WordPress Warez Tema ve Eklenti Kullanımı

23 6.392

WordPress site sahibi iseniz mutlaka warez ve nulled kelimelerini duymuşsunuzdur. Her iki kelimenin tek ortak yanı korsan içeriktir. Warez ve nulled isimleriyle dağıtılan eklenti ve temalar aslında nedir? Gelin bu sorunun cevabını verelim.

WordPress Warez tema ve eklentiler, lisans doğrulaması gerektirmeyen açık kaynağa sahip içeriklerin lisans ücreti ödenmeden dağıtılmasına verilen genel bir terimdir. Geliştiricisi tarafından lisans doğrulama özelliği eklenmediği için lisans alınmadan her web sitesinde kaçak olarak kullanılabilir.

WordPress Nulled tema ve eklentiler, lisans ve doğrulama özelliği olan tema ve eklentilerin kod yapısı değiştirilerek dağıtımı yapılan eklenti ve temalar için verilen genel terimdir. Buna en güzel örnek internet üzerinden indirilen oyunlara yapılan crack işlemiyle örneklendirebiliriz.

WordPress dünyasına yeni adım atıyorsanız, maddi açıdan beğendiğiniz tema ve eklentiye sahip olmak için paranız yok ise bu eklenti ve temalar size cazip gelebilir.

Diğer bir durum satın almadan önce deneme amaçlı kullanmak isteyebilirsiniz. Bu yanılgıya düşmeyin! Bir çok tema ve eklenti satıcısı geri ödeme desteği vermektedir.

Şimdi sırası ile korsan içerik kullanımında başınıza gelebilecek durumlardan söz edelim.

Yazı İndeksi

WordPress Warez Tema ve Eklentiler

Profesyonel WordPress tema ve eklentilerin bir çoğu ücretli olarak dağıtımı yapılmaktadır. Bu yüzden istediğiniz siteyi oluştururken bir bedel ödemeniz gerekir.

Ne yazık ki ülkemizde bir çok site sahibinde yanlış bir algı oluşumu var. Zaten benim istediğim tema ve eklentiyi şu sitede bedava dağıtıyorlar, neden para vererek alayım ki.

Bu tarz bir düşüncede olarak aslında yasal olarak bazı kanunları hiçe saydığınızı bilmelisiniz. Tüm ücretli tema ve eklentiler belirli dijital patent ve kanunlarla korunmaktadır. Warez yada nulled olarak dağıtımı yapılan ürünleri kullanmakla suç işlediğinizi bilmelisiniz.

İşin yasal boyutunu bir kenara bırakırsak, kullandığınız tema ve eklentinin güvenlik açısından size tehdit oluşturacağı gerçeğine odaklanalım. Çoğu warez içerik içerisinde üçüncü parti kod parçaları barındırmaktadır. Bu kod parçalarının tespitini yapmak her zaman mümkün olmayabilir.

Son dönemlerde bazı siteler aylık yada yıllık sabit bir ücret karşılığında tüm içeriklerini indirme olanağı sunmaktadır. Bu tarz sitelerden indirdiğiniz tema ve eklentiler ise belki içerisinde zararlı yazılım bulundurmayabilir ancak yinede warez içeriğe sahip olduklarını unutmayın.

Bir çok tema ve eklenti GPL lisansı altında patentlenmiştir. Bu lisans anlaşmasının detaylarını okuyarak bilgi edinmenizi öneririz.

WordPress Warez Tema ve Eklenti Kullanmanın Riskleri

WordPress geliştiricileri tema ve eklentileri oluşturmak için çoğu zaman büyük uğraşlar vermektedir. Günümüzde WordPress üzerine çok fazla tema ve eklenti olduğu için geliştiriciler hazırlamış oldukları ürünlerin satışında fiyatlarını düşük tutmaya özen göstermektedir.

Lisanslı bir WordPress ürünü aldığınızda bu tema yada eklenti olabilir, alacağınız destek hizmetini göz ardı etmeyin. Geliştiriciler satmış oldukları ürünleri için güncelleme ve öğretici desteğini olabildiğince üst planda tutmaya özen göstermektedir.

Peki Warez veya Nulled bir ürünü sitenize entegre ettiğinizde başınıza ne tür ağrılar açabilir, gelin bunlara sırasıyla bir göz atalım.

WordPress Yazılım Güvenliği

WordPress Kod Güvenliği

Bir sitede değeri 45$ olan bir eklenti yada tema ücretsiz olarak size sunuluyor ise bunun sebebini düşünmelisiniz. Bu hayata kimse karşılıksız iş yapmaz.

