Lazy Load WordPress Kurulumu ve Avantajları

2 688

WordPress web sitenize lazy load özelliği eklemek, WordPress web sitenizi hızlandırmak için etkili bir yöntemdir. Sayfa yüklenme hızının sitenizin başarısı için ne kadar önemli olduğunu bir çok yazımızda sıkça dile getirdik. Açılış hızınız ile seo becerileriniz doğru orantılı olduğunu bilmelisiniz.

Web sitelerini yavaşlatan en önemli faktörler HTTP istekleri ve sayfa içeriğidir. Tarayıcı tarafından sunucuya ne kadar çok istek gönderilirse, sitenizi işleme koymak için gerekli süre uzayacaktır. Aynı zamanda, sitenizde kullandığınız resim ve diğer görseller artıkça bu süreye doğrudan etki edecektir.

Lazy Load, anlattığımız faktörlerin iyileştirilmesi için uygulanan bir yöntemdir. Web sitenizin bazı bölümlerinin ihtiyaç duyuluncaya kadar geciktirilerek, ihtiyaç duyulduğu anda yüklenmesi mantığıyla çalışmaktadır. Şimdi sırası ile lazy load çalışma mantığını, artı ve eksi yönlerine ayrıca bir eklenti kullanarak nasıl WordPress sitemizde kullanabileceğimize yakından bakalım.

Yazı İndeksi

Lazy Load nedir?

Daha önce değindiğimiz kısımları biraz daha açarsak, lazy load tekniği site içeriğinizi gecikmeli olarak yüklenmesi prensibine dayalıdır. Tarayıcı üzerinden istek talep edilmedikçe yüklenmesini geciktirir. Böylelikle sayfa boyutunda azalma ve açılış hızında performans artırımını sağlayabilirsiniz.

Aklınıza hemen şu soru gelebilir, bu yöntem sitemin doğru çalışmasını engelleye bilir mi?

İçiniz rahat olsun çünkü gecikmeli yüklenme yöntemi sitenizin çalışmasını ve görüntülenmesinde sorun oluşturmaz. Sitenize gelen ziyaretçi sitenizi gezerken sadece görüntülenmesi gereken alanlara geldiğinde istekler yerine getirilir. Böylece ziyaretçi sayfanın derinlerine inene kadar en iyi kullanıcı deneyimini sitenizden almaya devam edecektir.

Ek olarak, sitenizde yer alan resimlerin hızlı yüklenmesi için WordPress resim sıkıştırma eklentisi kullanmanız, site açılış hızınıza olumlu yönde etki edecektir.

Lazy Load Kullanım Amaçları

Lazy load yöntemi genel olarak görsel dosyaların kademeli olarak yüklenmesi için kullanılmaktadır. Sosyal platform sitelerinin bir çoğu site içesinde yer alan görsellerde kademeli olarak yüklenmesi için kullanmaktadır. Yüksek ziyaretçi trafiğine sahip olan siteler özellikle sunucu yanıt süresini ve açılış hızlarında iyileştirme yapabilmek adına bu yöntemi kullanmaktadır.

Bununla birlikte gecikmeli yüklenmeyi sitenizin farklı alanlarında da kullanabilirsiniz. Bunun en güzel örneği Facebook ve Youtube siteleridir. Facebook yayın akışlarını sayfanın altına doğru ilerledikçe göstermektedir. Youtube ise sitede yer alan yorumları sayfayı ilerlettikçe gösterimini yapmaktadır.

Vermiş olduğumuz örnek görsel ve sosyal medya sitelerinde yaygın olarak kullanılan gecikmeli yükleme metodu fikir edinmeniz açısından yararlı olacaktır.

Ayrıca sitenizde yer alan JavaScript dosyalarını kod yapınızda sayfanın altında konumlandırmanın sayfa açılış ve yüklenme süresinde iyileştirme yapacağını  belirmek isteriz.

Lazy Load Avantajları

Gecikmeli yüklenmenin en büyük avantajı hızlı açılan web sayfalarına sahip olmanızdır. Bunun yanı sıra sitenizin kullandığı bant oranından tasarruf etmenize de yardımcı olacaktır. Yüksek trafiğe sahip bir siteniz var ise özellikle sizin açınızdan önemli bir yöntem olduğu kesin.

Sitenizi ziyaret eden kullanıcılarınızın büyük bir bölümü mobil aramalar üzerinden geliyor ise kullanıcılarınız için iyi bir deneyim sunma şansına sahipsiniz. Akıllı telefonlar üzerinden gelen kullanıcılarınızın ekran çözünürlüğü masaüstü kullanıcılara kıyasla daha küçük olduğundan sayfa yüklenim süreleri daha kısa olacaktır. Böylece mobil kullanıcılarınız için daha hızlı açılan sayfalar yanı sıra hemen çıkma oranında azalma sağlayabilirsiniz.

