W3 Total Cache WordPress Eklentisi Kurulum ve Ayarları

8 636

Eğer siteniz için WordPress önbellek eklentisi aradıysanız, W3 Total Cache’in en popüler önbellek eklentilerinden biri olduğunu biliyorsunuzdur. Eklentinin indirilme sayısı ve yorumlarını gördüyseniz. Bazı kişilerin ciddi derecede övdüğünü ve bazı kişilerin nefret ettiğini anlayabilirsiniz. Ancak eklenti gerçekten başarılı özellikleri beraberinde getirmektedir.

Neden insanlar bu kadar iyi ve kötü yorum yapıyor:

Çoğu kişi W3 Total Cache’i nasıl ayarlanacağını bilmiyor. Çünkü W3 Total Cache inanılmaz derecede kafa karıştırıcıdır.

Her WordPress eklentisi gibi kurulum ve etkinleştirme işlemleri basittir. Fakat sonra eklenti size çok sayıda yapılandırma seçeneği ile kafanızı karıştırmaya başlar. Temel ayarlamalarda tarayıcı önbelleğe alma (basit), nesne önbelleğe alma (biraz daha basit) ve disk önbellekleme (hiç de basit değil!) gibi özellikler işin içine girmeye başlayınca sıkıntılar çoğalmaya başlar. WordPress geliştiricisi olmadığınız sürece bazı ayarlar ve sonucunda doğan sorunlar eklentiyi kaldırarak başka bir eklenti aramanız için yeterli sebepleri beraberinde getirir.

Sinir bozucu şeyler:

Yalnızca tüm seçenekleri etkinleştirmeniz dertlerinizi çözmez. Paylaşımlı hosting (çoğu site sahibi gibi) kullanıyorsanız bu sitenizi yavaşlatabilir. Bu nedenle hangi önbelleğe alma seçeneğini seçmeniz gerektiğini ve beraberinde yapılması gerekenleri bilmeniz gerekmektedir. Yapmış olduğunuz değişiklikler sitenizin beyaz sayfada kalmasına dahi yol açabilir.

Eklenti ile ilgili bilinmesi gerekenleri ve yapılandırma hatalarını gidermek için detaylı W3 Total Cache adım adım rehberimizi hazırlamaya karar verdik. Daha önce hazırladığımız adım adım Wp Fastest Cache kılavuzumuzda olduğu gibi. Her seçeneği tek tek anlatarak geçeceğim böylece neyi kapatıp neyi açmanız gerektiğini bileceksiniz.

Kılavuz öncelikli olarak paylaşımlı WordPress barındırma hizmeti kullananlara odaklanacaktır. Özel bir sunucunuz varsa işleri biraz farklı tutmanız gerekebilir.

Şimdiden söylemeliyiz ki yazımız uzun soluklu olacak dikkatinizi bize vermenizin zamanı geldi.

Yazı İndeksi

W3 Total Cache Genel Ayarlar

W3 Total Cache yapılandırma seçenekleri için temelde iki katmana sahiptir. Öncelikle W3 Total Cache’in farklı modüllerini etkinleştirdiğiniz veya devre dışı bıraktığınız General Settings sekmesine sahipsiniz. Her bir modül için ayrı bir ayar sayfası bulunur.

W3 Total Cache yüklediğinizde ilk yapmanız gereken genel ayarları yapılandırmaktır:

w3 total cache genel ayarlar

Genel Ayarlaı nasıl yapılandıracağımızı ve bilmemiz gerekenleri etap etap anlatacağız. Şimdi Performance altında yer alan General Settings bağlantısana tıklayarak sayfaya ulaşalım.

General

İlk Seçenek W3 Total Cache seçeneklerini hızlı bir şekilde açıp kapatmanıza izin verir. Bu özelliği açmanızı tavsiye etmiyoruz.

w3 total cache general

Burada yapabileceğiniz diğer şey Preview modunu etkinleştirmektir. Önizleme modunda yaptığınız değişiklikler yazınız yada sayfanız yayınlanana kadar önbellek üzerinden erişme açılmaz. Günlük trafiği yüksek olan bir siteye sahipseniz bu özelliği kullanmayı düşünmelisiniz.

Ancak yeni bir WordPress sitesi kurduysanız veya fazla trafik çekmeyen bir web sitesinde W3 Total Cache ayarlarını yapılandırmaya başladıysanız bu ayarı görmezden gelebilirsiniz.

Page Cache

Sonraki ayar kısmı olan Page Cache kesinlikle aktif olarak kullanmak isteyeceğiniz bir özelliktir. Bu özellik sitenizin hızına direk etki edecektir.

w3 total cache page cache

Bunu etkinleştirdikten sonra Sayfa önbellek(Page Cache Method) yönteminizi seçmeniz gerekecek. Seçtiğiniz yöntem barındırma hizmetinize bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

Page Cache Method seçiminde zorluk çekiyorsanız barındırma hizmeti aldığınız detaylı bilgi edinebilirsiniz. Seçim yaparken zorlanıyorsanız Disk:Enchaced olarak seçim yapabilirsiniz.