Korsan olarak sunulan çoğu tema ve eklenti içerisinde zararlı kod parçaları veya gizli reklam kodları içermektedir. Bunların bir kısmı tespit edilebilirken daha profesyonel kodlamaya sahip olan kodların tespiti zor olabilmektedir.

Reklam kodlarından dahada tehlikelisi sitenize gizli kullanıcı eklenebilir. Sitenizin kontrolünü devir alan kişiler uzun uğraşlar sonucu oluşturduğunuz içeriğinizi çalabilir.

Lisanslı ürünlerin sürekli olarak güvenlik güncelleştirmeleri alacağı için risk faktörleri en aza ineceğini unutmayın.

Yazılım Desteği

WordPress Kod Desteği

Korsan olarak edinmiş olduğunuz tema ve eklenti zamanla gelişen WordPress sürümü desteğini ve uyumunu yitireceğini bilmelisiniz. Güncel sürümlere erişim hakkınız olmayacağından dolayı sitenizin çalışmasında sorunlar oluşabileceğini bilmelisiniz.

Lisanslı ürünler geliştiricileri tarafından bulunan hataları ve kullanıcı problemlerini çözmek için destek vermektedirler. Sitenizde yaşadığınız bir problemi çözmek için fazladan ücret ödemenize gerek kalmadan geliştiricinin size yardım edeceğini unutmayın.

WordPress Zararlı Kod Tespiti Nasıl Yapılır?

WordPress Zararlı Kod temizleme
Her şey çok güzel giderken WordPress sitenizde istenmeyen sayfalar ve reklamlar yüzünden zarar gördüğünü fark edebilirsiniz. Bunu düzeltmek için yapabileceklerinize bir göz atalım.

Eğer düzenli olarak yedek tutuyorsanız, en yakın tarihli yedeğe geri dönüş yaparak hızlıca sitenizi düzeltebilirsiniz. Kendiniz yedek almıyorsanız mutlaka barındırma hizmeti aldığınız firma üzerinden destek talep edin.

Sitenize bir güvenlik eklentisi kurarak detaylı olarak sitenizi taraya bilirsiniz. Bunun için daha önce anlatımını yaptığımız bir eklentiyi kullanabilirsiniz.

Wordfence Kullanımı

Wordfence güvenlik eklentisi sitenizde oluşan güvenlik problemini çözmenizde yardımdı olacaktır.

Not: Eğer WordPress eklenti dizini haricinde farklı bir yerden tema yada eklenti kurmak istiyorsanız mutlaka indirdiğiniz dosyaları Virustotal.com üzerinden taramayı ihmal etmeyin.

Genel Değerlendirme

Bu bilgilendirme yazısını yazmamızın temel nedeni yardım ettiğimiz çoğu WordPress sitesinde warez ve nulled olarak dağıtılmış eklenti ve temaların kullanıldığı görmemizdir. Site sahiplerine yaptığımız uyarıları yazımız içerisinde değinmeye çalıştık.

Sitenizin güvenliği ilk önceliğiniz olduğunu unutmayın. Korsan içerik kullanıp kullanmamak sizin tercihinizdir. Her ne sebepten dolayı olursa olsun warez veya nulled ürün kullanmak sizi riske atacaktır. Bunun bilincini iyi kavrayarak hareket etmeniz gerektiğini unutmayın.

Aklınıza takılan tüm soru ve görüşlerinizi ayrıca eklemek istedikleriniz için yorum yapmaktan çekinmeyin.

Nulled WordPress tema ve eklentiler neden ücretsiz dağıtılıyor?

WordPress için hazırlanmış lisanslı tema ve eklentileri lisansız olarak çalışması için düzenlenmiş halline Nulled ifadesi verilmektedir. Bu eklenti ve temalar lisanslı sürümün kod yapısı ile oynanmış halleridir. WordPress site sahiplerine ücretsiz olarak dağıtım yapılmasının nedeni sitenizde açık oluşturmak ve sitenizin içerisine gizli link yada yönlendirme ekleyerek trafik elde etmek istemeleridir.

Warez tema ve eklenti kullanmak yasa dışı mı?

Warez tema ve eklentiler yasa dışıdır, lisans anahtarı ve doğrulama yöntemleri ana kod satırı içinden çıkarıldığı için telif kapsamını bozmaktadır.

Korsan WordPress temasını kullanabilir miyim?

Korsan yazılım kullanmak WordPress sitenizin güvenliğini tehlikeye atar. Kullanıp kullanmamak kendi inisiyatifinizde dahilinde olacaktır.

