle düzenlemede bir sakınca yok hatta Yoast üzerinden meta açıklama kısmını kurallara göre kendin doldurman daha yararlı olacaktır.

  4. Mustafa Mert Bulut

    Merhaba,
    Rank Math eklentisi için düşünceleriniz neler? Yoast ve All in den daha mı iyi?

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

 

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.