Minify

Bir sonraki seçeneğimiz Minify. Minify temel olarak HTML, CSS ve JavaScript dosyalarınızı herhangi bir işlevsellik özelliğini bozmadan küçültür. Satır aralıkları ve gereksiz boşluklar gibi kodlama verilerini kaldırır.

w3 total cache minify

Minification, Google PageSpeed Insights’ın her zaman önerdiği bir şeydir; bu nedenle kesinlikle küçültmeyi etkinleştirmek isteyeceksiniz.

Minify modunu Auto olarak bırakarak başlayın. Ancak bunun sitenizin tasarım ve çalışmasında bozulmalara sebep olmayacağının garantisi yoktur. Sitenizde sorunlar yaşarsanız seçeneklerle oynamanız gerekir. Eğer yaptığınız tüm oynamalara rağmen küçültme işleminde sorun yaşıyorsanız Autoptimize eklentisini kurarak denemenizi tavsiye edebilirim. Bir başka bir seçenek ise CloudFlare ve yerleşik küçültmeyi kullanmaktır.

Yine de ilk önce W3 Total Cache minification özelliğini deneyin. Bu özellik sitenizin düzgün olarak çalışacağının garantisini vermediğini bilmelisiniz.

Opcode Cache

w3 total cache opcode cache

W3 Total Cache yeni sürümleri, Opcode önbelleğe almanızı sağlıyor. Ancak paylaşımlı hosting kullanıyorsanız muhtemelen etkinleştiremezsiniz. Çoğu kullanıcı Not Available seçeneğini varsayılan olarak görür. Dolayısıyla bu özelliği görmezden gelmekten çekinmeyin.

Database Cache

Veritabanı önbelleği, sitenizin yükünü veritabanından işlemci ve belleğe iterek potansiyel olarak sitenizi hızlandırabilir. Ancak sorun teşkil edebilir. Paylaşımlı hosting yapılarında veritabanı, işlemci ve belleğe aktarılan görevler neticesinde yapılan işlemler sitenizin diğer kısımlarında yavaşlamaya neden olabilir.

w3 total cache database cache

WordPress sitenizi paylaşımlı barındırma(Shared Hosting) üzerinden kullanıyorsanız database cache özelliğini devre dışı bırakmalısınız.

İsterseniz sitenizde deneyebilirsiniz. Ancak size özel bir sunucunuz olmadığı sürece veritabanı önbelleklerini devre dışı bırakmalısınız.

Object Cache

Nesne önbelleği(Object Cache), WordPress sitenizi hızlandırabilir ya da WordPress yönetici alanınızda yer alan gösterge tablolarında yavaşlamalara neden olabilir.

w3 total cache object cache

WordPress gösterge tablonuzun neden yavaş olduğunu teşhis etmeye çalıştıysanız, en yaygın önerilerden biri nesne önbelleğe almayı devre dışı bırakmaktır.

Bu nedenle nesne önbelleğe almayı devre dışı bırakmayı öneririm. Denemek isterseniz bu özelliği aktif edebilirsiniz.

Browser Cache

Sitenizi Google PageSpeed Insights aracıyla test ettiyseniz, “Tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanın” uyarısını ne kadar çok sevdiğini bilirsiniz. İşte bu tarayıcı önbellekleme özelliğini buradan aktif edebilirsiniz.

w3 total cache browser cache

Tarayıcı önbellekleme(Browser Cache), ziyaretçilerinizin tarayıcılarında bazı verileri önbelleğe alarak performansı artırmanız için basit bir yöntemdir. Bu yöntem verileri ziyaretçilerinizin bilgisayarlarında yerel olarak depolamakla ilgili olduğundan, sitenizi yavaşlatmak için herhangi bir tehlikesi yoktur.

Ne tür bir barındırma hizmetiniz olursa olsun, tarayıcı ön belleğini kesinlikle etkinleştirmelisiniz.

CDN

CDN hizmeti kullanıyorsanız, bu seçeneği kullanarak W3 Total Cache ile hizmetinizi bağlayabilirsiniz. Açılır listeden en çok kullanılan CDN servislerini seçebilir veya listede yer almıyorsa Generic Mirror olarak seçebilirsiniz.

w3 total cache cdn kurulumu

CloudFlare kullanıyorsanız, buradan entegre etmeye çalışmayın. Bunun yerine, CloudFlare entegrasyonu için W3 Total Cache uzantılarını(Extensions) kullanmanız gerekmektedir.

Daha önce üzerinde çok durduğumuz WordPress CDN kullanımının neden siteniz için önemli olduğunu bildiğinize eminim.