23 Yorum
  1. Muhsin

    Ne güzel yazmışsın da acaba dolar kurundan haberiniz var mı? Şimdi sıfırdan site kurmak için tema hosting alan adı ve bir kaç tanede eklenti aldığımız zaman 500 tl civarında maliyet çıkıyor. Çoğu kişi yılda 500 TL adsense geliri elde edemiyor. Bence warez tema ve eklenti mecbur kalındığı için kullanılıyor.

    1. WpGurme

      Belkide haklı olabilirsin, basit bir hesap yaparsak alan adını 35 TL gibi bir ücrete alabilirsiniz. WordPress hosting seçimlerinizi ihtiyacınıza göre yerli firmalardan(Veridyen, Turkhost ve Güzel Hosting gibi) uygun fiyatlarla seçebilirsiniz. Bazı paketler içerisinde ilk yıla ücretsiz alan adını verildiğini söylemek isterim. Tema konusunda yerli ve yabancı kaliteli temaların ortalama fiyatları 50 ila 150 TL arasında değişmekte. Ücretli temaların içerisinde bir çok ücretli eklentinin dahil edildiğini göreceksiniz. Tüm bunları baz alarak ortalama 250 TL harcayarak sıfırdan bir site kurabilirsiniz.
      Ayrıca tema için ücret ödemektense ücretsiz dağıtılan temalara da yönelerek elinizde ki parayı ihtiyacınız olan ücretli eklentiyi veya eklentileri almak için değerlendirmenizde mümkün.

  2. Erdem

    warez eklenti kullanan bir siteyi nasıl şikayet edebiliriz acaba? diyelim ki birisi themeforest sitesindeki bir eklentiyi warez olarak kullanıyor yapımcıya gidip sitenin adresini mi vermek gerekir

    1. WpGurme

      Yapabileceğiniz en doğru hareket eklenti yapımcısına bildirmek olacaktır. Ancak lisansız kullanım için bir yaptırım söz konusu olmayabilir.

  3. Serdar

    Merhabalar,

    Ben normalde lisanslı tema kullanıyorum projelerimde. Ama hobi amaçlı kuracağım bir site var ne gelir ne de trafiğimi artırmak gibi bir niyetim yok bu yüzden kendimi geliştirmek için açacağım siteden Nulled tema kullanmak istiyorum. Sormak istediğim konu ise; Bu açacağım hobi sitemin hostinginde 2 sitem barınmış olacak. Diğer sitemi önemsediğim için virüs almasını istemem ama hobi amaçlı açacağım site çok önemli değil. Eğer nulled tema kullanırsam 2 site barındırdığım hostingde nulled tema kullandığım siteden diğerine reklam kodu veya virüs bulaşır mı?

    Ftp’den girince bu hobi amaçlı sitem direk “www.siteadi.com” diye bir klasörde bulunuyor asıl sitem ise public_html klasöründe bulunuyor.

    Teşekkürler.

    1. WpGurme

      Aynı kök dizine erişimi olacağından shell veya kötü amaçlı bir yazılım yüzünden üst dizinde bulanan web siteniz zarar görebilir. Tavsiyem ücretsiz WordPress temalarından birini seçerek web sitenizi oluşturma yönündedir. Korsan yazılım her zaman bir risk faktörüdür. Kaçak yazılım kurbanı olmamak için orjinal ve destek alabileceğiniz tema ve eklentileri seçmeniz önemlidir.

      1. Serdar

        Uyarınızı görmesem doğrudan yükleyecektim nulled temayı. Şimdi virusscan ile taradığımda en az 10 virüs buldu zaten ben de taramayı yarısında kapattım kim bilir daha kaçtane virüs vardı. Son zamanlarda Kripto para madenciliği kodları da sitelere çok fazla entegre olmaya başladı. Tekrardan teşekkür ederim.

  4. Ömer Faruk Demiral

    Merhabalar ben daha önceden bir firmaya themeforest üzerinden ücretli bir wordpress teması alıp kurulum gerçekleştirdim. Daha sonra onda domain değişikliği filan oldu. Aynı hosting de farklı bir domain de kullanmaya devam ettim. Şimdi bu temanın dosyaları bende var. Ben bu temayı farklı bir host da kullanmak istesem bana ne gibi problemler çıkarabilir. İlerleyen 2 3 ay içerisinde temayı alacağım fakat şimdilik geçici olarak kullanmam gerekiyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    1. WpGurme

      Kullandığınız tema aktivasyon sırasında sizden satın alma anahtarı istiyor ise ne yazık ki temayı kullanmazsınız. Farklı bir sitede aynı temayı kullanmak isterseniz durumu tema yapımcısına bildirerek kullanabilirsiniz. Temayı lisans almadan kullandığınızı tema yapımcı tespit eder ise yasal yollara başvurabilir. Bulunduğunuz ülkeye göre farklı yaptırımlar ile karşılaşabilirsiniz.