Ek olarak sitenizi mobil dostu yapmak için Google AMP servisini kullanabilirsiniz.

Lazy Load Dezavantajları

Kademeli yüklenme yönteminin avantajları olduğu gibi bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Lazy load eklentisi kurup kullanmadan önce bazı noktaları bilmenizde fayda var.

Bazı durumlarda gecikmeli olarak verdiğiniz site içeriğiniz arama motoru botları tarafından taranmaya bilir.  Bu durumda arama motorları sitenizin içeriğini yanlış yada eksik taradığı için arama motorlarında istediğiniz sıralamayı alamayabilirsiniz. Düşük bir ihtimal olsa da bunu göz ardı etmemelisiniz.

Diğer bir durum ise sitenize gelen ziyaretçinin çok hızlı bir şekilde sayfayı gezinmeye çalışması sırasında ertelenmiş içeriklerin karışması durumudur. Gerekli içerik düzgün yüklenmediği taktirde sitenizin görüntülenmesinde sorunlar oluşabilmektedir.

Her ne kadar avantajlı çok olsa da bu yöntemin kullanımından doğacak pürüzleri bilmenizde ve hazırlıklı olmanızda fayda var.

WordPress Lazy Load Eklentisi Kullanımı

WordPress sitenizde eklenti kullanmadan önce kullandığınız tema ve önyükleme eklentisinde lazy load özelliğinin olup olmadığı bir kontrol etmenizde fayda var. Bir çok popüler tema ve cache eklentisi kendi bünyesinde bu özelliği size sunmaktadır. Eğer hali hazırda sitenizde bu özellik var ise fazladan eklenti kurmadan kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Lazy load wordpress eklentisi
Lazy Load by WP Rocket

WP Rocket cache eklentisinin yapımcıları tarafından hazırlanan bu eklenti hafif bir kod yapısına sahiptir. Eklenti fazladan JavaScript dosyası kullanmadığı için sitenize yük bindirmiyor. Aktif olarak 10,000 den fazla indirme ve genel değerlendirme olarak 5 üzerinden 4.1 puana sahip.

EKLENTİYİ İNDİR

Eklenti kurulumu yaptıktan sonra sırası ile WordPress yönetim alanınızda Ayarlar > LazyLoad sayfasına gelerek eklenti ayarlarını yapabilirsiniz.

WP Rocket Lazyload kurulumu
WP Rocket LazyLoad Ayarları

Bu sayfa üzerinde gecikmeli olarak hangi dosyaların yüklenmesi gerektiğini seçebilirsiniz. Eklentinin ayar ekranı basit ve fazladan ayarlar yapmanıza gerek kalmadan seçim yapmanıza olanak sağlamaktadır. Biz genel olarak sadece resim dosyalarının gecikmeli yüklenmesini seçtik, sitenizde Youtube üzerinden video gösterimi yapıyorsanız ayrıca diğer ayarları da aktif ederek kullanabilirsiniz.

Bu ayarları yaptıktan sonra bir önyükleme eklentisi kullanıyorsanız, mutlaka cache önbelleğinizi temizlediğimizden emin olarak sitenizi gizli pencere üzerinden testini yapın.

Genel Değerlendirme

Sayfa yükleme hızı, kullanıcı deneyimi ve SEO için önemli bir kriter olmaya devam ederken lazy load yöntemi siteniz için ideal bir seçenek olabilir. Yazımızda gecikmeli yüklemenin ne işe yaradığından ve nasıl kullanabileceğinizden bahsettik.

Bu yöntemin sitenizin SEO açısından artı ve eksilerini göz önünde bulundurarak denemenizi tavsiye ediyoruz. Sitenizde gecikmeli yükleme yöntemini kullanıyorsanız, fark ettiğiniz artı ve eksileri yorum olarak bizimle paylaşmanızı rica ederiz.

Konuyla alakalı sormak ve eklemek istedikleriniz için yorum yapmaktan çekinmeyin.

2 Yorum
  1. Sinan Donmez

    Merhaba hocam acaba wordpress yorum ve sayfalarda kullanilan lazyload eklenilerini paylasir misiniz

    1. WpGurme

      Merhaba aklımızda olan bir konuydu, en kısa sürede bildiğimiz ve yararlı bulduğumuz lazyload eklentilerini ayrıca paylaşacağız.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

 

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.