CDN kullanmıyorsanız, bu kutuyu devre dışı bırakmalısınız. Etkinleştirme işlemi yalnızca bir CDN sağlayıcınız varsa çalışır.

WordPress sitenizde ücretsiz olarak CDN servisi kullanmak istiyorsanız şunlara bir göz atmanızda fayda var;

Reverse Proxy

WordPress sitelerinin büyük çoğunluğu reverse proxy seçeneğini görmezden gelmelidir. Ters vekil geçiş kapılarını kullanacak kadar bilgiye sahipseniz bu yazımızı okumanıza gerek duymadığınızı düşünüyorum 🙂

w3 total cache reverse proxy

Bu özellik genel olarak çok yoğun trafik alan web siteleri için yapılmaktadır. Düşük maliyetli server load balance için uygundur.

Monitoring, Fragment Cache, Misc ve Licensing

Bu kısımları göz ardı edebilirsiniz çok fazla kullanmanız yada ayar yapmanız gereken alanlar değildir.

Debug

W3 Total Cache ile ilgili sorun yaşıyorsanız, hata ayıklama(Debug) seçeneklerini etkinleştirebilirsiniz. Ancak geçici olarak aktif ederek kullanmaya özen gösterin. Normal kullanım için bu kutuların tümünü işaretlememeniz gerekir. Hata ayıklama aktif olarak kullanıldığında sitenize gereksiz kodlar eklemekten başka bir işlevi olmayacaktır.

w3 total cache debug

Genel Ayarlar sayfası ve bilmeniz gerekenlerin tümü bu kadar. Değişiklikleri kaydetmek için save all settings düğmesine basmayı unutmayın.

Önbellekleme Yöntemlerini Yapılandırma

Önbellekleme işlemini seçtiğiniz önbellekleme metoduna göre detaylı olarak yapılandırmanız gerekmektedir. Yazımızın başında anlatmaya başladığımız ayarlar bunların ön hazırlıklarıdır. Yapacağınız tüm önbellek ayarlarını ayrıntılı olarak inceleyerek yapmanız gerekmektedir.

Tüm yapılması gereken ayarları aşağıda göstereceğiz. Devre dışı bırakılmış seçenekleri yapılandırmanız gerekmez, bu nedenle her bir ayar grubu için kafa yormanıza gerek yoktur.

Eğer bir ayardan özellikle bahsetmezsem ayarı ön tanımlı olarak bırakabilirsiniz. Ele alacağımız çok fazla özellik ve özelleştirme unsuru var.

Sayfa Önbelleğini Yapılandırma

İlk olarak sayfa önbelliği(Page Cache) ile başlayalım. Ayarların çoğu varsayılan olarak bırakılabilir, ancak yapılması gereken birkaç küçük ayar var.

Öncellikle sitenizin üzerinde tüm bağlantıları SSL üzerinden alıp veriyorsanız. Ayar ekranı üzerinde SSL cache kutucuğunu tiklediğinizden emin olun. WordPress ssl kurulumu yapmadıysanız bu kutucuğu işaretlemeyin.

w3 total cache page cache ayarları

Sayfanın alt kısmında yer alan Cache Preload özelliğini aktif etmelisiniz. Ayrıca Preload the post cache upon publish events(yayın öncesi önbellekleri) de seçtiğinizden emin olun. Varsayılan sayı değerlerini değiştirmenize gerek yoktur. Son olarak site haritanızın yolunu girmeniz gerekmektedir.

w3 total cache cache preload ayarlari

Yaptığınız değişikleri kaydetmeyi save all settings butonuna basarak kaydetmeyi unutma.

Minify Nasıl Yapılandırılır

Minify bölümü yapılandırmak zor olabilir. Çünkü bu kısımda yapacağınız performans ayarları sitenizin düzgün görüntülenmesini etkileyebilir. Bu nedenle başlangıçtaki varsayılan ayarları kullanarak denemeler yapmanız gerekir.

Dürüst olmak gerekirse, W3 Total Cache minify ayarlarıyla oynamayı deneyebilirsiniz. Ancak yapacağınız her değişiklik sitenize derinlemesine etki edebilir. Ben bu kısım üzerinde yaptığım oynamalarda işin içinden çıkamadığım noktalar oldu. Açıkçası açmış olduğum yardım biletleri bir çok kez cevapsız kaldı.

Bu nedenle, W3 Total Cache’in varsayılan minift ayarları sorunlara neden oluyorsa, Autoptimize eklentisine geçmenin daha kolay olduğunu düşünüyorum. CloudFlare kullanıyorsanız, CloudFlare’nin yerleşik küçültme ayarlarından faydalanabilirsiniz.

Autoptimize veya CloudFlare kullanacaksanız. General Settings sekmesinde Minify kutucuğunda ki tiki kaldırdığınızdan emin olarak hareket edin.