      1. Ömer Faruk DEMİRAL

        Tamamdır birde ThemeForest Forumundan araştırdğım verilere göre 1 Temayı 1 Domain kullanabileceğimize dair envato yetkilisi yorum atmış 200 tl için riske atmaya değmeyecek sanırım. Teşekkürler .

        1. WpGurme

          Kaçak eklenti ve tema kullanmak her zaman bir risk faktörüdür. Ülkemizde ne yazık ki lisanslı tema ve eklenti kullanma bilinci yeterli değil. Projelerinizi riske atmamak adına lisanslı ürünler kullanmanız daha doğru olacaktır. Dolar kuru yüksek olduğu için fiyatlar ne yazık ki olması gerekenin üzerinde. Aklınıza takılanları sormaktan çekinmeyin.

  5. Mert

    Merhaba. Yeni bir projeye adım atmak isteyen 18 yaşında bir gencim. Domain, Web hosting derken halledebildim ancak projem için Question&Answer ana konulu bir tema kullanmam şart ve bu temaların ortalama fiyatı 50 dolar. Bu dolar kurunda ailemin bu ödemeyi yapmama izin vermesi mümkün değil, ancak projemin de böyle yarım yamalak kalmasını istemediğim için kullanmak zorundayım…

    Projenin oturduğunu ve artık satın alabileceğimi görene kadar warez kullanmam bir sorun yaratır mı? Etik olmadığını biliyorum, ancak elimdeki tek seçenek şimdilik bu.

    1. WpGurme

      Merhaba Mert, warez olarak tema kullanmak senin inisiyatifinde olacaktır. Warez bir tema kullandığın taktirde yazımız içerisinde bahsettiğimiz bazı durumları göz önüne alman gerekecektir. Bir ihtimal tema yapımcısına e-posta gönderirsen belki projen için sana yardımcı olabilirler.

  6. Nihat Taşçı

    Merhaba hocam themeforest üzerinden tema satın aldık bir arkadaşla bu temayı 3 tane sitede kullanmak istiyoruz. Bir başka arkadaş bize her site için ayrı ayrı lisans almamızı söyledi. Themeforest üzerinden aldığımız temayı 3 sitede kullansak yasal olarak suç işlemiş olur muyuz?

    1. WpGurme

      Themeforest üzerinde farklı lisans ücretleri bulunmaktadır. Tek site kullanım lisansı aldığınız taktirde diğer sitelerde aynı temayı kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Bazı tema üreticileri 3, 5 ve limitsiz kullanım lisansları sunmaktadır. Satın aldığınız temanın Regular License sözleşmesini dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.

  7. yakup

    Selamlar, lisanslı tema satın altım. Fakat 1 defa kullanabiliyorum. Lisanslı temamı kendim nasıl warez hale getiririm?

    1. WpGurme

      Ters mühendislik konusunda yardımcı olamıyoruz kusura bakmayın. Kullandığınız temayı beğendiyseniz yapımcıya destek olmak amacıyla tekrar lisans almanızı öneririz.

  8. A.Demiralay

    Merhaba WordPress teması satın aldım fakat sayfaların yan taraflarını kullanamıyorum.Bileşenler kısmından nasıl ayar yapabilirim?

    1. WpGurme

      Temanızın yönetim panelinde özel alanlar olabilir, ayrıca WordPress yönetim alanında Görünüm > Birleşenler kısmında yer alan alanlara ekleme yaprak kullanabilirsiniz.

  9. Batuhan

    50 60 Dolar şuan 400 TL para ediyor. Satın alacağım tema keşke sonsuza kadar benim olsa farklı projelerimde kullanabilsem fakat sadece 1 sitede kullanabiliyorum. Warez tema kullansam hukuksal bir problem ile karşılaşır mıyım ?

    1. WpGurme

      Kaçak tema veya eklenti kullanımı korsanlık ve telif hakkı ihlali kapsamanı giriyor. Tema yada eklenti yapımcısı size dava açabilir ancak emsal bir dava görmedim. Görmemiş olmam olmayacağı anlamına gelmez. Ciddi bir projeniz var ise bu ücretlerden kaçmanız çok saçma olur.

  10. furkan man

    merhaba, bu warez eklentiler veya içerikler.. google ads yi etkiler mi? yani telif konusunda sorun yaratır mı?

    1. WpGurme

      Sorun yaratmaz ancak kullanacağınız warez eklenti veya temanın içerisinde link gizleme yada yönlendirme olursa politika ihlali ile karşılaşabilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

 

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.