Browser Cache Nasıl Yapılandırılır

Bir sonraki adımda tarayıcı ön belleğini(Browser Cache) yapılandırmanız gerekir. Daha önce yukarıda devre dışı bırakılması gereken veritabanı önbelleğe alma ve nesne önbelleğe alma işlemlerine değinmiştik.

Tarayıcı ön belleği için ilk seçeneklerin altısını etkinleştirmelisiniz.

w3 total cache browser cache ayarlari

Sayfanın biraz altında yer alan hata sayfaları için önbellek kullanımını kapatmalısınız. Do not process 404 errors for static objects with WordPress yanında ki tiki işaretlediğinizden emin olun.

w3 total cache 404

Bu kısımda düzenleme yapmanıza gerek yok her şeyi olduğu gibi bıraka bilirsiniz.

CDN Nasıl Yapılandırılır

CDN yapılandırması için detaylı olarak liste veremiyorum çünkü her servis kendi özel ayarlarını kullanıyor.

Neyse ki W3 Total Cache popüler bir önbellek eklentisi olduğu için çoğu CDN hizmeti veren servis kendi siteleri üzerinde detaylı olarak kurulum işlemlerini anlatıyor.

WordPress sitenizde Cloudflare CDN hizmetini kullanıyorsanız Extensions(Uzantılar) sekmesi altından kurulum yapmanız gerekmektedir.

W3 Total Cache Extensions(Uzantılar)

Yazımız içersinde bir kaç kez dile getirdiğimiz uzantılar sayfası altında popüler servis ve araçlar için uzantılar yer almakta.

w3 total cache extensions

Görmüş olduğunuz üzer bir çok popüler servis,eklenti ve araç için uzantılar mevcut bulunmaktadır. Cloudflare gibi kullanmak istediğiniz bir hizmeti yada servisi bu sayfa üzerinden etkinleştirebilirsiniz.

Çok Mu Karışık Geldi?

Dürüst olmak gerekirse, ben W3 Total Cache önermeyen kişilerden biriyim. Bu kılavuzu yazmak istedim, çünkü W3 Total Cache inkar edilemez derecede popüler ve bence yeni başlayan WordPress tutkunları için bu kılavuz gerekliydi. Ancak kurulumunu ve desteğini verdiğim sitelerde bu eklenti kullanmıyorum.

Son dönemlerde kullanarak memnun kaldığım ve önerdiğim bir eklentiyi size söylemek istiyorum. Aktif olarak ücretli ve ücretsiz sürümlerini müşteri ve kişisel blog sitelerimde kullandığım Wp Fastest Cache eklentisi tüm gerekli işlemleri kendi içerisinde zahmetsiz olarak barındırıyor. Detaylı olarak hazırlanmış kılavuzumuza bir göz atmanızda fayda var.

Bu yazımızda giriş seviyesinden W3 Total Cache eklentisinin temel ayarlamalarını ve dikkat edilmesi gereken noktaları sizlere anlatmaya çalıştık. Aklınıza takılan ve sormak istediklerinizi bize yorum olarak göndermekten çekinmeyin.

8 Yorum
  1. Burak Yatar

    Doğru düzgün anlatımı olan bir yazı bulamamaıştım bu güzel bilgi verici yazınız için teşekkür ederim.

  2. utkant

    Butun Sıkıştirma eklentileri var hemen hemen burdan eyvallah

  3. Levent

    Sitenin hızlanması için olmazsa olmazlardan. Ücretsiz olmasının yanı sıra ayarlamalar düşündürüyordu fakat detaylı anlatımınız çözdü sorunumu. Sağolun.

  4. izzet

    En önemli wp eklentilerinden bir tanesidir bence kullanıyorum

  5. Cem

    Güzel bir bilgilendirme olmuş. Paylaşım için teşekkürler. Sitenizi takipteyim.

  6. VoyagerDoc

    Uzun zaman sonra tekrardan bakabilme imkanım oldu sitenize, oldukça yararlı bir yazı olmuş teşekkürler. Birkaç değişiklikle bile gerçekten farkı hissettim. Sorum şu: minify bende manuelde duruyor. wp tabanlı bir site ve 2017’den beri muhtemele manuelde kalmış. WP konusunda ileri bilgisi olmayan biri olarak auto ya almayı düşünüyorum ama sorun olabilir notunuzu görünce endişe ettim. öncesinde siteyi dışar aktar deyip yedeğini alıp sonrasında mı yapsam size danışmak istedim.

    1. WpGurme

      Deneme yapmak için mutlaka yedek almanı öneririz. W3 total cache bazen geri dönülemeyecek şekilde yapılandırma hatalarına sebebiyet vermektedir.

  7. fahrettin

    Emeğine sağlık sağolasın sayende hallettim

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

 

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.